Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 11 23

Benamėms mamoms sužibo viltis

Vilniaus nakvynės namuose su mažais vaikais besiglaudžiančios moterys netrukus gali sulaukti mažo stebuklo – savivaldybė pažadėjo iki Kalėdų joms parūpinti socialinius būstus.
Į Nakvynės namus ne vieną moterį atginė šeimoje patirtas smurtas.
Į Nakvynės namus ne vieną moterį atginė šeimoje patirtas smurtas. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Vilkpėdės gatvėje esančiuose Nakvynės namuose Nijolė su trimis vaikais gyvena nuo birželio, kai neapsikentusi vyro smurto pabėgo iš jo namų. Moteris dirba, tačiau jos pajamos per mėnesį siekia vos 1150 Lt. Išsinuomoti nors ir nedidelį butą ir dar pragyventi – per sunku.

Svarbiausia – nėra smurto

„Dar gauname kruopų nemokamai, taip ir pragyvename. Nelengva, bet kam pasakysi apie tai? Niekam... Nakvynės namuose švaru, šilta, o svarbiausia – nėra to smurto“, – nelengvai žodžius rinko moteris.

Nijolė įsitikinusi, kad gavusi savivaldybės socialinį būstą ji pajėgtų susimokėti už komunalines paslaugas.

„Norėtume gauti nors mažą kambariuką, kuriame galėtume gyventi, kad tik nuomos nereikėtų mokėti. Juk nuoma mažiausiai 300 Lt kainuoja, o už tiek galiu vaikams drabužių nupirkti ar maisto“, – kalbėjo daugiavaikė mama, kurios vyriausiajam sūnui – 13, o jauniausiai dukrai – 7 metai.

Gyvenimu nesiskundžia

 

Dar gauname kruopų nemokamai, taip ir pragyvename. Nelengva, bet kam pasakysi apie tai? Niekam... – nelengvai žodžius rinko Nijolė.

 

Kita Nakvynės namų gyventoja – Jovita – čia glaudžiasi su 2,8 metų dukra. Moteris gatvėje atsidūrė, kai neapsikentė nuolatinių barnių su gyvenimo draugu, jo smurto protrūkių. Jovitos dukros tėtis miręs, gyvenamosios vietos moteris neturi.

 

„Sąlygomis Nakvynės namuose nesiskundžiu. Jau antras mėnuo čia gyvename. Į mūsų aukštą neateina kiti gyventojai – tik šio aukšto moterys ir vaikai. Čia negalima laisvai vaikščioti“, – pasakojo Jovita.

Jovitos dukra darželio kol kas nelanko, o pati moteris niekur nedirba, tačiau yra registruota Darbo biržoje, gauna pašalpą. Prieš pusmetį moteris pateikė prašymą gauti socialinį būstą, tačiau iš tiesų jo nesitikėjo.

„Labai jau lėtai tos eilės juda. Juk kažkas gyvena tuose savivaldybės nuomojamuose butuose, nemoka už paslaugas, bet vis tiek jiems leidžiama ten gyventi. Turėtų savivaldybė kažkaip tuos žmones pajudinti, jeigu mato, kad nemoka, išvaryti ir viskas. Tada leistų gyventi kitiems žmonėms, kodėl jie turi stovėti eilėje ir laukti po dešimt metų“, – stebėjosi jauna moteris.

Iškrausto ir su mažais vaikais

Vilniaus Nakvynės namuose šiuo metu gyvena aštuonios mamos su vaikais ir viena pilna šeima.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Mamoms su vaikais žadamas mažas Kalėdų stebuklas.
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Mamoms su vaikais žadamas mažas Kalėdų stebuklas.

Anot Vilniaus nakvynės namų direktoriaus pavaduotojos Audronės Luneckienės, iš viso aukšte, kuriame gyvena mamos ir vaikai, yra 50 vietų. Tačiau ne visos jos skiriamos šeimoms, gyvena ir vienišos moterys. Gyventojai čia keičiasi. Paprastai vasarą jų būna mažiau, kitais metų laikais – daugiau.

„Pagal Vyriausybės nutarimą Nakvynės namuose galima gyventi pusę metų. Tačiau Apgyvendinimo komisija turi privilegiją pratęsti šį terminą, kadangi gyvenimo patirtis rodo, jog per pusę metų sudėtinga ką nors išspręsti dėl gyvenamosios vietos.  Todėl tęsiamas tas laikotarpis atsižvelgiant į konkrečią situaciją“, – tikino A.Luneckienė.

Tačiau yra tekę priimti ir sunkių sprendimų – iškraustyti moteris su vaikais tiesiai į gatvę. „Su gyventojais pasirašoma sutartis, jie privalo laikytis Nakvynės namų vidaus tvarkos taisyklių. Jeigu žmonės jų nesilaiko, informuojame Vaiko teisių apsaugos tarnybą, kad bus vykdomas toks procesas – išmetama mama ar šeima į gatvę ir reikia pasirūpinti vaikais“, – aiškino A.Luneckienė.

Alkoholiu nepiktnaudžiauja

Priežastys, kodėl moterys su vaikais patenka į Nakvynės namus, yra įvairios. Bet dažniausiai čia apsigyvena tos, kurios niekada neturėjo savo būsto.

„Iš prigimties moterys kruopštesnės ir, jeigu neturi stiprios priklausomybės alkoholiui ar dar kam, jos lengviau susitvarko, greičiau prisitaiko prie gyvenimo sąlygų ir randa kur gyventi, – pastebėjo A.Luneckienė. – Bet šiuo metu pas mus gyvenančios mamos neturi kokių nors rimtesnių priklausomybių.“

Žada padėti

Iki Kalėdų Nakvynės namuose mažus vaikus auginančių šeimų nebeturėtų likti.

Per lapkritį rasime ir pasiūlysime moterims butus, – žadėjo G.Žandaravičius.

Bent taip žada Vilniaus meras Artūras Zuokas. „Šeima turės stogą virš galvos ir maži vaikai neklaus mamos, kur čia mes gyvename, kodėl čia tiek daug žmonių ir kodėl mūsų draugai gyvena kitaip“, – tikino jis.

Savivaldybės Socialinių reikalų ir sveikatos departamento direktorius Gintaras Žandaravičius patvirtino, kad šiuo metu ieškoma socialinių būstų, kuriuos ketinama pasiūlyti moterims su vaikais iš Nakvynės namų.

„Per lapkritį rasime ir pasiūlysime moterims butus. Žinoma, per prievartą nieko niekur nekraustysime. Parodysime, moterys galės pasirinkti iš kelių variantų. Siūlysime tokius butus, kad sąlygos gyventi moterims ir jų vaikams neblogėtų“, – žadėjo G.Žandaravičius.

Planuojama, kad kambarius bendrabučiuose gaus 7 mamos, auginančios 12 vaikų. Nuomos mokestis bus nustatytas pagal galiojančią tvarką, o komunalinius mokesčius (už šildymą, vandenį, elektrą ir kt.) pirmaisiais metais savivaldybė subsidijuos 100 proc., antraisiais metais – 50 proc.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius