Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 12 12

Be svitos ministrai keliauja retai: jų palydėtuvės atsiėjo dešimtis tūkstančių eurų

Į komandiruotes užsienyje ministrai paprastai vyksta su delegacijomis, kurias pastaruosius kelis mėnesius, be Vyriausybės narių, sudarė nuo vieno iki penkių asmenų. Jei ministrai į užsienį išsirengia ne vieni, juos lydi nuo politinio pasitikėjimo patarėjų iki vyriausiųjų specialistų.
Rita Tamašunienė
Rita Tamašunienė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Beveik visi ministrai spalio ir lapkričio mėnesiais vyko į komandiruotes užsienyje. Tačiau vos keli jų į tokias darbines išvykas išsirengė vieni, be kitų ministerijos darbuotojų palydos.

Kaip rodo ministerijų 15min pateikti duomenys, ministrų ir juos į užsienį lydėjusių asmenų kelionių išlaidos, tarkime, lėktuvo bilietai, nakvynės viešbutyje, dienpinigiai, draudimas, spalio-lapkričio mėnesiais siekė apie 90 tūkst. eurų.

Didžiausias keliautojas

Į daugiausia komandiruočių užsienyje vyko užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, dėl darbo pobūdžio turintis keliauti daugiau.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Linas Linkevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Linas Linkevičius

Spalio ir lapkričio mėnesiais jis vyko į devynis vizitus užsienyje. L.Linkevičius dusyk lankėsi Berlyne ir Briuselyje, viešėjo Rygoje, Liuksemburge, Mariupolyje bei Šyrokine, Prahoje, Paryžiuje.

Į tris iš šių komandiruočių jis vyko vienas.

Lydintys asmenys su užsienio reikalų ministru nevyko į Berlyno sienos griūties 30-mečio minėjimo renginius, į Paryžiaus taikos bei Rygos konferencijas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Angela Merkel
AFP/„Scanpix“ nuotr./Angela Merkel

Pavyzdžiui, į konferenciją „Smart Country Convention“ Berlyne, kurios paraštėse, kaip teigiama, vyko susitikimai su Bundestago CDU frakcijos nariais, Vokietijos užsienio reikalų ministru Heiko Maasu, Vokietijos analitinių centrų vadovais, šalies kanclerės Angelos Merkel patarėju užsienio politikos klausimais, L.Linkevičių lydėjo patarėja Rasa Jakilaitienė ir ambasadorius ypatingiems pavedimams Darius Gaidys.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Rasa Jakilaitienė, Vladimiras Ašurkovas, Linas Linkevičius, Garis Kasparovas, Vladimiras Kara-Murza jaunesnysis
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Rasa Jakilaitienė, Vladimiras Ašurkovas, Linas Linkevičius, Garis Kasparovas, Vladimiras Kara-Murza jaunesnysis

NATO užsienio reikalų ministrų susitikime ministro delegaciją irgi sudarė keli asmenys – URM Transatlantinio bendradarbiavimo ir saugumo politikos departamento direktoriaus pavaduotojas, šio departamento JAV ir Kanados skyriaus antrasis sekretorius.

„Scanpix“/AP nuotr./JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo ir Linas Linkevičius
„Scanpix“/AP nuotr./JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo ir Linas Linkevičius

Iš viso L.Linkevičiaus ir lydinčių asmenų komandiruotės į užsienį spalio-lapkričio mėnesiais atsiėjo beveik 20 tūkst. eurų. Iš jų ministro – apie 8038 eurus, o delegacijos narių – 11 tūkst. 962 eurus.

Tiesa, kai kur ministro apgyvendinimo išlaidas padengė kviečiančioji pusė.

Brangiausios – R.Karoblio delegacijų išvykos

Brangiausiai spalio-lapkričio mėnesiais kainavo krašto apsaugos ministro Raimundo Karoblio ir jį lydėjusių asmenų darbinės išvykos.

Minėtu laikotarpiu ministras su palyda buvo išvykęs į 5 komandiruotes: dvi – Belgijoje, taip pat Švedijoje, Jungtinėje Karalystėje bei JAV.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Raimundas Karoblis
Arno Strumilos / 15min nuotr./Raimundas Karoblis

Dviejose šių komandiruočių jį lydėjo po 4 delegacijos narius, keliose – po tris. Į tarptautinę konferenciją Jungtinėje Karalystėje ministras keliavo su vienu lydinčiuoju asmeniu.

Šios komandiruotės kainavo 25829 eurus. Iš jų R.Karoblio komandiruočių išlaidos sudarė beveik 6,4 tūkst. eurų, o jį lydėjusių asmenų – apie 19,4 tūkst. eurų.

R.Karoblio komandiruočių išlaidos sudarė beveik 6,4 tūkst. eurų, o jį lydėjusių asmenų – apie 19,4 tūkst. eurų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Raimundas Karoblis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Raimundas Karoblis

„Delegacijos formuojamos atsižvelgiant į vizito sudėtingumą ir programos turinį. Renginio organizatoriai paprastai nurodo delegacijos dydį, pvz., 1+3 arba 1+1. Į delegacijos sudėtį įeina medžiagos rengėjai bei veiklos sritį kuruojančio padalinio vadovas, jei planuojami susitikimai su žiniasklaida – patarėjas ryšiams su visuomene. Paprastai delegacijos nariai turi ir individualias darbotvarkes, t.y. paraleliai vykstančius susitikimus ar dalyvavimą kituose renginiuose pagal savo darbo sritį. Pagal susiformavusią tarptautinio protokolo praktiką, krašto apsaugos ministrus taip pat visada lydi adjutantas“, – sakė Krašto apsaugos ministerijos Visuomenės informavimo skyriaus vedėja Asta Galdikaitė.

Delegacijos formuojamos atsižvelgiant į vizito sudėtingumą ir programos turinį. Renginio organizatoriai paprastai nurodo delegacijos dydį.

Po komandiruočių – nemalonumai

Kitų ministrų komandiruočių išlaidos spalio–lapkričio mėnesiais kainavo kukliau.

Susisiekimo ministras Jaroslavas Narkevičius spalį ir lapkritį vyko į tris darbines išvykas užsienyje.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jaroslavas Narkevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jaroslavas Narkevičius

Kaip informavo Susisiekimo ministerija, į Baltarusiją ministrą lydėjo patarėjas Jaroslavas Kaminskis ir vienas valstybės tarnautojas, į Lenkiją – susisiekimo viceministras Vladislavas Kondratovičius, J.Kaminskis ir vienas valstybės tarnautojas.

15min rašė, kad pasauliniame kelių kongrese Abu Dabyje organizatoriai tikėjosi išgirsti iš J.Narkevičiaus pranešimą. Tačiau ministras scenoje taip ir nepasirodė.

Organizatorių nuotr. /Jaroslavas Narkevičius Abu Dabyje
Organizatorių nuotr. /Jaroslavas Narkevičius Abu Dabyje

Vėliau paaiškėjo, kad jo vakarienės išlaidos buvo padengtos iš Lietuvos automobilių kelių direkcijos reprezentacinių lėšų. Dėl to opozicijos politikai kreipėsi į tarnybinės etikos sargus.

Keliolikos žmonių pietus Minske, kuriuose dalyvavo ir J.Narkevičius bei V.Kondratovičius, apmokėjo Klaipėdos uostas.

Po kritikos lavinos J.Narkevičius teigė padengęs visas apgyvendinimo ir maitinimo išlaidas Abu Dabyje ir Minske.

Trims J.Narkevičiaus vadovautų delegacijų komandiruotėms išleisti apie 8972 eurai. Iš jų ministro komandiruotės kainavo beveik 2856 eurus, jį lydėjusių asmenų – apie 6116 eurus.

Kaip teigė Susisiekimo ministerijos Komunikacijos skyriaus atstovai, vertinant poreikį į komandiruotę vykti daugiau nei vienam darbuotojui, atsižvelgiama į kelis kriterijus.

123rf.com nuotr./Abu Dabis
123rf.com nuotr./Abu Dabis

Tarkime, ar renginyje tuo pačiu metu vyks paralelinės sesijos, renginiai arba susitikimai, kuriuose susisiekimo ministerijos atstovams reikia dalyvauti, ar renginyje bus aptariami įvairių sričių klausimai, kai reikalingi skirtingų ministerijos kuruojamų sričių žinovai ir panašiai.

„Į komandiruotę užsienyje ministrą paprastai lydi atitinkamos srities politiką formuojantis arba padedantis formuoti ministerijos atstovas ir/arba atsakingas Tarptautinio bendradarbiavimo skyriaus darbuotojas“, – nurodė Susisiekimo ministerijos atstovai.

Į komandiruotę užsienyje ministrą paprastai lydi atitinkamos srities politiką formuojantis arba padedantis formuoti ministerijos atstovas ir/arba atsakingas Tarptautinio bendradarbiavimo skyriaus darbuotojas.

Teisingumo ministro Elvino Jankevičiaus ir jį lydėjusių asmenų trys darbo išvykos kainavo 8270 eurų (ministro – 4110 eurų, o lydinčių asmenų – 4160 eurų).

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Elvinas Jankevičius ir Rasa Svetikaitė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Elvinas Jankevičius ir Rasa Svetikaitė

Į tarptautinę teisingumo konferenciją Maroke bei Europos Parlamento Piliečių laisvės, teisingumo ir vidaus reikalų komiteto posėdį Briuselyje dėl Sausio 13-osios bylos su E.Jankevičiumi vyko jo patarėja Rasa Svetikaitė.

Į tarptautinę konferenciją Strasbūre – Teisingumo ministerijos patarėja Raimonda Martynovienė.

Į Romą vyko vienas

Kelių ministrų ir jų delegacijų komandiruotės spalio–lapkričio mėnesiais valstybės biudžetą „palengvino“ didesnėmis kaip 5 tūkst. eurų sumomis.

Linas Kukuraitis vyko į tris darbines išvykas užsienyje.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Linas Kukuraitis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Linas Kukuraitis

Romoje ir Briuselyje jis lankėsi vienas, Baku viešėjo su socialinės apsaugos ir darbo viceministru Eitvydu Bingeliu bei ministerijos Tarptautinių ir Europos Sąjungos (ES) reikalų skyriaus vyresniuoju patarėju Evaldu Bacevičiumi.

Bendra komandiruočių išlaidų suma – apie 5120 eurų. L.Kukuraičio išlaidos sudarė 2007 eurus, lydinčių asmenų – 3113 eurų.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Ispaniškieji laiptai Romoje
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Ispaniškieji laiptai Romoje

Apie 5040 eurų išleista trims energetikos ministro Žygimanto Vaičiūno komandiruotėms.

Į dvi jų – Japonijoje ir Belgijoje – ministras keliavo vienas, o į komandiruotę Danijoje vyko su energetikos viceministru Ryčiu Kėvelaičiu.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Žygimantas Vaičiūnas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Žygimantas Vaičiūnas

„Kas vyksta kartu su ministru visuomet priklauso nuo to, koks yra vizito tikslas, tema, susitikimai. Toks poreikis yra visuomet atsakingai įvertinamas“, – aiškino Ž.Vaičiūno patarėja Aurelija Vernickaitė.

Kas vyksta kartu su ministru visuomet priklauso nuo to, koks yra vizito tikslas, tema, susitikimai.

Finansų ministras Vilius Šapoka minėtu laikotarpiu vyko į dvi komandiruotes – Pasaulio banko ir Tarptautinio valiutos fondo metinį susitikimą JAV, Vašingtone, bei į kasmėnesinius Euro grupės bei ES Ekonomikos ir finansų reikalų tarybos (ECOFIN) posėdžius Briuselyje.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Raminta Stanaitytė-Česnulienė ir Vilius Šapoka
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Raminta Stanaitytė-Česnulienė ir Vilius Šapoka

Abiejose šiose komandiruotėse V.Šapoką lydėjo jo patarėja Raminta Stanaitytė-Česnulienė. Į Briuselį kartu dar vyko ir finansų viceministrė Miglė Tuskienė.

Dalį vizito JAV ir Belgijoje lėšų padengė renginio organizatoriai.

Finansų ministerijai V.Šapokos ir jo patarėjos komandiruotė JAV iš viso kainavo 3052 eurus, trijų asmenų Belgijoje – 1983 eurus.

Ugniaus Antanavičiaus nuotr./Raudonasis kilimas, pro kurį į EP žengia garbingiausi svečiai
Ugniaus Antanavičiaus nuotr./Raudonasis kilimas, pro kurį į EP žengia garbingiausi svečiai

„Kiek asmenų lydės ministrą į komandiruotes, sprendžiama pagal renginyje svarstomus klausimus ir už jų koordinavimą atsakingus asmenis. Pavyzdžiui, ECOFIN ir Euro grupės atveju ministrą lydi viceministrė, koordinuojanti ES reikalus (jai nesant – už ES ir tarptautinių reikalų koordinavimą atsakingo departamento direktorius), bei ministro patarėja visuomenės informavimo klausimais“, – nurodė Finansų ministerija.

Pavyzdžiui, ECOFIN ir Euro grupės atveju ministrą lydi viceministrė, koordinuojanti ES reikalus, bei ministro patarėja visuomenės informavimo klausimais.

Su A.Veryga į Estiją – penkiese

Kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas spalį ir lapkritį vyko į tris darbines išvykas.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Mindaugas Kvietkauskas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Mindaugas Kvietkauskas

Vizito Krokuvoje metu jį lydėjo patarėja, darbo vizito Paryžiuje metu – Kultūros ministerijos vyriausioji specialistė, atsakinga už ryšius su UNESCO, o per viešnagę Briuselyje – ministerijos vyriausiasis specialistas, atsakingas už ES reikalus.

M.Kvietkausko komandiruotės išlaidos sudarė apie 1665 eurus, lydėjusių asmenų – apie 2115 eurų.

M.Kvietkausko komandiruotės išlaidos sudarė apie 1665 eurus, lydėjusių asmenų – apie 2115 eurų.

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos ir lydinčių asmenų komandiruotės užsienyje spalio-lapkričio mėnesiais kainavo 3255 eurus.

Iš jų ministro – beveik 994 eurus, kitų vykusių asmenų – 2261 eurą.

Į 16-ąją Baltijos politikos dialogą Estijoje Sveikatos apsaugos ministerijos delegaciją, be ministro, sudarė laikinoji ministerijos kanclerė Odeta Vitkūnienė, ministerijos Sveikatos sistemos stebėsenos ir inovacijų skyriaus vedėja Raimonda Janonienė, ministerijos patarėjas e.sveikatos klausimais Linas Kavolius, LSMU ligoninės Kauno klinikos direktorius medicinai Kęstutis Stašaitis, Valstybinės ligonių kasos Klinikinio kodavimo skyriaus vedėja Vilma Uždavinienė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

Į Daniją, Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos forumą su A.Veryga vyko O.Vitkūnienė, ministerijos patarėja Neringa Viliūnaitė.

Lapkričio pabaigoje Latvijoje, Baltijos Asamblėjos sesijoje, ministras lankėsi vienas.

Vida Press nuotr./Latvijos sostinė – Ryga
Vida Press nuotr./Latvijos sostinė – Ryga

„Ministrą lydinčios delegacijos yra sudaromos atsižvelgiant į renginio darbotvarkės klausimus“, – sakė A.Verygos patarėja Lina Bušinskaitė.

Ministrą lydinčios delegacijos yra sudaromos atsižvelgiant į renginio darbotvarkės klausimus.

Nekainavo lėktuvo bilietai

Kiek per 3 tūkst. eurų išleista žemės ūkio ministro Andrius Palionio ir jį lydėjusių asmenų komandiruotėms į Tartu Estijoje ir Briuselį. Tiesa, lėktuvo bilietų į Belgiją kainą kompensavo ES institucijos.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Andrius Palionis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Andrius Palionis

Į Estiją ministrą lydėjo Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) Tvarios žemės ūkio gamybos politikos grupės vadovas Karolis Anužis, ministerijos ES reikalų skyriaus vedėjas Mindaugas Palionis. Kartu į šią komandiruotę vyko ir vairuotojas.

Belgijoje A.Palionį lydėjo M.Palionis ir ŽŪM ES reikalų koordinavimo grupės patarėjas Šarūnas Celiešius.

Vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė spalį-lapkritį užsienyje su oficialiu vizitu lankėsi kartą – dalyvavo ES Teisingumo ir vidaus reikalų tarybos posėdyje Liuksemburge.

Ją lydėjo ministerijos Tarptautinio bendradarbiavimo grupės vadovė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rita Tamašunienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rita Tamašunienė

R.Tamašunienės komandiruotės išlaidos sudarė 1322 eurus, lydinčio asmens – 1356 eurus.

Nakvynės išlaidas apmokėjo kvietusieji

Švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius spalio-lapkričio mėnesiais užsienyje darbo reikalais viešėjo kartą – vyko į susitikimą su Lenkijos nacionalinio švietimo ministru pasirašyti bendros deklaracijos dėl taurinių mažumų švietimo gerinimo krypčių.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Algirdas Monkevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Algirdas Monkevičius

Su A.Monkevičiumi vyko švietimo, mokslo ir sporto viceministrė bei jo patarėja. Jų kelionės išlaidos, dienpinigiai bei draudimo išlaidos buvo 1,7 tūkst. eurų.

Kaip nurodė ministerijos atstovai, sprendimas, kas lydės ministrą į komandiruotę, priimamas pagal vizito programą ir numatytus susitikimus.

Su A.Monkevičiumi vyko švietimo, mokslo ir sporto viceministrė bei jo patarėja. Jų kelionės išlaidos, dienpinigiai bei draudimo išlaidos buvo 1,7 tūkst. eurų.

Mažiausiai, kaip rodo ministerijų pateikti duomenys, spalio-lapkričio mėnesiais atsiėjo aplinkos ministro Kęstučio Mažeikos ir jį lydėjusių asmenų du vizitai užsienyje.

Į ES Aplinkos tarybos posėdį Liuksemburge ministras vyko su dviem asmenimis – Aplinkos ministerijos Klimato kaitos valdymo grupės vadove bei ES ir tarptautinių ryšių skyriaus vyriausiąja specialiste.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kęstutis Mažeika
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kęstutis Mažeika

Dalyvauti Baltijos ministrų tarybos aplinkos ministrų susitikime Latvijoje ministrą lydėjo 4 asmenys – ministerijos ES investicijų ir ekonominių priemonių departamento direktorius, Klimato kaitos valdymo grupės vadovė, Atliekų politikos grupės vyresnioji patarėja ir Išteklių valdymo departamento ES ir tarptautinių ryšių skyriaus vyriausioji specialistė.

„Komandiruotė į Liuksemburgą – iš viso 858 eurai dienpinigiams ir nakvynei. Lėktuvo bilietų išlaidas apmokėjo ES Tarybos generalinis sekretoriatas. Komandiruotė į Latviją – iš viso 440 eurų dienpinigiams. Į komandiruotę buvo vykstama tarnybiniu automobiliu. Nakvynės išlaidas apmokėjo organizatoriai“, – tai, kiek kainavo ministro ir jį lydėjusių asmenų komandiruotės, nurodė K.Mažeikos patarėjas komunikacijai Justas Jaskonis.

Komandiruotė į Latviją – iš viso 440 eurų dienpinigiams. Į komandiruotę buvo vykstama tarnybiniu automobiliu. Nakvynės išlaidas apmokėjo organizatoriai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius