-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2009 12 15

Benamiai šturmuos nakvynės namus

Didžiųjų šalies miestų nakvynės namų darbuotojai su nerimu laukia prognozuojamų didesnių šalčių. Į šias įstaigas jau prieš kelias dienas plūstelėjo šiltos lovos ieškantys benamiai, o šią savaitę jų dar labiau padaugės.
Paspaudęs šaltis sostinėje benamius gynė į nakvynės namus, sustingdė rinkliavos už automobilių stovėjimą automatus ir sprogdino vamzdžius.
Nakvynės namai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Temos: 1 Nakvynės namai

Praėjusį savaitgalį kraštą pasiekę šalčiai turėtų išsilaikyti iki kito savaitgalio. Sinoptikai prognozuoja, kad trečiadienio naktį temperatūra gali nukristi iki 15 laipsnių žemiau nulio, dieną spaus apie 10 laipsnių šaltis.

Gatvėmis besišlaistantys ir atliekų konteineriuose maisto likučių ieškantys asmenys, paprastai nakvojantys rūsiuose ar šilumos mazguose, paspaudus didesniam šalčiui traukia į nakvynės namus. Didžiuosiuose miestuose yra net po kelias tokias įstaigas. Į jas pernakvoti pageidaujantys asmenys ateina vakare, o rytą privalo išeiti.

Pirmoji banga

Į Kauno miesto nakvynės namus benamiai plūstelėjo su pirmąja šalčio banga – savaitgalį. Pasak šios įstaigos direktorės Zitos Verbavičienės, situacija kol kas nėra ekstremali, tačiau socialiniai darbuotojai jau pasiruošę benamių šturmui. „Manau, kad tie žmonės džiaugėsi, jog šalčiai sutapo su savaitgaliu, kai vienos nakties nakvynės namuose R.Kalantos gatvėje nebuvo administracijos, – pasakojo direktorė. – Mes paprastai juos pakamantinėjame, kodėl neturi dokumentų, kodėl neužsiregistravę darbo biržoje, tad šios apklausos kai kuriuos benamius atbaido ir jie pas mus neskuba. Tačiau per šalčius įleidžiame visus pageidaujančius asmenis, net ir neblaivius. Suprantame, kad tokiu būdu jie dienomis ginasi nuo šalčio.“ Kauno nakvynės namuose vienu metu gali glaustis 50 benamių, praėjusį savaitgalį jie buvo beveik pilni.

Atveža ir neblaivius

Įvairiuose Vilniaus nakvynės namuose prieglobstį gali rasti apie 300 benamių, tačiau šaltą žiemą jų dažniausiai ateina daugiau.

Pasak Vilniaus nakvynės namų filialo „Sala“ vedėjos Jurgitos Radzevičiūtės, pastarosiomis naktimis bendrajame šios įtaigos kambaryje vidutiniškai nakvojo po 30 benamių. Kitoje šio filialo dalyje kasnakt priglaudžiama apie 30 sušalusių ar neblaivių asmenų. „Mes neteikiame išblaivinimo paslaugų, o tik leidžiame tiems žmonėms pernakvoti, – LŽ sakė J.Radzevičiūtė. – Kai kurie jų išsimiegoję iškart mus palieka, o kiti palaukia ryto. Šiame filiale priimame visus, kurie ateina. Nereikalaujame net dokumentų. Svarbiausia, kad jie nesušaltų.“

Kitame Vilniaus nakvynės namų filiale „Kryžkelė“ taip pat priimami visi norintieji. Šio filialo vedėjos Janinos Kulienės teigimu, įstaigoje yra apie 60 vietų, tačiau prireikus telpa ir 80, ir 100 žmonių. „Guldome ir ant grindų, patiesę čiužinius, – sakė J.Kulienė. – Negalime leisti, kad žmonės sušaltų.“

Kreipėsi į visuomenę

LŽ kalbinti Klaipėdos nakvynės namų darbuotojai tvirtino, kad šaltų dienų kol kas buvę per mažai, tad benamiai dar nepajutę poreikio ieškoti šiltos nakvynės. Tačiau socialiniai darbuotojai pasiruošę prasidėsiančiam benamių antplūdžiui ir ragina, kad neabejingi būtų ir miestiečiai.

„Praeivius, pastebėjusius šąlantį žmogų, sėdintį ant suolelio ar gulintį ant grindinio, prašome pranešti mums, – sakė Klaipėdos nakvynės namų direktorė Alma Kontrimaitė. – Laimė, mirtinai sušalusiųjų uostamiestyje dar nėra. Pastarosiomis naktimis mūsų vienos nakties nakvynės namuose prieglobstį rado apie 40 asmenų.“

Pasak A.Kontrimaitės, kaip ir kituose miestuose, per šalčius bus priimami ir neblaivūs asmenys: „Nenorime, kad benamiai mirtų nuo šalčio gatvėse, tad laikiną prieglobstį vienos nakties nakvynės namuose gali rasti ir neblaivūs benamiai.“

Visi nakvynę čia pasirinkę asmenys paprastai elgiasi ramiai. Jie supranta, kad jei elgsis agresyviai, bus išvežti į artimiausią policijos nuovadą, kur visą naktį teks praleisti ant betoninio suolelio.

Praėjusiąją žiemą vienos nakties nakvynės namuose Klaipėdoje benamius dėl vietos stokos teko ne guldyti, o sodinti kaip traukinyje. Šioje įstaigoje yra 52 vietos, o kasnakt susišildyti norėdavo apie 70 benamių.

 
 
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius