-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2019 09 17

Bendruomenės priekaištai Vilniaus savivaldybei: ar tikrai Senamiestyje vieta „šiltnamiui“?

Vilniaus Bazilijonų gatvėje pastatytas maisto vagonėlis atsidūrė „šiltnamyje“, kuriame esą renkasi narkomanai. Ir greičiausiai jie padegė kieme augantį medį, kurį teko nupjauti. Jeigu šiai lauko kavinei bus išduota alkoholio licencija, situacija dar pablogės. Tokius nuogąstavimus Vilniaus savivaldybei išdėstė Senamiesčio bendruomenė, reikalaudama savavališką statinį pašalinti, o erdvę sutvarkyti.
Teritorija Bazilijonų g. 6A
Teritorija Bazilijonų g. 6A / Senamiesčio bendruomenės asociacijos nuotr.

„Panaikinti licenciją kavinei ir lauko kavinei Bazilijonų g. 6A. Pašalinti savavališkai pastatytą „food truck“ (maisto vagonėlį – red. past.), stiklinį statinį ir juodas bačkas. Sutvarkyti viešąją erdvę, įrengti apšvietimą ir įkurti vaikų žaidimo aikštelę“, – tokiais reikalavimais prasideda Senamiesčio bendruomenės asociacijos pirmininkės Astos Baškauskaitės kreipimasis į Vilniaus miesto savivaldybę.

Bendruomenė jau nuo pavasario stebi pokyčius šioje vietoje. „Mes matome, kad nuo 2019 m. balandžio mėn. buvusiame „Dzūkijos“ konditerijos gaminių prekybos kioske, kuris dabar išnuomotas, yra įrengiama kavinė. Sunerimę stebime, kad šalia šio mažo medinio kiosko balandžio m. buvo pastatytas „food truck“ konteineris.

Gegužės m. šis „food truck“, ant kurio yra baisūs piešiniai, buvo uždengtas stikliniu šiltnamiu. Šalia kiosko ir „food truck“ buvo pastatyta didelė medinė pakyla. Ant „food truck“ ryškiomis spalvomis nupieštas didelis falinis simbolis“, – istorijos pradžią rašte prisimena bendruomenė.

Tad suskubta rūpintis, kad ši vieta neįgytų alkoholio licencijos – bendruomenė su tokiu prašymu 2019 m. gegužės 5 d. raštu kreipėsi į Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorių.

Po mėnesio sulaukta atsakymo iš Vilniaus savivaldybės Turto departamento Licencijavimo ir leidimų skyriaus, kad savivaldybė iki to laiko nebuvo gavusi prašymo „išduoti licenciją verstis mažmenine prekyba alkoholiniais gėrimais kavinėje ar lauko kavinėje Bazilijonų g. 6A“.

Savivaldybė tuomet užtikrino gyventojus, kad gavusi tokį prašymą jį svarstytų pagal galiojančią tvarką, atsižvelgdama į gyventojų kreipimąsi.

Sutvarkyti viešąją erdvę, įrengti apšvietimą ir įkurti vaikų žaidimo aikštelę.

Kaltina sudeginus medį

Rugpjūčio pirmomis dienomis šalia kavinės pastatytos ir trys statinės, ant kurių puikuojasi užrašai „Stoties Oazės komunalinis ūkis Buitinės atliekos/Depozitas“. Tad bendruomenė kreipėsi į Senamiesčio seniūniją prašydama pašalinti ir esą savavališkai pastatytą maisto vagonėlį, ir stiklinį statinį, ir statines.

Senamiesčio bendruomenės asociacijos nuotr./Teritorija Bazilijonų g. 6A
Senamiesčio bendruomenės asociacijos nuotr./Teritorija Bazilijonų g. 6A

O rugsėjo vidury, kaip rašo savivaldybei bendruomenė, nutiko dar vienas dalykas, papiktinęs aplinkinius: „Rugsėjo 12 d., 12:30 val., Senamiesčio gyventojai matė, kad šalia „food truck“ ir „stiklinio šiltnamio“, ant medinės pakylos, sėdėjo 6-8 narkomanai ir neblaivūs asmenys. Tuo metu vienas narkomanas „stikliniame šiltnamyje“ šalia Bazilijonų 6a kiosko su adata leidosi narkotikus į ranką. Netrukus, t.y. apie 13:15 val., Senamiestyje pasigirdo gaisrininkų sirenos, jie skubėjo gesinti gaisrą Bazilijonų gatvėje. Degė medis. Akivaizdu, kad tai buvo vandalizmo aktas, kurį padarė ten sėdėję asmenys, kurie prasidėjus gaisrui skubiai pasišalino.“

Medį kitą dieną atvykę bendrovės „Stebulė“ darbuotojai nupjovė.

„Senamiesčio gyventojams labai gaila matyti, kad dėl savivaldybės neveiksnumo ir vienos įmonės neatsakingų veiksmų, t.y. savavališkų statybų ir lauko kavinės platformos įrengimo netinkamoje vietoje, susidarė aplinkybės, kurios skatina vandalizmą ir medžio naikinimą“, – teigiama rašte.

Nemanau, kad pats geriausias sprendimas galėtų būti toks – kažkas pastato tokį baisų dalyką, ten guoliai matosi. Ir niekam nerūpi, – sakė A.Baškauskaitė.

Nereikėjo leidimo?

Senamiesčio bendruomenės asociacijos pirmininkė A.Baškauskaitė 15min sakė kalbėjusi su Vilniaus savivaldybės Kultūros paveldo apsaugos poskyrio vadovu Dariumi Daunoru ir sužinojusi, kad prašant suderinti lauko kavinės atsiradimą šioje vietoje apie stiklinį šiltnamį ir maisto vagonėlį kalbos nebuvo. Todėl ji abejojanti, ar vėliau projektas galėjo būti suderintas be šio skyriaus atstovų žinios.

„Kai buvo vietos bendruomenių projektai svarstomi, reikėjo derinti dėl vaikų žaidimų aikštelių, krepšinio aikštelės, kuri pastatyta bendruomenės lėšomis Vokiečių g. kieme, kuriame kažkada stovėjo Didžioji sinagoga, lauko treniruoklių, net dėl tos lentelės, kur parašyta, kad šį projektą organizavo Senamiesčio bendruomenė, reikėjo eiti ir gauti parašų parašus – ir iš KPD, ir iš kitur, reikėjo, kad viskas būtų čiki briki iki mažiausios smulkmenos. O čia atrodo, daro kas ką nori“, – kalbėjo pirmininkė.

Senamiesčio bendruomenės asociacijos nuotr./Teritorija Bazilijonų g. 6A
Senamiesčio bendruomenės asociacijos nuotr./Teritorija Bazilijonų g. 6A

Tiesa, ji pripažįsta, kad kavinė šią vasarą taip ir nepradėjo darbo. A.Baškauskaitė prisiminė, kad dar 2004-iaisiais buvo kalbama apie galimybę čia turėti viešą erdvę – sutvarkytą skverą. Tačiau niekas to ir nesiėmė, nors susitikimų su Vilniaus miesto savivaldybės atstovais buvo ne vienas.

„Bet nemanau, kad po tiek metų pats geriausias sprendimas galėtų būti toks – kažkas pastato tokį baisų dalyką, ten guoliai matosi. Ir niekam nerūpi. Juk tai nėra koks nors užkampis, pasidaro lyg taboras Nr.2“, – kalbėjo bendruomenės pirmininkė.

Žada tvarką ir pramogas

Kaip tik apie viešą erdvę, skvero sutvarkymą kalba projekto „Stoties Oazė“ sumanytojai.

Socialiniame tinkle „Facebook“ jie sudėliojo, kokios problemos yra šiuo metu šioje miesto vietoje – neprižiūrimi ir pavojų keliantys medžiai, nesutvarkyti takeliai, apleista žalioji erdvė, kur išmatas palieka ne tik šunys, bet ir benamiai, nesaugi aplinka naktimis, apleisti pastatai, besirenkantys benamiai, priklausomybių turintys asmenys, prostitutės ir smulkiu banditizmu užsiimančios gaujos.

Stoties Oazė tai socialinis eksperimentas, kurio tikslas pilietinės iniciatyvos dėka, be institucijų pagalbos, pritaikyti apleistą miesto vietą žmonių poreikiams.

Todėl jie turi planą, kaip situaciją galima būtų pakeisti. Tam esą reikėtų priversti atsakingas institucijas sutvarkyti pavojingus medžius, jie patys išlygintų takelius, išvalytų skverą nuo šiukšlių – panaudotų švirkštų ir prezervatyvų bei žmonių ir šunų išmatų.

Toliau sektų meninė šviesos instaliacija, nenaudojamame pastate įrengta kavinė, o nuo stogo terasos atsivertų vaizdas į Halės turgavietę. Pastatuose esą būtų galima rengti eksperimentinės muzikos vakarus, taip sukviečiant žmones į turiningus muzikos vakarus.

Taip pat galvojama apie narkotines medžiagas vartojančius žmones: „bendradarbiaujant su žalos mažinimu besirūpinančiomis įstaigomis platinti dabar nakties metu niekur neprieinamus švarius švirkštus ir kitas priemones priklausomybę turintiems žmonėms bei prezervatyvus ir lubrikantus prostitucija besiverčiančioms moterims.“

Rengė talkas

Toje pačioje feisbuko paskyroje vasarą dalintasi ir nuotraukomis iš talkų, kai vieta tvarkyta, joje atsirado sūpynės. Dar birželio pabaigoje įkelta ir vizualizacija, kaip projekto kūrėjai įsivaizduoja šią vietą. Tuomet užsiminta ir apie tai, kad vien savo asmeninėmis lėšomis jie to atlikti nepajėgs, todėl prašyta pagalbos.

Stoties oazės feisbuko nuotr./Stoties oazė
Stoties oazės feisbuko nuotr./Stoties oazė

„Stoties Oazė – tai socialinis eksperimentas, kurio tikslas pilietinės iniciatyvos dėka, be institucijų pagalbos, pritaikyti apleistą miesto vietą žmonių poreikiams. Mes pasisakome prieš šiuo metu nekilnojamojo turto vystytojų negailestingai Stoties rajone vykdomą gentrifikaciją, todėl šioje vietoje egzistuojančias socialines problemas spręsime, o ne bandysime paslėpti išstumdami už rajono ribų.

Žmonės gyvena iliuzijoje, kad tam, kad pakeistų miestą, būtini leidimai ir biurokratiniai pritarimai, kai reali pilietinių valstybių patirtis rodo, kad daugybė gerų iniciatyvų gimsta keliems situacija nepatenkintiems žmonėms sujungus savo pastangas.

Mūsų tikslas pasitelkus eksperimentinę kultūrą, progresyvią gastronomiją, žalos mažinimo politiką bei bendruomeninę aplinkotvarką paversti labai apleistą Vilniaus skverą patogia laisvalaikio vieta bei likimo nuskriaustų žmonių paramos centru“, – rašoma projekto pristatyme.

Tačiau į žinutę, kurią gavo iš 15min (ir, kiek galima spręsti, ją perskaitė) projekto kūrėjai neatsakė ir plačiau nepakomentavo nei paties projekto, nei nesutarimų su Senamiesčio bendruomene.

Senamiesčio bendruomenės asociacijos nuotr./Teritorija Bazilijonų g. 6A
Senamiesčio bendruomenės asociacijos nuotr./Teritorija Bazilijonų g. 6A

Vagonėlis ir „šiltnamis“ – nederinti

Konfliktas tarp bendruomenės ir projekto sumanytojų pasiekė Vilniaus savivaldybę – antradienį apie jį kalbėta posėdyje pas vicemerą Vytautą Mitalą.

Kaip 15min sakė Vilniaus savivaldybės Vyriausiojo miesto architekto skyriaus vyriausioji patarėja Rūta Matonienė, Bazilijonų g. 6A teritorijoje yra suderintas projektas ir leista įrengti lauko kavinę bei terasą prie jos. Ta kavinė turėjo būti senajame kioske.

Senamiesčio bendruomenės asociacijos nuotr./Teritorija Bazilijonų g. 6A
Senamiesčio bendruomenės asociacijos nuotr./Teritorija Bazilijonų g. 6A

„Lauko kavinė dar neveikia ir, kiek žinau, leidimo dar nepaprašė veiklai vykdyti, jie dar nepabaigė to įrengimo proceso. O tas „šiltnamis“ ir vagonėlis projekte nenumatyti, bet kol jie veiklos nėra pradėję vykdyti, tai nežinau, kokiais tikslais tas vagonėlis ir „šiltnamis“ yra pastatytas. Jis netvarkingas dabar, neprižiūrėtas, jame renkasi žmonės. Mes girdime Senamiesčio bendruomenės kritiką ir ruošiamės imtis veiksmų“, – kalbėjo R.Matonienė.

Bazilijonų gatvėje ketina apsilankyti Viešosios tvarkos skyriaus specialistai. Jie atliks patikrinimą, ar vagonėlis tebestovi, kas jį įrengė, prižiūri, kodėl jis ten atsirado. Tačiau priežasčių neleisti čia veikti lauko kavinei R.Matonienė nemato. Atvirkščiai – atsirastų apšvietimas, būtų vykdoma veikla, kas galbūt atbaidytų bent dalį nepageidaujamų asmenų.

Paklausta, ar neketinama šioje vietoje įrengti viešą skverą, ko tikisi bendruomenė, R.Matonienė teigė, kad pagal Senamiesčio regeneravimo projektą ten yra istorinis užstatymas – jis galėtų būti atkurtas.

„Kol kas užstatymo atkurti mes neketiname. Labai į naujo skvero įrengimą investuoti irgi neplanuojame, nes ta vieta yra potencialiai skirta kada nors statiniui statyti. Skverą mes patvarkysime, žadame į Senamiesčio bendruomenės skundą reaguoti, specialistai buvo nuvažiavę į vietą, pažiūrėjo, ką galima būtų be didelių investicijų padaryti – praėjimą patvarkyti, suolus pastatyti naujus. Bet šį sezoną jau nespėsime to padaryti“, – sakė ji.

V.Mitalas tvirtina kol kas nežinąs, kokias išvadas reikėtų daryti iš turimos medžiagos – kodėl medis, augęs prie pat „šiltnamio“, sudegė ir ką galvojama daryti tame „šiltnamyje“. Jis teigė norįs sulaukti Viešosios tvarkos skyriaus specialistų išvadų, pasikalbėti su pačiais projekto sumanytojais ir tik tada spręsti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius