Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Baudžiamoji byla dėl R.Žemaitaičio antisemitinių pasisakymų perduota teismui

Vilniaus apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras surašė kaltinamąjį aktą ir teismui perdavė nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje buvęs Lietuvos Respublikos Seimo narys Remigijus Žemaitaitis kaltinamas neapykantos skatinimu ir kurstymu prieš žmonių grupę dėl jų tautybės bei viešu pritarimu tarptautiniams nusikaltimams, jų neigimu ar šiurkščiu menkinimu.
Remigijus Žemaitaitis
Remigijus Žemaitaitis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Ikiteisminio tyrimo metu surinkti duomenys leidžia pagrįstai manyti, kad tuometis Seimo narys R.Žemaitaitis 2023 metų gegužės mėn. 8, birželio mėn. 13, 14 ir 15 dienomis socialinio tinklo „Facebook“ asmeninėje paskyroje paskelbė tekstus, kuriuose galimai viešai tyčiojosi, niekino ir skatino neapykantą prieš žydų tautybės žmonių grupę.

Kaltinamajame akte nurodoma, kad, būdamas valstybės politiku, Lietuvos Respublikos Seimo nariu R.Žemaitaitis viešai socialiniame tinkle paskelbtuose tekstuose siekė sukelti priešiškumą ir provokavo nepakantumą žydams, žydus kaip tautinę grupę kaltindamas, kad jie yra atsakingi už tikrą ar tariamą atskiro žydo ar žydų grupės padarytą nusižengimą arba net už ne žydų atliktus veiksmus.

Kaltinamajame akte taip pat nurodyta, jog būdamas Seimo nariu R.Žemaitaitis 2023 m. gegužės 9-ąją Lietuvos Respublikos Seime vykusiame plenariniame posėdyje pasakytoje kalboje viešai paskleidė prieš žydų tautybės asmenis nukreiptą antisemitizmo normalizavimo idėją, niekindamas ir skatindamas neapykantą žmonių grupei ir jai priklausantiems asmenims dėl jų tautybės.

Tuometis Seimo narys R.Žemaitaitis taip pat kaltinamas ir tuo, kad savo įrašuose socialiniame tinkle, paskelbtuose 2023 m. birželio mėn. 13, 14 ir 15 dienomis, viešai šiurkščiai menkino nacistinės Vokietijos Lietuvos Respublikos teritorijoje įvykdytą žydų genocidą (Holokaustą), tai darydamas užgauliu ir įžeidžiančiu būdu.

Baudžiamoji byla perduota nagrinėti Vilniaus apygardos teismui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius