Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 01 03

Besiartinant pūgoms ir šalčiams, ugniagesiai ragina likti patalpų viduje

Meteorologams prognozuojant, kad nuo trečiadienio nakties Lietuvoje šals ir stiprės vėjas, ugniagesiai ragina gyventojus esant galimybei likti patalpų viduje.
Pūga Vilniuje
Pūga Vilniuje / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, antradienį vakare pradės stiprėti vėjas, jo gūsiai gali siekti nuo 15 iki 20 metrų per sekundę, gali kilti pūgos. Sinoptikai taip pat prognozuoja, kad ketvirtadienį stipriai atšals.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas tokiu oru rekomenduoja stengtis likti patalpose, nes pučiant stipriam vėjui šalčio poveikis sustiprėja ir žmonės jaučia daug žemesnę oro temperatūrą nei yra iš tikrųjų.

Esant būtinybei išeiti į lauką, gyventojai raginami tinkamai apsirengti ir stengtis, kad kelionė būtų kuo trumpesnė, patepti nepridengtas kūno vietas riebiu kremu.

Jei šaltyje tenka būti ilgiau, negalima ramiai stovėti ar sėdėti, reikia kuo daugiau judėti, lauke stengtis nesuprakaituoti ir nesušlapti. Atėjus iš šalčio, nerekomenduojama iš karto pulti šildytis prie šildytuvo arba gerti karštų gėrimų, geriau apie pusvalandį palaukti.

Jei pūga užklupo kelyje, rekomenduojama sustoti ir palaukti, kol ji aprims. Automobilį reikia pasukti prieš vėją, retkarčiais išlipti iš jo ir nukasti sniegą, kad neužpustytų. Neužsnigtas automobilis yra geras orientyras ieškantiems draugams ar gelbėtojams.

Negalima laikyti nuolatos įjungto automobilio variklio, tik periodiškai jį įjungti. Reikia stebėti, kad išmetamojo dujų vamzdžio neužverstų sniegas. Nereikėtų palikti automobilio ir eiti pėsčiomis – smarkiai sningant, matomi orientyrai tik iš pradžių gali pasirodyti patikimi, paėjus keliasdešimt metrų, juos galima pamesti iš akių.

Per šalčius patariama valgyti šiltą, kaloringesnį maistą, gerti šiltų skysčių ir vengti alkoholio.

Ugniagesiai taip pat įspėja nesinaudoti savos gamybos elektros šildymo prietaisais, nejungti kelių elektros prietaisų į vieną elektros lizdą ir nepalikti jų įjungtų į tinklą be priežiūros.

Ugniagesiai gelbėtojai prašo gyventojų pasirūpinti savo šeimų ir artimųjų saugumu, nepamiršti kaimynų, ypač vienišų senolių, gresiant ar ištikus nelaimei skambinti bendruoju pagalbos telefonu 112.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius