-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 02 19

Bausmę atlikusiems žmonėms pagalbą ėmė teikti socialiniai darbuotojai

Nuo šių metų pradžios bausmę baigiantiems atlikti ir atlikusiems žmonėms paslaugas pradėjo teikti socialiniai darbuotojai. Specialistai konsultuoja nuteistuosius jau pataisos namuose – domisi jų poreikiais, problemomis, padeda pasirūpinti asmens dokumentais, jeigu nuteistasis jų neturi, informuoja savivaldybių administracijas apie netrukus bausmę baigsiantį atlikti ir į tą savivaldybę grįžtantį asmenį, kuriam dažnai reikalinga įvairi parama ir pagalba, rašoma pranešime spaudai.
Vilniaus pataisos namuose
Vilniaus pataisos namuose / Valdo Kopūsto / 15min nuotr.

„Svarbu, kad žmogus atlikęs bausmę nebūtų paliktas likimo valiai. Taip dažnai būdavo anksčiau, kai tokie žmonės palikdavo pataisos namus, neretai nežinodami, kaip ieškoti darbo, finansinės paramos, kur gyventi, ar tiesiog gauti dokumentus, jie dažnai būdavo nustumiami į nusikaltimą jau pirmosiomis dienomis laisvėje. Dabar baigiančius atlikti bausmę konsultuoja specialistai pataisos namuose, o išėjusius iš jų jau pasitinka savivaldybių socialiniai darbuotojai, kartu gaudami informaciją apie nuteistąjį ir jo poreikius iš įkalinimo įstaigų specialistų“, - sako viena iš palydėjimo-pasitikimo modelio kūrėjų Kalėjimų departamento direktoriaus patarėja Raimonda Čižauskaitė.

Nuo šių metų pradžios savivaldybių socialiniai darbuotojai pasitinka ir pasirūpina iš pataisų namų išeinančiais žmonėmis. Padeda jiems susirasti gyvenamą vietą, darbą, pasirūpins, kad gautų sveikatos priežiūros paslaugas, priklausomybių gydymą, psichologo pagalbą, socialinę globą, dokumentus piniginei paramai – kam ko reikia. Socialiniai darbuotojai netgi pagelbėja atgaivinti ir palaikyti ryšius su artimaisiais, kas irgi labai svarbu į laisvę išėjusiųjų integracijai.

Tiesa, naujai startuojančiam bausmę atlikusių žmonių palydėjimo-pasitikimo modeliui netrūksta iššūkių. Pandemijos ir karantino metu sudėtinga suformuoti socialinių darbuotojų komandas – ir pataisos namuose, ir savivaldybėse. Savivaldybių administracijoms ir specialistams – paslaugų teikimas bausmę atlikusiems asmenims – iš viso yra nauja patirtis.

„Ligi šiol buvo mažai domimasi ir rūpinamasi, kaip sekasi bausmę atlikusiems žmonėms. Nemaža jų dalis grįždavo į pataisos namus padarę naujus nusikaltimus. To priežastys įvairios, visgi, nemenka dalis laisvės atėmimo bausmę atliekančių žmonių kenčia nuo priklausomybių, todėl labai svarbu pasirūpinti, kad be kitos pagalbos jie galėtų gauti ir gydymo nuo priklausomybių paslaugas. Aišku, tokį gydymą reikia stiprinti ir pačiuose pataisos namuose, tačiau ne mažiau svarbu užtikrinti pradėto gydymo tęstinumą palikus įstaigą, nes negydoma priklausomybė labai dažnai ir pastumia tokį žmogų į naujus nusikaltimus.“, - sako R.Čižauskaitė.

Dėl naujos palydėjimo-pasitikimo patirties ir iššūkių vyksta nuotoliniai dirbančių su bausmes atliekančiais ir atlikusiais specialistų pasitarimai, suplanuoti mokymai. Pasirodo, iššūkius pateikia ne tik nauja patirtis, bet ir karantinas. Todėl formuojami siūlymai, sprendžiami neaiškūs klausimai ir problemos, kad iš įkalinimo įstaigų paleidžiami žmonės nuo šiol nesijaustų atstumtaisiais visuomenėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius