2020 08 31

Be pasigailėjimo: vienas invazinis šliužas padeda virš 200 kiaušinių, naikinti – būtina

Pastaraisiais metais invaziniai šliužai tapo viena aktualiausių sodininkų problemų – jie graužia derlių ir dauginasi labai gausiai. Pasak mokslininkės Gritos Skujienės, vienas šliužas gali padėti virš 200 kiaušinių. Jos teigimu, iš Pietų Europos šį invazinį gyvį į Lietuvą atvežė žmonės, tad jiems ir tenka atsakomybė spręsti šią problemą.

Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centro Biomokslų instituto biologijos mokslų daktarė G.Skujienė teigia šią vasarą iš sodininkų sulaukusi daugybės skambučių – ką daryti su invaziniais šliužais, klausia jie. Anot mokslininkės, atsakymas paprastas – tai yra invazinė rūšis, todėl būtina ją naikinti.

L.Tubio/15min nuotr./Grita Skujienė
L.Tubio/15min nuotr./Grita Skujienė

Iš vieno šliužo išgyvena apie 200 jauniklių kitais metais.

„Visais įmanomais būdais kovokite su jais. Pagal Lietuvos įstatymus, gyvis yra paskelbtas invaziniu, o tai reiškia, kad yra privaloma su juo kovoti, visiškai išnaikinti. Sekime Norvegijos pavyzdžiu. Jei kokiame nors Užupyje yra šliužų, tai Užupio gyventojai turėtų susitarti dieną ir visi masiškai eiti naikinti, valyti savo daržus. Jeigu nors vienas daržas liks, kuriame yra šliužų, ta kova... jie ir toliau plis“, – 15min kalbėjo mokslininkė.

G.Skujienė teigia, kad šliužai ne veltui yra vadinami invaziniais. Pati gamta juos sukūrė žaibiškam dauginimuisi. Pasak biologijos mokslų daktarės, vienas šliužas gali padėti virš 200 kiaušinių.

L.Tubio/15min nuotr./Invazinis šliužas deda kiaušinių
L.Tubio/15min nuotr./Invazinis šliužas deda kiaušinių

„Iš vieno šliužo išgyvena apie 200 jauniklių kitais metais. Ir reikia nepamiršti, kad šliužas yra ir vyras, ir moteris. O tai reiškia, kad kai šliužas susiranda sau porą, jie abu būna vyrai, vienas kitam atiduoda spermatozoidus. Nuo to momento kiekviename iš jų pradeda bręsti kiaušinėliai, abu tampa patelėmis ir abu padeda kiaušinius. Ir kiekvienas po 200“, – sako ji.

L.Tubio/15min nuotr./Vazonai su salotų lapais: apačioje su apsauga nuo invazinių šliužų, viršuje – be jos
L.Tubio/15min nuotr./Vazonai su salotų lapais: apačioje su apsauga nuo invazinių šliužų, viršuje – be jos

Anot mokslininkės, gyvius žudyti galima įvairiais būdais – vienas populiariausių yra druskos barstymas siekiant juos išdžiovinti. Taip pat praktikuojami deginimo, vėrimo ant iešmų metodai. Kita vertus, šliužų naikinimą galima patikėti ir kitiems gamtos kūriniams. Ežiukai, varlės, kurmiai ar antys galėtų sumažinti sodininkų galvos skausmą.

Žiūrėkite visą interviu su G.Skujiene, kur taip pat sužinosite, kokiais būdais galima apsisaugoti nuo šliužų antplūdžio:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius