Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 07 22 /12:41

Be elektros po Lietuvoje siautusios audros ir škvalo dar likę apie septynis tūkst. gyventojų

12 val. surinktos informacijos duomenimis, iš viso be elektros yra likę apie 7 tūkst. vartotojų – daugiausia Alytaus ir Vilniaus regionuose, taip ir Kauno rajone.
Vilnius po audros
Vilnius po audros / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Kaip teigiama LESTO pranešime spaudai, palyginti su bendru vartotojų skaičiumi – tų, kurie nuo ketvirtadienį įvairiais laiko tarpsniais patyrė elektros tiekimo sutrikimus, elektros tiekimas jau atstatytas daugiau kaip 15 tūkst. vartotojų.

Šiuo metu elektros tiekimo atstatymo darbus vykdo 95 brigados šių rajonų elektros vartotojams: Vilniaus m. ir rajone – apie 2400 vartotojų, Trakų raj. – apie 450, Šalčininkų raj. – apie 100 vartotojų. Marijampolės raj. – apie 1200, Varėnos raj. – apie 1200, Alytaus raj. ir Lazdijų raj. – maždaug po 300 vartotojų. Kauno rajone – apie 400, Jurbarko ir Kaišiadorių rajonuose – maždaug po 100 vartotojų.

Pagrindinės elektros tiekimo sutrikimų priežastys – perkūnija, škvalas, stiprus vėjas ir gausus lietus. Gamtos stichijos paveikė skirstomojo tinklo įrenginius, pažeidė oro linijas. Vakar ir šiandien nuo pat ankstyvo ryto skirstomajame tinkle dirba 30 brigadų. Šiandien planuojama elektros tiekimą atstatyti didžiajai daliai elektros vartotojų.

Dėl elektros tiekimo sutrikimų ar pastebėjus apgadintus, apsemtus, kibirkščiuojančius elektros įrenginius, ant gatvės, automobilių ir kitur nukritusius laidus, būtina nedelsiant kreiptis pagalbos į LESTO telefonu 1802 arba bendruoju pagalbos telefonu 112. Pavojus gyvybei gali kilti ir stovint arti elektros oro linijų atramų, transformatorinių, elektros energijos paskirstymo punktų, metalinių konstrukcijų, vielinių tvorų.

Siaučiant gamtos stichijoms, kyla pavojus žmonių sveikatai, ypač jei jie pavojingu atstumu priartėja prie elektros įrenginių ar oro linijų. Pastebėjus nutrūkusį oro linijos laidą ar elektros linijos atvado laidą, jokiu būdu negalima jo liesti ar priartėti arčiau jo kaip 8 metrai, negalima leisti to daryti ir kitiems. Reikia atsiminti, kad rizikinga artintis ir liesti ant elektros laidų užvirtusių medžių ar oro linijų atramų, nes jie taip pat gali būti pavojingi gyvybei.

Norint išvengti elektros poveikio, kai ant šlapios žemės ar žolės yra nukritęs nutrauktas elektros linijų laidas, būtina eiti smulkiais žingsneliais, laikant koją prie kojos arba reikia šokinėti ant vienos kojos. Jei važiuojant automobiliu ant jo užkristų elektros linijos laidas, būtina sustoti, tačiau iš jo negalima išlipti įprastu būdu. Kad nebūtų sukurta elektros grandinė ir žmogus nepatirtų elektros smūgio, iš automobilio reikia iššokti abiem kojomis. Likus automobilio viduje reikia stengtis nesiliesti prie metalinių detalių.

Siekiant padėti žmogui, nukentėjusiam nuo elektros srovės, būtina laikytis atsargumo. Suteikti pirmąją pagalbą gali tik tie, kas tiksliai žino, kaip tai padaryti. Bet kokiu atveju pirmiausia būtina iškviesti greitąją pagalbą.

Gamtos stichijų metu ypač pavojinga lauke naudotis elektros prietaisais – žoliapjovėmis, elektriniais pjūklais ar vandens siurbliais ir panašiai. Patariame nesinaudoti elektros prietaisais net esant pastatų viduje, perkūnijos metu patartina nepalikti atvirų langų ir durų. Gyventojams, auginantiems galvijus, rekomenduojama jų nelaikyti arti elektros įrenginių, artėjant audrai geriau jų nepalikti lauke.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius