Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 11 10

Be penkių minučių ministras Saulius Skvernelis: „Įpėdinius policijoje siūliau aš“

Iš policijos generalinio komisaro pareigų atsistatydinantis ir vidaus reikalų ministru antradienį tapsiantis Saulius Skvernelis sako, kad kandidatus į policijos generalinius komisarus siūlė jis, o ne laikinai vidaus reikalų ministro pareigas einantis ūkio ministras Evaldas Gustas. S.Skvernelis paaiškino, kad skubėti teikti naują policijos vadovą reikėjo dėl to, kad to nepadarius jis pats iš šių pareigų negali būti atleistas.
Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Aš negaliu būti ministru, kol nėra paskirto naujo generalinio komisaro. Yra toks teisinis kazusas, kad naujo policijos generalinio komisaro nepaskyrus, negali manęs atleisti ir aš tada negaliu prisiekti jau kaip ministras“, – 15min.lt paaiškino S.Skvernelis.

Jis patvirtino, kad ūkio ministras E.Gustas šiuo atveju buvo tik tarpininkas, įvykdęs S.Skvernelio valią ir pateikęs jo siūlomus kandidatus Vyriausybei svarstyti.

Yra toks teisinis kazusas, kad naujo policijos generalinio komisaro nepaskyrus, negali manęs atleisti ir aš tada negaliu prisiekti jau kaip ministras, – paaiškino S.Skvernelis.

Būsimas vidaus reikalų ministras tikino pasiūlęs tris kandidatus. Iš jų Vyriausybė pirmadienį prezidentei teikti pasirinko Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininką Liną Pernavą.

Oficialiai Vyriausybei teikti kandidato S.Skvernelis dar neturėjo teisės, nes nėra davęs ministro priesaikos.

R.Požėlos kandidatūros mįslė

Tiesa, penktadienį Vyriausybės tinklalapyje buvo pasirodęs dokumentas dėl policijos generalinio komisaro skyrimo, kurio net pavadinime buvo įrašyta ne L.Pernavo, o generalinio komisaro pavaduotojo Renato Požėlos pavardė. Kiti du kandidatai šiame dokumente apskritai nebuvo minimi. R.Požėla 15min.lt penktadienį patvirtino gavęs tokį pasiūlymą. Jis rengėsi pirmadienį prisistatyti Vyriausybei.

Penktadienį dokumento teikėju buvo įrašytas krašto apsaugos ministras Juozas Olekas, nes jis pavadavo vidaus reikalų ministrą.Tačiau J.Olekas pirmadienį posėdyje nedalyvavo, todėl ir dokumento teikėjas buvo pakeista į ūkio ministrą E.Gustą.

Galiausiai pirmadienį ryte iš Vyriausybės posėdžio darbotvarkės šis dokumentas apskritai ištrintas. Tačiau S.Skvernelis ramina, kad naujas policijos vadovas pasirinktas su jo žinia.

„Labai gerai L.Pernavą vertinu. Manau, kad vienas iš argumentų pasirenkant jį, o ne R.Požėlą buvo tas, kad norėta išlaikyti balansą tarp teritorinių padalinių ir centrinio. R.Požėla buvo iš departamento, o šioje vietoje pasirinkome tą, kuris iš teritorijos atėjęs. Be to, jo patirtis yra labai didelė, labai geri rezultatai. Manau, ir čia jam puikiai seksis“, – aiškino būsimas vidaus reikalų ministras.

Paaiškinti šio nesusipratimo negalėjo ir premjeras Algirdas Butkevičius.

„Čia man irgi klausimas. Buvo trys pavardės praėjusią savaitę. Aš irgi buvau labai nustebęs, kodėl tik R.Požėlos kandidatūra įrašyta, nors buvo aiškiai pasakyta, kad nereikia skubėti, nes pirmadienį konkrečiai įvertinsime visas tris kandidatūras (...) Penktadienį vakare dar turėjau pokalbį su S.Skverneliu, buvo didžiulė įtampa atsiradusi, kad kažkas pasielgė nekorektiškai“, - BNS agentūrai sakė premjeras ir žadėjo išsiaiškinti, kas padarė klaidą.

S.Skvernelis sako, kad ir trečias į policijos vadovus siūlytas asmuo labai gerai žinomas, nors ir dirbo ne Policijos departamento vadovybėje. „Kada nors pasakysiu, kas jis. Dabar gal ir pats žmogus nenorėtų“, – saugojo trečio kandidato pavardę paslaptyje S.Skvernelis.

Vyriausybė pirmadienį nusprendė, kad naujuoju policijos vadovu bus skiriamas Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas 38 metų L.Pernavas.

Premjeras A.Butkevičius teigė, kad „L.Pervanas“ (premjeras du kartus neteisingai ištarė kandidato pavardę, – red. past.) pasirinktas dėl didžiulės patirties vidaus reikalų sistemoje.

Gavusi Ministrų kabineto teikimą, galutinį sprendimą dėl jo paskyrimo priims prezidentė Dalia Grybauskaitė. Ko gero, tai įvyks dar pirmadienį, nes antradienį Seime jau numatyta vidaus reikalų ministru paskirto buvusio policijos generalinio komisaro S.Skvernelio priesaika.

S.Skvernelis vidaus reikalų ministru paskirtas vietoje atsistatydinusio ir specialiuoju liudininku korupcijos byloje apklausto „tvarkiečio“ Dailio Alfonso Barakausko.

VIDEO: Premjero komentaras dėl naujo policijos generalinio komisaro paskyrimo

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius