Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 05 25

Bendrųjų programų atnaujinimas: gal verta stabdyti stringantį procesą?

Atsistatydinus švietimo, mokslo ir sporto ministrei Jurgitai Šiugždinienei, kai kurie švietimo ekspertai svarsto, kad galbūt reiktų pristabdyti ir kai kurias reformas, kurios turėtų būti įgyvendinamos jau nuo ateinančių mokslo metų. Vis dėlto, panašu, kad reformų taip lengvai nesustabdysi.
Abiturientai po Istorijos egzamino
Moksleiviai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Mokytojai dėl bendrojo ugdymo programų atnaujinimo su nerimu laukia rugsėjo, kad procesas stringa, yra pripažinusi ir jau dabar buvusi švietimo ministrė Jurgita Šiugždinienė.

Vis dėlto, dėl tarybos narių išlaidų skandalo atsistatydinusios ministrės pečių atsakomybė už vykdomas švietimo reformas dabar jau nebeslėgs.

„Reikia atidėti metams“

Vilniaus švietimo pažangos centro vadovė Unė Kaunaitė įsitikinusi, kad reformas – bendrųjų programų atnaujinimą ir tarpinius atsiskaitymus vienuoliktokams – reikėtų stabdyti ir įgyvendinti nuo 2024 metų rugsėjo.

„Tikrai skubam ir nesam pasiruošę. Skandinavijos šalyse tokia skuba būtų neįsivaizduojama neturint priemonių, neapmokius mokytojų, bet aišku, turiu galvoje dar ir visą politinę suirutę, nuolatinio ministro nebuvimą“, – 15min sakė švietimo ekspertė.

„Visame kontekste tai atrodo labai skubota“, – pridūrė ji.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Unė Kaunaitė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Unė Kaunaitė

Jos teigimu, dar labiau neramina, kad nebus kam atsakyti už prastą reformų įgyvendinimą.

„Kai rugsėjį mokytojai klaus, nebus kam adresuoti tų klausimų (...) Mes nežinom, kas vyks iki rugsėjo, nes visi kalba, kad numatomas ir Vyriausybės perkrovimas, ir net rinkimai“, – kalbėjo U.Kaunaitė.

Ji pabrėžė, kad ypač reiktų pagalvoti apie tarpinių patikrinimų vienuoliktokams stabdymą.

„Jie vyks maždaug vasarį (...) Vienuoliktokams reikia pasiruošti ir nestresuoti, o mokytojams reikia pasiruošti, kokioms užduotims ruošti mokinius. Grįšiu prie Skandinavijos šalių – mes ištestuotume, išbandytume, pasiruoštume, paskelbtume bent metai prieš ir kitąmet įgyvendintume tokius didelius pokyčius. Dabar mes tik bėgame paknopstom“, – teigė švietimo ekspertė.

Ji savo pasvarstymus šią savaitę taip pat paskelbė ir savo feisbuko profilyje.

„Reikia daryti“

Seimo Švietimo komiteto pirmininkas Artūras Žukauskas į klausimą, ar nederėtų atsižvelgti į švietimo ekspertų pastebėjimus, atsakė cituodamas Alisą Stebuklų šalyje.

„Aš manau, kad reformas reikia daryti sparčiai. Kaip sakė Alisa Stebuklų šalyje – jeigu nori stovėti vietoje, tai reikia bėgti iš visų jėgų, bet jeigu nori dar kažkur nubėgti, tai dar greičiau reikia bėgti“, – 15min sakė parlamentaras.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Artūras Žukauskas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Artūras Žukauskas

Jo teigimu, atsakomybę irgi bus kam prisiimti, jeigu reformos nebus tinkamai įgyvendintos.

„Yra Vyriausybė, yra paskirta pavaduojanti ministrė, yra ministro pavaduotojai“, – tvirtino A.Žukauskas.

Pasak Seimo nario, mokyklas turėtų pasiekti ir vadovėliai, o kritikai turėtų susitelkti į reformų įgyvendinimą.

„Bus tų vadovėlių – dalis jau yra (...) Reikia daryti, o ne ieškoti priežasčių, kaip nedaryti“, – pabrėžė Švietimo komiteto pirmininkas.

Kad bendrųjų programų atnaujinimas ir tarpiniai patikrinimai nebus stabdomi, 15min informavo ir Švietimo ministerijos atstovė spaudai Nomeda Barauskienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius