-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 01 21

Be šalto vandens kankinasi jau mėnesį

Užsikimšus vamzdynui, keli vieno sostinės Šilo gatvėje esančio daugiabučio gyventojai jau mėnesį gyvena be šalto vandens. Namą prižiūrinti bendrovė Antakalnio ūkis apie problemą žino, tačiau jos išspręsti nepajėgia, nes meistrai negali prieiti prie užsikimšusio vamzdžio – jų į butą neįsileidžia vienas gyventojas.
„Antakalnio ūkio“ atstovas teigia, kad vamzdynas, kuriuo tiekiamas šaltas vanduo užsikimšo po remonto viename bute.
Antakalnio ūkio atstovas teigia, kad vamzdynas, kuriuo tiekiamas šaltas vanduo užsikimšo po remonto viename bute. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Temos: 1 Vanduo

Į „15min“ kreipėsi Šilo g. 34-ame name butą įsigijęs Rytis Valkiūnas. Jaunas vyras piktinosi negalintis kraustytis į neseniai pirktą ir baigiamą remontuoti butą, nes čia jau mėnesį nėra šalto vandens – atsukus čiaupą, išvarva keli lašai vandens ir daugiau jis nebėga.

Antrame keturaukščio namo aukšte būstą turintis R.Valkiūnas pridūrė, kad šalto vandens neturi ir kaimynai, kurie gyvena butuose, esančiuose virš jo buto. Jis sakė apie susidariusią situaciją informavęs daugiabutį prižiūrinčią bendrovę Antakalnio ūkį, tačiau situacija nesikeičia.

„Santechnikai kartais ateina, pakrapšto kažką, bet situacija nesikeičia. Akmens amžius – nei praustis, nei skalbti“, – guodėsi R.Valkiūnas.

Neįsileidžia meistrų

Antakalnio ūkio atstovas Vilius Mackonis „15min“ paaiškino, kad Šilo gatvės gyventojas, t. y. R.Valkiūnas, namuose darė kapitalinį remontą, o darbų vamzdynai ir užsikimšo. Tačiau R.Valkiūnas neigė savo bute daręs vamzdynų remontą.

Paklaustas, kodėl taip ilgai neišsprendžiama susidariusi problema, V.Mackonis sakė, kad santechnikams nepavyksta jos pašalinti. „Šilo gatvės 34-asis namas yra 1971 metų statybos, jo vamzdynai seni, prisikaupę rūdžių, kalkių. Vamzdyną reikia ardyti ir keisti nauju. Deja, tam nėra sąlygų. Pirmame aukšte esančio buto savininkas (šis butas yra po R.Valkiūno butu – aut. past.) vamzdžius apklijavo keraminėmis plytelėmis, o jų neišardžius neįmanoma imtis darbų“, – sakė V.Mackonis.

Jis pridūrė, kad R.Valkiūno kaimynas į butą net neįsileidžia meistrų, ir apgailestavo, jog dėl vieno žmogaus užsispyrimo turi kentėti kiti kaimynai. V.Mackonis sakė, kad jo atstovaujamos bendrovės darbuotojai mėgina geranoriškai derėtis su buto savininku, kad šis juos įsileistų, tačiau nedrįso prognozuoti, kada gyventojai vėl galės džiaugtis šaltu vandeniu.

Savo ruožtu R.Valkiūnas svarstė, kad kaimynas meistrų greičiausiai neįsileidžia ne tik todėl, kad jam gaila plytelių, bet ir todėl, kad pats šaltą vandenį turi ir kaimynų problemos jam nelabai rūpi. „15min“ su minėtu kaimynu pasikalbėti nepavyko – paskambinus į jo buto duris niekas jų neatidarė.

Siūlo kreiptis į teismą

Advokatas Ignas Dargužas, išgirdęs apie susidariusią situaciją, sakė, kad tai yra žmonių socialumo, tinkamos kaimynystės nebuvimo problema. Jis priminė, kad Lietuvos Respublikos Konstitucijoje įtvirtinta nuosavybės teisė nėra absoliuti. Nuosavybė tuo pat metu yra ne tik teisė naudoti daiktą taip, kaip žmogui atrodo, kad reikia jį naudoti, bet ir įpareigojimas.

„Kai tu esi daugiabučio gyventojas, esi savininkas buto, bet vamzdynai, laidai, namo fasadas, bendrosios patalpos yra laikomi visų namo butų savininkų bendra nuosavybe ir visi yra atsakingi už jų tinkamą eksploatavimą“, – pabrėžė I.Dargužas.

Šalto vandens neturintiems gyventojams jis siūlė pirmiausiai kreiptis į policijos pareigūnus. „Nesakau, kad policininkai atbėgs, išspirs duris ir įleis meistrus, bet galbūt kreipimasis į policiją dėl galimo savivaliavimo arba panašių galimų teisės pažeidimų sudrausmintų. Nepavykus susitarti, reikėtų neatidėliojant kreiptis į teismą“, – sakė advokatas. Anot jo, gyventojai, kreipdamiesi į teismą, gali jo paprašyti įpareigoti kaimyną įleisti meistrus ir sudaryti sąlygas remontuoti vamzdyną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius