Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 10 07

BBC parodys dokumentinį filmą apie slaptus CŽV kalėjimus Lenkijoje ir Lietuvoje

Jungtinės Karalystės visuomeninis transliuotojas BBC šeštadienį parodys dokumentinį filmą apie Lenkijoje ir Lietuvoje galimai buvusius JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) kalėjimus ir juose galimai laikytus įtariamuosius terorizmu.
Jojimo bazė Antaviliuose
Jojimo bazė Antaviliuose, kur neva galėjo būti CŽV kalėjimas / „Lietuvos žinių“ nuotr.

BBC interneto svetainėje skelbiamame filmo pristatyme teigiama, kad 2003 metų pavasarį į Lenkiją buvo atskraidintas vienas įtakingiausių teroristinės islamistų organizacijos „Al–Qaeda“ atstovų Khalidas Sheikhas Mohammedas.

Taip pat minima, kad yra teigiančiųjų, jog CŽV sulaikytuosius gabeno pasinaudodami ne tik Lenkijos, bet ir Lietuvos teritorija.

Pasakojama, kaip Keikutuose, šiaurinėje Lenkijoje, veikė slaptas sulaikymo centras, o jį uždarius lėktuvai esą ėmė leistis kaimyninėje Lietuvoje.

BBC cituoja pašalintąjį Lietuvos prezidentą Rolandą Paksą, buvusį Valstybės saugumo departamento vadovą Arvydą Pocių bei parlamentinį CŽV kalėjimų tyrimą atlikusio Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininką Arvydą Anušauską.

R.Paksas britų žurnalistams pakartojo, kad būdamas prezidentu sulaukęs saugumo tarnybos vadovo prašymo leisti slapta į Lietuvą atgabenti ir laikyti žmones, o A.Pocius pabrėžė, kad neįmanoma, jog į Lietuvą būtų atgabenti tokie žmonės.

CŽV atstovai, atsakydama BBC, teigė: „Ši programa baigta. Ši agentūra viešai nekomentuoja, kur galėjo ar negalėjo būti sulaikymo centrai“.

Britų transliuotojas priminė ir Londone įsikūrusios kalinių teisių gynimo organizacijos „Reprieve“ pranešimą, kad Lietuvoje galėjo būti laikomas ir kankinamas su „Al–Qaeda“ sietas palestinietis Abu Zubaydah. Lietuvos prokurorai nusprendė nepradėti atskiro tyrimo dėl šio pranešimo.

JAV žiniasklaidoje pernai pasirodžius informacijai apie galimą CŽV kalėjimo egzistavimą, Lietuvoje atliktas parlamentinis tyrimas. Nustatyta, kad su CŽV sulaikytų asmenų pervežimu oficialiuose tyrimuose siejami orlaiviai 2002–2005 metais ne kartą kirto Lietuvos oro erdvę.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto surinkti duomenys parodė, kad minimu laikotarpiu Lietuvoje buvo nusileidę orlaiviai, siejami su CŽV.

Komitetas pranešė nenustatęs, ar per Lietuvos teritoriją buvo pervežami, ar į Lietuvą buvo atvežti (iš jos išvežti) CŽV sulaikyti asmenys, tačiau sąlygos tokiam pervežimui buvo.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė sakė, kad pranešimus apie kalinius, jei tokių Lietuvoje buvo, gali komentuoti tik JAV.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius