-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 04 19

Be vizų į Baltarusiją Lietuvos piliečiai vyksta, tačiau eilių pasienyje nematyti

Praėjusią savaitę Baltarusijos pasieniečiai paskelbė, kad mėnesį nuo balandžio 15 dienos į savo teritoriją lankyti giminių įleis Lietuvos ir Latvijos piliečius be vizų. Ilgasis Velykų savaitgalis parodė, kad susidomėjimo tokia galimybe buvo, tačiau ypatingo ažiotažo Lietuvos pasieniečiai nepastebėjo ir eilės prie kontrolės punktų nesidriekė. Mažėja ir vilkikų pasienyje – tiek mėginančių kirsti sieną, tiek tebestovinčių eilėse palikti Lietuvą.
Vilkikų eilės
Vilkikų eilės Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje / Skirmanto Lisausko / 15min nuotr.

Baltarusijos pasieniečiai pranešė, kad nuo balandžio 15 d. iki gegužės 15 d. Lietuvos ir Latvijos piliečiai gali į jų šalį atvykti aplankyti giminių be vizų. Esą sudaroma tokia galimybė, kadangi dėl COVID-19 žmonės negalėjo to padaryti.

Valstybės saugumo departamentas (VSD) tuomet įspėjo dėl pavojų, galinčių tykoti vykstant į Rusiją ir Baltarusiją, kadangi šių šalių žvalgybos tarnybos imasi aktyvesnių veiksmų, bandydamos verbuoti pas juos atvykstančius Lietuvos piliečius.

„Efektyvios Lietuvos žvalgybos institucijų taikomos kontržvalgybinės priemonės apsunkino priešiškų valstybių žvalgybų galimybes vykdyti veiklą Lietuvoje, todėl priešiškų valstybių tarnybos pastaraisiais metais aktyviai veikia iš savo teritorijos – kontaktus su Lietuvos piliečiais užmezga ir bando verbuoti tuo metu, kai jie lankosi Rusijoje arba Baltarusijoje“, – rašė VSD.

Jau po dienos kaimyninės šalies Transporto ministerija pranešė, kad Baltarusija uždraudžia Europos Sąjungoje (ES) registruotų transporto priemonių judėjimą per Eurazijos ekonominės sąjungos muitų sieną į Baltarusiją. Nauja tvarka įsigaliojo balandžio 16 d. Kaip skelbė Baltarusija, tai atsakomoji priemonė į ES sprendimą neįsileisti Rusijos ir Baltarusijos vežėjų.

Be vizų – 20 proc. važiavusiųjų

Ilgąjį Velykų savaitgalį, kaip 15min sakė Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) atstovas Giedrius Mišutis, asmeninių automobilių srautas į Baltarusiją buvo padidėjęs apie 20 proc.

„Kad eilės susidarytų, kokių problemų kiltų, tai ne. Per COVID-19 pandemiją iš viso sumažėjęs buvo tokių pavienių keliautojų automobiliais judėjimas. Dabar dar prisidėjo ir tai, kad turėjome šventinių dienų. Ar didelės reikšmės turi paskelbtas bevizis režimas, išvadas daryti galima bus po kiek ilgesnio laiko, tačiau kad apie 20 proc. važiavo be vizų, galime patvirtinti“, – teigė jis.

Dėl vilkikų VSAT sako iki šiol nėra gavusi oficialios informacijos iš Baltarusijos pusės. Apie bevizį režimą iš esmės žinių tarnyba irgi neturėjo daug – kaip sako G.Mišutis, informavęs apie tai Vilniaus rinktinę tėra vieno Baltarusijos sienos ruožo įgaliotinis. Ir nors ši rinktinė ribojasi su keliais ruožais Baltarusijoje, iš kitų informacija neatkeliavo.

Apie bevizį režimą informuoti buvome tik labai epizodiškai. Apie vilkikų neįleidimą oficialios informacijos iš viso nesame gavę.

Varėnos rinktinė, kur yra Šalčininkų ir Raigardo kontrolės punktai, jokios oficialios informacijos apie bevizį režimą nėra gavusi, kaip ir pati VSAT.

„Apie bevizį režimą informuoti buvome tik labai epizodiškai. Apie vilkikų neįleidimą oficialios informacijos iš viso nesame gavę. Pastebėjome per savaitgalį, kad apie 20 vilkikų galėjo būti neįleisti dėl naujosios Baltarusijos tvarkos“, – sakė G.Mišutis, pabrėždamas, jog informavimas iš Baltarusijos pusės stringa nuo pat migrantų krizės pradžios.

Nekirtusių sienos vilkikų – dešimtys

Muitininkai neįleistus krovininius automobilius skaičiuoja dešimtimis. Štai iš balandžio 17 į 18 dieną Lietuvos sienos neleista kirsti 11 krovininių transporto priemonių.

Skirmanto Lisausko / 15min nuotr./Vilkikų eilės
Skirmanto Lisausko / 15min nuotr./Vilkikų eilės

„Lietuvos muitinė informuoja, kad vykdant ES sankcijų 5-ąjį paketą, iš balandžio 17 į 18 dieną į Lietuvą iš Baltarusijos ir Rusijos neįleistos 2 krovininės transporto priemonės, išvykti iš Lietuvos neleista 9 krovininėms transporto priemonėms.

Iš balandžio 18 į 19 dieną Lietuvos sienos neleista kirsti 14 krovininių transporto priemonių – į Lietuvą iš Baltarusijos ir Rusijos neįleistos 6 krovininės transporto priemonės, išvykti iš Lietuvos neleista 8 krovininėms transporto priemonėms“, – teigia Muitinės departamentas.

Iš balandžio 15 į 16 dieną Lietuvos sienos neleista kirsti 25 krovininėms transporto priemonėms, o iš balandžio 16 į 17 dieną – 17 krovininių transporto priemonių.

Važiuoja tranzitu

Tai nereiškia, kad Lietuvos keliuose nebesutiksi vilkikų su rusiškais numeriais. Muitinės departamento duomenimis, pirmadienį, balandžio 18 d., „Kaliningrado tranzitui“ iš viso buvo forminamos 732 muitinės procedūros, t.y. 239 atvejais tranzitas iš Rusijos į Rusiją per Lietuvos teritoriją buvo pradėtas, o 493 atvejais baigtas.

Šis skaičius irgi sumažėjo per savaitgalį, kadangi sekmadienį tokių procedūrų tranzito iš Rusijos į Kaliningrado sritį muitinės procedūroms prireikė 851-os, šeštadienį 865-ių.

VSAT nuotr./Panemunės pasienio kontrolės punktas
VSAT nuotr./Panemunės pasienio kontrolės punktas

Muitinės departamentas informavo praėjusią savaitę, kad 2022 m. balandžio 16 d. baigiasi pereinamasis laikotarpis, kada Rusijos ir Baltarusijos vežėjai, kurių transporto priemonės atvyko į Europos Sąjungą iki balandžio 9 d. ir kurie priėmė prekes vežti iki šios datos, gali baigti prekių vežimą per Europos Sąjungos teritoriją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius