Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 08 23

Bažnyčiai siūloma grąžinti jos valdomą, bet teisiškai jai nepriklausantį turtą

Teisingumo ministerija siūlo grąžinti Bažnyčiai jos faktiškai valdomą, bet teisiškai jai nepriklausantį turtą.
Ant bažnyčios stogo
Ant bažnyčios stogo / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.
Temos: 1 Bažnyčia

Pirmadienį šį klausimą svarstė ministrų kabinetas. Pritarus Vyriausybei, projektas keliaus į Seimą.

Apie 400–500 bažnyčių, koplyčių ir kitų religinių objektų sovietų valdžia po Antrojo pasaulinio karo pagal dokumentus nacionalizavo, bet iš Bažnyčios neperėmė, žurnalistams pirmadienį sakė teisingumo ministras Remigijus Šimašius.

„Po karo, kai buvo nacionalizuotas visas Bažnyčios turtas, dalis to turto buvo perimta valdyti sovietų valdžios ir tas turtas yra grąžintas pagal restitucijos įstatymus. Kita dalis turto, kuris buvo pagal dokumentus nacionalizuotas, tačiau faktiškai paliktas valdyti Bažnyčiai – šito turto santykių įstatymas neišsprendė“, – po Vyriausybės pasitarimo sakė ministras.

„Siūloma priimti įstatymą, pagal kurį būtų numatyta labai aiški supaprastinta procedūra, pagal kurį būtų turimi dokumentai, kad iki okupacijos turtas priklausė Bažnyčiai, kad per okupacijos laiką jis buvo naudojamas religinėms reikmėms, ir tai leistų turtą įteisinti Bažnyčios vardu“, – teigė R.Šimašius.

Pasak Teisingumo ministerijos, šiuo metu Lietuvoje kelių šimtų religinės paskirties pastatų – bažnyčių, cerkvių, varpinių, koplyčių ir kitų – nuosavybės teisės nėra įregistruotos arba priklauso nebeegzistuojančioms institucijoms: vykdomiesiems komitetams, deputatų taryboms.

Ministro teigimu, visoje šalyje gali būti 400–500 bažnyčių, koplyčių ir kitokio Bažnyčios turto. Anot R.Šimašiaus, jei būtų priimtas, įstatymas „Dėl Religinių bendruomenių ir bendrijų nuosavybės teisės į religinės paskirties nekilnojamąjį turtą registravimo sureguliavimo“ padėtų Bažnyčiai išvengti teisinių problemų.

„Situacija yra tikrai paradoksali, nes kai kuriais atvejais Bažnyčia netgi nežinodavo, kad tas turtas yra nacionalizuotas, nes elektros sąskaitas apmokėdavo parapija ir Bažnyčia, ir viską realiai tvarkė, ir  durų raktus turėjo, tačiau dokumentai rodo ką kita. Tai gali sukelti įvairias teisinės problemas ir nesklandumus kuo įvairiausiose situacijose – ar parduoti, ar kažkokius ūkinius reikalus tvarkyti. Tiems reikalams sutvarkyti ir siūloma priimti naują įstatymą“, – sakė ministras.

Atkūrus Lietuvos nepriklausomybę buvo priimti du įstatymai, numatantys teisę religinėms bendrijoms susigrąžinti iš jų atimtus pastatus. Tačiau nebuvo numatyta galimybė įteisinti nuosavybę to turto, kuris buvo paskelbtas kaip nacionalizuojamas, bet realiai neperimtas, o paliktas religinėms bendruomenėms naudotis.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius