-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 02 19

Baudžiamoji byla grės ir smulkesniems kontrabandininkams

Į baudžiamąją atsakomybę iki šiol buvo traukiami asmenys, kurių kontrabandos vertė viršydavo 32,5 tūkst. Lt. Vyriausybė siūlo šią ribą sumažinti iki 19,5 tūkst. Lt.
Konfiskuotos kontrabandinės cigaretės
Konfiskuotos kontrabandinės cigaretės / Kauno policijos nuotr.
Vyriausybės posėdyje pritarta Teisingumo ministerijos parengtoms įstatymų pataisoms, kuriomis siūloma sugriežtinti baudžiamąją atsakomybę už kontrabandą, muitinės apgaulę, neteisėtą disponavimą akcizais apmokestinamomis prekėmis ir už neteisėtą prekių ar produkcijos neišvežimą iš Lietuvos.
 

„Šiandieninė šešėlinė ekonomika, apimanti kontrabandą, nelegalią prekių apyvartą, ekonominio, finansinio ir mokestinio pobūdžio nusikaltimus bei pažeidimus, yra kompleksinis reiškinys. Todėl kovojant su juo būtina užkirsti kelią teisės aktų pažeidimams, užtikrinti patirtų nuostolių ar padarytos žalos atlyginimą bei griežtinti atsakomybę“, – sako Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius.

Šiuo metu galiojančiame Baudžiamajame kodekse (BK) numatyta, kad baudžiamoji atsakomybė už kontrabandą atsiranda tik tuomet, kai gabenamų daiktų vertė viršija 250 minimalių gyvenimo lygių (MGL) ribą, t. y. 32,5 tūkst. litų. Jeigu kontrabandinių daiktų vertė mažesnė, tuomet asmeniui gresia administracinė atsakomybė. Analogiškos nuostatos galioja ir dėl muitinės apgaulės, neteisėto disponavimo akcizais apmokestinamomis prekėmis bei neteisėto prekių ar produkcijos neišvežimo iš Lietuvos.

Teisingumo ministerija siūlo, kad baudžiamojon atsakomybėn būtų traukiami asmenys, jeigu kontrabandinių prekių vertė viršija 150 MGL (t. y. 19,5 tūkst. litų). Analogiškos nuostatos taip pat įsigaliotų ir dėl muitinės apgaulės ir kitų ekonominių nusikaltimų.

BK projekte numatyta, kad asmuo, per valstybės sieną gabendamas privalomus pateikti muitinei daiktus, kurių vertė viršija 150 MGL, bet neviršija 250 MGL dydžio sumos, nepateikė jų muitinės kontrolei ar kitaip šios kontrolės išvengė, baudžiamas bauda arba laisvės atėmimu iki 4 metų. Tokią pačias bausmes siūloma taikyti ir už muitinės apgaulę, neteisėtą disponavimą akcizais apmokestinamomis prekėmis bei už neteisėtą prekių ar produkcijos neišvežimą iš Lietuvos.

Baudžiamoji atsakomybė už kontrabandos, didesnės negu 250 MGL, gabenimą, nesikeičia: už tai gresia bauda arba laisvės atėmimas iki 8 metų.

Taip pat siūloma sugriežtinti ir Administracinių teisės pažeidimų kodekso (ATPK) nuostatas už kontrabandos, kurios vertė iki 150 MGL, gabenimą. Šiuo metu numatyta griežčiausia nuobauda  už šį administracinį teisės pažeidimą – 10 tūkst. litų bauda. Teisingumo ministerija siūlo ją sugriežtinti iki 20 tūkst. litų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius