Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 06 24 /19:20

Beatifikacijos belaukiant: Teofiliaus Matulionio palaikai atgabenti į Vilnių

Tikintieji sostinėje pasitiko vieną svarbiausių įvykių Lietuvos katalikams. Rengiantis sekmadienio iškilmėms, į Vilniaus arkitatedrą baziliką pristatyti kankinio, arkivyskupo Teofiliaus Matulionio palaikai.
Į Vilnių atvežtas ir iškilmingai sutiktas arkivyskupo Teofiliaus Matulionio sarkofagas
Į Vilnių atvežtas ir iškilmingai sutiktas arkivyskupo Teofiliaus Matulionio sarkofagas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Sarkofagą su T.Matulionio palaikais iš Kaišiadorių katedros atlydėjo motociklininkų kolona. Palaimintuoju skelbiamo dvasininko palaikai Vilniuje bus trumpai – po beatifikacijos ceremonijos, kuri įvyks sekmadienį, jie bus išvežti atgal į Kaišiadoris.

Sekmadienį, T.Matulionį skelbiant palaimintuoju, sostinėje laukiama tikinčiųjų antplūdžio. Prognozuojama, kad susirinks net 50 tūkst. žmonių minia. Skelbta, jog Vilniaus katedra lankytojams bus atvira visą naktį.

Tikintieji į sekmadienio iškilmes kviečiami nuo 10 val. Nuo 12 val. prasidės giesmės, liudijimai, 14 val. – iškilmingos šv. Mišios. Po apeigų Teofiliaus relikvijos bus perneštos į Katedrą, kur iki 23 val. bus galima prašyti Teofiliaus užtarimo asmeniškai. Pirmadienio rytą sarkofagas išlydimas į Kaišiadoris.

VIDEO: Teofilius Matulionis: svarbiausi jo gyvenimo momentai

T.Matulionis Bažnyčiai atidavė kone visą savo gyvenimą. 1873 metais gimęs dvasininkas į kunigus įšventintas 1900 metais ir tikėjimo neišdavė iki paskutinio atodūsio.

Ne kartą kalintam T.Matulioniui sovietmečiu, 1962 m. buvo suteiktas arkivyskupo titulas. Tų pačių metų vasarą dvasininkui suleista neaiškios sudėties injekcija, po kurios jis mirė.

Kankiniu pripažinto T.Matulionio beatifikacijos procesą 1990 m. pradėjo lietuviškų šaknų popiežius Jonas Paulius II.

T.Matuliono palaikai iki šio pavasario laikyti Kaišiadorių katedros kriptoje ir maldininkams nebuvo prienami. Neseniai jie iškelti iš kriptos, jiems pagamintas naujas sarkofagas iš bronzos.

Kaišiadorių vyskupijos generalvikaras Algirdas Jurevičius BNS sakė, kad prie relikvijos tikintieji galės ne tik melstis prašydami Dievo malonių, bet ir pergalvoti represijas kentusio T.Matulionio gyvenimą.

„Dvasiniu požiūriu jis tampa mūsų užtarėjas danguje ir kartu pavyzdys žemiškajame gyvenime, kaip įvairiomis ekstremaliomis sąlygomis nepalūžti, gyventi pagal sąžinę, pagal krikščioniškąjį tikėjimą, tiesiog nebijoti persekiojimų žinant, kad Dievo reikia bijoti labiau negu žmonių“, – sakė kunigas.

„Sarkofagas bus tiesiog padėtas matomoje vietoje, kad žmonės galėtų prie jo melstis. Čia yra kažkas panašaus į Vilniuje, katedroje, esančią šventojo Kazimiero koplyčią su iškeltu sarkofagu. T.Matulionio sarkofagas yra kuklesnis, tačiau irgi bus matomas, kad žmonės, vadovaujantis sena krikščioniška tradicija, tokiu būdu galėtų pagerbti palaimintojo kūną (...). Dabar būsime vienas iš trijų miestų, kurie turi palaimintojo relikvijas: Vilnius turi šventąjį Kazimierą, Marijampolė – palaimintąjį Jurgį Matulaitį ir Kaišiadorys taip pat turės savo palaimintąjį“, – džiaugėsi jis.

VIDEO: Teofiliaus Matulionio beatifikacija: 5 faktai apie palaimintąjį

Vilnius beatifikacijos iškilmių metu: kur uždarys eismą, kur palikti automobilį ir kaip patekti į centrą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius