Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 09 20

Be globėjų ir namų likęs našlaitis nerūpi ir valdininkams – vietos Vilniuje jam dar ieško

Vilniuje veikiančios privačios gimnazijos pedagogai nebežino, kur ieškoti pagalbos vienam iš savo mokinių – 13,5 metų berniukas liko be namų ir jo nenori priimti jokia vaikų globos įstaiga sostinėje. 10 metų turėjęs globėjus ir namus, dabar jis nebeturi nieko, net valdininkai savo pažadą įkurdinti jį Vilniuje „pamiršo“, nors privati gimnazija garantavo priimsianti vaiką mokytis ir be užmokesčio.
Benamis paauglys
Benamis paauglys / Vida Press nuotr.

Šioje privačioje švietimo įstaigoje berniukas pradėjo mokytis 2018 m. kovą. Tačiau rugsėjis prasidėjo itin komplikuotai ir Marina Mižigurskaja, privačios gimnazijos direktorė, sako jau nežinanti, kur besikreipti, kad padėtų savo mokyklos mokiniui. O pagalbos reikia tokios – vaikui surasti vietą kurioje nors sostinės globos įstaigoje, kad jis galėtų toliau lankyti šią gimnaziją. Tačiau, kaip atrodo, šis paauglys iš esmės tik mokyklai ir berūpi.

Maldavimai nepadėjo

Gyvenęs su globėjais, bet dėl problemų iš tų namų pabėgęs ir juose jau nebelaukiamas paauglys penktą mėnesį gyvena Krizių centre. Bėga ir iš ten, bet tikėtasi, kad suradus jam globos namus Vilniuje, situacija ims gerėti. Deja, sprendimas dėl jo perkėlimo į nuolatinę globos įstaigą viską tik pablogino – liepą nuspręsta vaiką perkelti į Trakų rajone esančią įstaigą.

Man jūsų įstaigos darbuotojai sakė, kad mane paliks Vilniuje, kad galėčiau tęsti mokslus privačioje gimnazijoje. Labai prašau, maldauju, – rašė vaikas.

„Prašau pakeisti man globos namus vietoj Trakų rajono į Vilniaus miesto globos namus. Aš nenoriu būtų šituose globos namuose, nes jie yra Trakuose, o mano mokykla Vilniuje. Aš labai noriu pasilikti šitoje mokykloje ir prašau peržiūrėti sprendimą apie mano buvimą šiuose globos namuose. Man jūsų įstaigos darbuotojai sakė, kad mane paliks Vilniuje, kad galėčiau tęsti mokslus privačioje gimnazijoje. Labai prašau, maldauju“, – gana netvarkingai, su klaidomis, bet nuoširdžiai Vilniaus m. vaiko teisių apsaugos skyriui liepos viduryje rašė vaikas.

Prašymai ir maldavimai nepadėjo. Vietos Vilniaus globos įstaigose jam ir toliau nėra, iš Trakų jis irgi pabėgo, tad vėl atsidūrė Krizių centre.

„Visos institucijos sprendžia šiuos klausimus formaliai. Juk berniukui ir mums pažadėjo, kad suras globos namus Vilniaus mieste, kad jis galėtų ir toliau mokytis mūsų gimnazijoje. Vaiką apgavo ir liepos mėnesio pradžioje nukreipė į Trakų rajono globos namus. Kodėl mūsų valstybėje negali būti apsaugoti vaikai? Šiuo metu eina jau 5 mėnuo, kai vaikas gyvena Krizių centre. Jis yra nelengvo būdo ir dabar neviltyje, netgi pastebime depresišką nuotaiką, nes jaučiasi niekam nereikalingas. Mes esame labai susirūpinę dėl berniuko likimo ir bijome, kad tik jam kas nenutiktų arba jis ko nors nepasidarytų sau iš nevilties“, – tokį raštą Vilniaus tarybos narei Romualdai Poševeckajai parašė M.Mižigurskaja.

„Fotolia“ nuotr./Paauglys
„Fotolia“ nuotr./Paauglys

Mokykla vaiku nesiskundė

Direktorė, kalbėdama su 15min, neslėpė emocijų: mokykla pasiruošusi priimti vaiką ir toliau be jokio užmokesčio, tačiau jis neturi, kur gyventi.

„Žiūriu į šitą vaiką ir suprantu, kad mes vieni negalime jam padėti. Į namus jo pasiimti negalime, nes tai prieštarautų įstatymams. Globos namus išardė, pastatai stovi tušti, o vaikams nėra kur gyventi. Anksčiau Krizių centras buvo tik laikinas punktas, kur vaikas pabūdavo kelias dienas, o čia jau praėjo penki mėnesiai“, – susijaudinusi kalbėjo M.Mižigurskaja.

Gimnazijoje net svarstyta idėja įkurti šeimyną, kad berniukas galėtų likti joje, tačiau tai pasirodė ne taip paprasta – visų pirma, niekas tokiam tikslui nenori nuomoti butų ar namų. „Dabar vaikas klaikios būklės, nes mūsų valstybė negali vaiko aprūpinti vieta globos namuose. Berniukas labai nukentėjęs“, – tikino direktorė.

Dabar vaikas klaikios būklės, nes mūsų valstybė negali vaiko aprūpinti vieta globos namuose. Berniukas labai nukentėjęs, – tikino M.Mižigurskaja.

Berniukas praeitais mokslo metais gimnazijoje apsiprato, anot direktorės, lankė pamokas, nevėluodavo, mokykla jo elgesį vertino gerai. Atėjo su silpnais pažymiais, bet po individualios pagalbos rezultatai pagerėjo ir jis 6 klasę baigė su teigiamais pažymiais. Tiesa, renginiuose jis nedalyvaudavo, bet esą tai suprantama – adaptacijai laiko nebuvo daug.

„Vaikas jautriai reaguoja į negatyvą, jeigu jaučia priešiškumą arba negatyvą iš kieno nors pusės, tuomet iš karto elgiasi blogai. Bet mūsų gimnazijos aplinkoje vaikas jaučiasi gerai ir saugiau. Visada elgiasi pagarbiai su gimnazijos bendruomene“, – dar viename rašte R.Poševeckajai rašė M.Mižigurskaja.

Vida Press nuotr./Benamis paauglys
Vida Press nuotr./Benamis paauglys

Globos namus išformuoja

Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narė R.Poševeckaja irgi tik skėsčioja rankomis tikindama, kad neturi galimybių kaip nors situaciją pataisyti.

„Vilniaus savivaldybėje vaiko teisių skyriaus nebėra, yra tik Tarpinstitucinio bendradarbiavimo koordinavimo skyrius, kuris man pažadėjo, kad suburs dar vieną Gerovės komisiją dėl šito berniuko, nes pirma komisija vienareikšmiškai pasakė, kad šito berniuko jokiu būdu negalima siųsti į socializacijos centrą. Jis adekvatus, reikia tik dirbti su juo. O dėl apgyvendinimo išgirdau tik tokią frazę, kad berniukui reikia surasti tėvelį ir mamytę, tai, matyt, turėta omeny globėjus. Bet staiga juk nerasi, tai ką dabar daryti“, – kalbėjo tarybos narė.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Romualda Poševeckaja
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Romualda Poševeckaja

Ji svarstė, kad galbūt vis dėlto liko spragų likviduojant globos namus, jeigu dabar vilniečiui vaikui nebėra vietos Vilniuje, kur jis lanko mokyklą. Apie tai, kad baigiami reorganizuoti treti iš ketverių vaikų globos namų, Vilniaus savivaldybė skelbė liepos vidury.

„Vilnius pirmasis Lietuvoje dar 2015 m. ėmęsis vaikų globos namų pertvarkos, sparčiai siekia užsibrėžtų tikslų uždaryti vaikų ir kūdikių globos namus – išformuoja jau trečiuosius iš keturių sostinėje buvusių vaikų globos namų. Miesto tarybos nariai neseniai pritarė, kad būtų perkamas apie 300 kv. m namas dar vienai 8 vaikų šeimynai, kuri bus jau septintoji nedidelė šeimyna, kuri įsikuria jaukiuose namuose ar bute ir gyvena bendruomenės apsuptyje, lanko prie namų įsikūrusias mokyklas ir darželius. Per 2019 m. suplanuota įsigyti dar du būstus, kuriuose apsigyvens keletas šeimynų, ir „Gilės“ vaikų globos namai bus galutinai išformuoti“, – pranešime spaudai rašė savivaldybė.

Nežinau, kaip pavyks jį ištraukti iš tos dabartinės aplinkos, bet kadangi mokykloje jam sekėsi gerai, mes mėginsime susitarti, kad jis lieka Vilniuje, – sakė G.Paluckas.

Skelbta, kad nuo reformos pradžios Vilniuje iš vaikų globos namų į šeimas iškeliavo beveik 400 vaikų. Šiemet vaikų globos sistemos pertvarkai Vilniaus mieste numatyta net 6,9 mln. eurų.

Vietą Vilniuje tikina rasiantys

Vis dėlto po vasaros situacija jau ne tokia gera. Susiradęs draugų vaikas gerokai pasikeitė – ir ne į gerąją pusę, tad rugsėjį su juo susitarti nėra taip lengva. Tą patvirtina ir gimnazijos direktorė, vis dėlto neketinanti vaiko palikti likimo valiai, kaip pasielgė jo globėjai.

Vilniaus vicemeras Gintautas Paluckas 15min sakė gerai žinąs šią situaciją. Jis pasakojo, kad sprendimas perkelti vaiką į Trakų rajone esančius globos namus bus pakeistas ir vaikui tikrai atsiras vietos šeimynose Vilniuje. Bet čia jau reikės ir paties paauglio geros valios.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Gintautas Paluckas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Gintautas Paluckas

„Mėginsime su juo susitarti. Nežinau, kaip pavyks jį ištraukti iš tos dabartinės aplinkos, bet kadangi mokykloje jam sekėsi gerai, ta aplinka jam patinka ir tinka, mes mėginsime susitarti, kad jis liktų Vilniuje, kad jis lankytų šitą mokyklą, nes tai jo pagrindinis pozityvus santykis, likęs iš senojo gyvenimo. Ir tikėkimės, kad tai padės stabilizuoti situaciją, nors suprantame, kad asmeninė drama yra labai skaudi“, – kalbėjo G.Paluckas, žadėdamas, kad berniukas gaus visą reikalingą psichologinę pagalbą.

Turi priekaištų

Valstybinės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovai atsakomybės dėl šio vaiko likimo neprisiima. Jų teigimu, vadovaujantis vaiko Laikinosios globos organizavimo nuostatais, vaiko laikinoji globa (rūpyba) nustatoma pagal vaiko nuolatinę gyvenamąją vietą, o jei negalima nustatyti vaiko nuolatinės gyvenamosios vietos – pagal vaiko deklaruotą gyvenamąją vietą.

„Pagal Lietuvos Respublikos civilinio kodekso nuostatas, vaiko laikinoji globa nustatoma savivaldybės administracijos direktoriaus sprendimu. Savivaldybės administracijos sprendimas paskirti vaikui laikinąjį globėją (rūpintoją), neatsižvelgus į vaiko norą, jo prašymą, galimybę ir toliau lankyti tą pačią ugdymo įstaigą, Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos nuomone, neatitinka Lietuvos Respublikos civiliniame kodekse įtvirtinto geriausių vaiko interesų pirmumo principo“, – 15min atsiųstame komentare teigia šios tarnybos atstovė spaudai Vaiva Arnašė.

Už tai, kad vaikas atsidūrė globos įstaigoje Trakų rajone, atsakinga, anot V.Arnašės, Vilniaus miesto savivaldybė: Tarnyba davė nurodymą nustatyti laikinąją globą, o globėją rado ir paskyrė savivaldybės administracijos direktorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius