Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 12 19

Baudžiamoji atsakomybė – ne kliūtis tęsti darbą Kėdainių rajono taryboje?

Gruodžio 18-ąją, penktadienį, Kėdainių rajono savivaldybės tarybos posėdis prasidėjo savaitės pradžioje į nemalonumus pakliuvusio tarybos nario Kęstučio Valionio viešu atsiprašymu. Kėdainiečių ir tarybos narių jis atsiprašė už pirmadienio vakarą, kai neblaivus sukėlė eismo įvykį.
Dabartinė situacija tarybos nariui K.Valioniui – tikras galvos skausmas
Dabartinė situacija tarybos nariui K.Valioniui – tikras galvos skausmas / „Kėdainių mugės“ archyvo nuotr.

Deklamavo eiles ir atgailavo

Prieš posėdį tarybos nariai vienas kitam demonstravo savo kalėdines eglutes, deklamavo eiles, pokštavo apie Kalėdų senelį, pora jų – Vygandas Vanagas ir K.Valionis net pademonstravo šio personažo aprėdus.

Prieš posėdį šmaikštavęs K.Valionis greit surimtėjo ir viešai atsiprašė kėdainiečių: „Gerbiami tarybos nariai, Kėdainių krašto žmones, noriu jūsų visų viešai atsiprašyti už savo elgesį neatsakingai vairuojant automobilį šį pirmadienį. Padariau didelę asmeninę klaidą, dėl to labai gailiuosi ir pergyvenu. Labai nuoširdžiai jūsų visų atsiprašau dėl šios mano padarytos klaidos. Prisiimu visą atsakomybę. Šiuo metu institucijoms teikiu visą reikalingą informaciją.“

Pasiūlė išimti

Iškart po šio pareiškimo tarybos narys, Etikos komisijos pirmininkas Saulius Sinickis iš darbotvarkės pasiūlė išimti 38 klausimą dėl K.Valionio įtraukimo į Švietimo ir kultūros komitetą.

„Gruodžio 17 dieną vykusio Etikos komisijos posėdžio metu buvo priimtas sprendimas, reaguojant į žiniasklaidoje pasirodžiusią informaciją, pradėti tyrimą dėl tarybos nario K.Valionio veiksmų, galimai pažeidusio politikos elgesio kodekso principus. Taip pat darbotvarkėje turime klausimą, susijusį su šiuo tarybos nariu, dėl to, kad jis būtų paskirtas dirbti į Švietimo ir kultūros komitetą. Šį klausimą siūlytume išimti iš darbotvarkės, kol bus priimti sprendimai teisėsaugos institucijoje, Etikos komisijoje, tuomet galėsime grįžti prie jo,“ – pasiūlė S.Sinickis.

Į prašymą nereagavo

Deja, šiam pasiūlymui – 11 tarybos narių balsavus „už“, 9 valdančiųjų frakcijos balsavus „prieš“ ir 4-iems susilaikius, vienam nebalsavus, šiam pasiūlymui nepritarta, todėl klausimas liko posėdžio darbotvarkėje.

Keičia komitetą

Dar iki pirmadienio, gruodžio 14 dienos, kai politikas K.Valionis sukėlė eismo įvykį, tarybai jis buvo pateikęs prašymą iš Kaimo reikalų ir aplinkosaugos komiteto pereiti į Švietimo ir kultūros komitetą. Pirmajame komitete jis ėjo pirmininko pavaduotojo pareigas, o antrajame būtų eiliniu nariu.

Stiprina pozicijas?

Primename, kad tarybos narės Nijolės Naujokienės tuomet dar vadovaujamas Švietimo ir kultūros komitetas pasipildė naujais nariais Sauliumi Grinkevičiumi ir Adele Štelmokiene. Iki tol jame dirbo tik trys nariai – N.Naujokienė, Gitana Kaupienė ir Steponas Navajauskas.

Esant naujai šio komiteto sudėčiai valdančioji dauguma jame liko mažuma, todėl, matyt, prisijungiant K.Valioniui, būtų stiprinamos valdančiųjų pajėgos Švietimo ir kultūros komitete.

Gali dirbti

K.Valioniui neblaiviam (2,85 prom. – sunkus girtumo laipsnis) sukėlus eismo įvykį, jam iškelta baudžiamoji byla. Už vairavimą išgėrus, kai alkoholio matuokliai parodo 1,5 promilės ir didesnė girtumą, gresia baudžiamoji atsakomybė.

Pasak Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) nario Tauro Rutkūno, pagal Lietuvos Respublikos Konstituciją ir įstatymus asmuo laikomas nekaltu tol, kol jo kaltės nepripažino teismas.

„Atsižvelgiant į tai, kol nėra priimtas ir neįsiteisėjo apkaltinamasis teismo nuosprendis, savivaldybės tarybos narys gali be apribojimų įgyvendinti visas jam įstatymais suteiktas teises. Mūsų komisija gauna nemažai tarybų narių atsistatydinimo prašymų, tačiau paprastai nurodomas tik atsistatydinimo pagrindas – savo noru ar dėl nesuderinamų pareigų, tačiau nei mums parašo, nei mes patys aiškinamės, dėl kokių „giluminių“ priežasčių tie prašymai atsistatydinti yra pateikti,“ – sakė T.Rutkūnas.

Posėdžio pabaigoje klausimas dėl K.Valionio įtraukimo į Švietimo ir kultūros komitetą buvo atidėtas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius