-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 04 21 /17:24

Bausmė už valdžios kritiką? Opozicija ir visuomenės veikėjai pliekia LRT dėl elgesio V.Savukyno atžvilgiu

Nacionalinis transliuotojas penktadienį sulaukė kritikos iš visuomenės veikėjų ir opozicijos politikų, kai LRT konstatavo, jog žurnalistas Virginijus Savukynas padarė pažeidimą, paskelbęs įrašą, kritikuojantį teisingumo ministrę Eweliną Dobrowolską. Kritikų akimis, LRT nepagrįstai apribojo teisę kritikuoti valdžią ir galbūt taiko dvigubus standartus.
Virginijus Savukynas
Virginijus Savukynas / BNS nuotr.

LRT etikos kontrolierė konstatavo, kad V.Savukynas pademonstravo šališkumą savo pasisakymu, kuriame įvertinti ministrės veiksmai advokato Igno Vegėlės atžvilgiu.

Tam pritarė ir LRT taryba – tarybos pirmininkas Eugenijus Valatka portalui delfi.lt argumentavo, jog LRT žurnalistų skelbiama informacija privalo būti atribota nuo asmeninių pažiūrų, o žodžio laisvė gali būti ribojama etikos kodeksu, todėl kontrolierės sprendimas nebuvo panaikintas.

V.Savukynas delfi.lt teigė svarstantis galimybę kreiptis į teismą.

Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius atkreipė dėmesį, kad kiti LRT žurnalistai savo mintis dažnai reiškia net aštriau ir užgauliau, todėl kyla abejonių, ar transliuotojas netaiko dvigubų standartų.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Dainius Radzevičius
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Dainius Radzevičius

„Žodžio laisvę savo vieša pozicija ginantis žurnalistas yra baudžiamas ir persekiojamas ne šiaip kur nors, o visuomeniniame transliuotojuje! (...) LRT žurnalistams, kurie norės kritikuoti ne opozicijos, o valdančiųjų atstovus, galiu palinkėti tik vieno dalyko – laikykitės ten!“, – feisbuke rašė D.Radzevičius.

LRT veiksmus sukritikavo ir naujienų portalus vienijanti Interneto žiniasklaidos asociacija (IŽA).

Asociacijos pirmininkės Linos Bušinskaitės teigimu, žurnalistų pareiga yra kelti klausimus ir inicijuoti diskusijas dėl valdžios veiksmų, o ginant viešąjį interesą – kritikuoti tam tikrus valstybės institucijų ar pareigūnų sprendimus bei veiksmus.

Ryčio Bernoto nuotr./Lina Bušinskaitė
Ryčio Bernoto nuotr./Lina Bušinskaitė

„Žodžio laisvė negali būti paminta ir trypiama, ypač, kai žurnalistas savo nuomonę, gindamas viešąjį interesą, išreiškė asmeninėje paskyroje viename iš socialinių tinklų.

Gyvename laisvoje, demokratinėje šalyje, tad turime stiprinti žodžio laisvę, o ne menkinti ją, priimant sprendimus dėl pažeistos etikos. Ypač, kai šioje istorijoje esminė problema yra dvigubų standartų taikymas – nuomonę įvairiais būdais reiškia daugelis visuomeninio transliuotojo veidų, tačiau V.Savukyno atžvilgiu LRT institucijų elgesys atrodo išskirtinis. Standartai dėl žurnalistų nešališkumo Vakaruose yra įvairūs, bet jie turi būti skaidrūs ir taikomi visiems vienodai“, – sako L.Bušinskaitė.

Lietuvių PEN centro valdyba taip pat reiškia susirūpinimą dėl galimo žodžio laisvės varžymo.

„Žodžio laisvė ir kritika politinei valdžiai yra kertinis demokratinės visuomenės principas, žurnalisto profesinė bei pilietinė teisė. Žurnalisto baudimas už kritiką valdžios atžvilgiu yra visiškai nepriimtina nacionalinio transliuotojo praktika. Kreipiamės į LRT administraciją ir Tarybą, kviesdami gerbti ir saugoti savo žurnalistų žodžio laisvę ir susilaikyti nuo žurnalisto Virginijaus Savukyno baudimo už teisingumo ministrės atžvilgiu išsakytą vertinimą“, – rašo Tarptautinės rašytojų organizacijos Lietuvių PEN centras valdyba.

Opozicijos parlamentaras Aurelijus Veryga LRT tarybos sprendimą pavadino apgailėtinu.

„Po tokių sprendimų labai sunku patikėti, kad tai nėra vieną ar tris valdančiasias partijas aptarnaujantis aparatas“, – apie LRT sakė A.Veryga.

Vilniaus opozicijos politikas Artūras Zuokas teigė, kad po šio konflikto „visuomeninį transliuotoją galima drąsiai vadinti valstybiniu transliuotoju, atstovaujančiu valdžioje esančių interesus“.

Tinklaraštininkas Skirmantas Malinauskas teigė, kad bausti už nuomonę yra „užribis“.

„Galima sutikti su jo nuomone, galima nesutikti, bet už ją bausti yra užribis. Visiškas“, – teigė jis.

Visuomenininkas Darius Kuolys kėlė klausimą, kaip LRT institucijų sprendimai dera su konstitucine teise kritikuoti valdžią.

„Rimtą klausimą svarstė LRT Taryba: kas yra LRT žurnalistas – LRT direktorės valdinys ar Lietuvos Respublikos pilietis? Ir nusprendė – valdinys“, – rašė jis.

Tarptautinės rašytojų organizacijos Lietuvių PEN centras valdyba LRT sprendimą vadino nepriimtina praktika

„Žodžio laisvė ir kritika politinei valdžiai yra kertinis demokratinės visuomenės principas, žurnalisto profesinė bei pilietinė teisė. Žurnalisto baudimas už kritiką valdžios atžvilgiu yra visiškai nepriimtina nacionalinio transliuotojo praktika“ teigiama organizacijos pranešime.

Tuo tarpu pati teisingumo ministrė E.Dobrowolska feisbuke teigė nesanti šios istorijos dalyvė, tačiau tikino negalinti vertinti LRT sprendimų.

„Šios istorijos dalimi nebuvau, nesu ir nebūsiu. Niekada neskundžiau jokio žurnalisto. Nepaisant, kiek man patiktų ar nepatiktų atskiras žurnalistas, ar jo nuomonė ar darbo rezultatas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ewelina Dobrowolska
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ewelina Dobrowolska

Teisė kritikuoti valdžią yra esminė siekiant užtikrinti demokratinius procesus.

Tuo pačiu negaliu komentuoti LRT sprendimų – kokiu aspektu vertintas vienas ar kitas žurnalistas – tai išimtinai savivaldos klausimas. Klausimas, kuris neturi mesti šešėlio ant žodžio laisvės ir politikų atvirumo žiniasklaidai“, – rašė ministrė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius