-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 03 28

Šiauliuose naikintuvų taku bėgo per 800 kariškių ir civilių

Penktadienį priešpiet per 800 bėgikų smagia ristele įveikė kone visą naikintuvų kilimo taką - tris kilometrus. Bėgimas „Runway Run 2014“, kuriame dalyva kariškiai, civiliai, sportininkai ir sporto mėgėjai, buvo surengtas minint Lietuvos narystės NATO dešimties metų sukaktį.
NATO dešimtmečiui - bėgimas
NATO dešimtmečiui - bėgimas / Alvydo Januševičiaus nuotr.

Danguje praskrido du naikintuvai F-15C „Eagle“, , o Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas pokštelėjo startiniu pistoletu. Per 800 bėgikų pajudėjo naikintuvų kilimo-tupimo taku. „Runway Run 2014“ prasidėjo.

Vieni bėgo su daina. Kiti lyg spalvinga tvirtovė – kiekvienas nešė Lietuvos valstybinę vėliavą.

Vieni bėgo siekdami rezultato, todėl išsiveržė į priekį. Kariškiai tai vertino kaip misiją. Vieni bėgo su daina. Kiti lyg spalvinga tvirtovė – kiekvienas nešė Lietuvos valstybinę vėliavą. Buvo galima pamatyti ir JAV, Latvijos bei įvairių organizacijų vėliavas.

Artėjant prie finišo, bėgikus pasitiko ir virš jų praskrido Lietuvos karinių oro pajėgų lėktuvas C-27J „Spartan“, o pačiame finiše – Karinių oro pajėgų orkestro atliekama muzika.

Pernai panašiame bėgime geriausias laikas viršijo 11 minučių. Šiemet ugniagesys-gelbėtojas iš Radviliškio Tomas Gaidamavičius pagerino rekordą, nubėgdamas tris kilometrus per 9 minutes 26 sekundes.

Alfredo Pliadžio nuotr./Bėgimas Zoknių oro uoste
Alfredo Pliadžio nuotr./Bėgimas Zoknių oro uoste

Parbėgusiųjų laukė įspūdinga karinės technikos ekspozicija – demonstruojami kone visa Lietuvos karinių oro pajėgų turima amunicija ir lėktuvai, o taip pat – pora NATO naikintuvų.

Parbėgę šventės dalyviai vaišinosi bandelėmis ir arbata. Pasveikinti visi dalyvavusieji. Ministras J.Olekas įteikė blizgančią sviedinio tūtą gausiausiai bėgime dalyvavusiems Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų kariams.

Pavojaus akimirką zmonės supranta kariuomenės reikšmę, o valdžia noriai ieško finansavimo.

Po oficialių kalbų ministras žiniasklaidos atstovams pasidžiaugė, kad jaučia supratimą visuomenės ir aukščiausių šalies pareigūnų. Pavojaus akimirką zmonės supranta kariuomenės reikšmę, o valdžia noriai ieško finansavimo.

Aviacijos bazės vadas Vidmantas Raklevičius teigia, kad Lietuvos oro gynyba toli gražu nėra silpna. Vadui, žinoma, būtų maloniau matyti dešimt naikintuvų su Vyčio kryžiumi, o ne kitų valstybių simbolika. „Tačiau tai nėra taip svarbu – NATO lėktuvai yra ir Lietuvos lėktuvai“, – aiškino vadas.

Nuo pat pirmos narystės NATO dienos Lietuvos, Latvijos ir Estijos oro erdvę pradėjo saugoti NATO šalys į NATO oro policijos misiją Baltijos šalyse atsiųsdamos savo karius ir naikintuvus. Per dešimt metų jau 14 NATO sąjungininkų 34 kartus rotuodamiesi patruliavo Baltijos šalių oro erdvėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius