-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 03 19

Besitraukianti Loreta Graužinienė Viktoro Uspaskicho nuomonę perskaitė tarp eilučių

Iš Darbo partijos pirmininkės pareigų besitraukianti Loreta Graužinienė aptakiai kalba, kas privertė ją priimti tokį sprendimą. Tačiau pripažįsta, kad partijos įkūrėjo Viktoro Uspaskicho po rinkimų išsakyta kritika turėjo įtakos jos sprendimui. „Aš moku skaityti viešą informaciją. Moku skaityti ir tarp eilučių“, – apie V. Uspaskicho viešą pasisakymą sakė L. Graužinienė.
Susijungė Krikščionių ir Darbo partijos
Susijungė Krikščionių ir Darbo partijos / Alvydo Januševičiaus nuotr.

Pokalbis su atsistatydinusia Darbo partijos vadove Loreta Graužiniene – laidoje „Dėmesio centre“.

– Ponia Graužiniene, partijai vadovavote pusantrų metų. Kodėl jums nepasisekė?

– Aš nesakyčiau, kad nepasisekė. Esu įsitikinusi, kad atėjo naujas etapas partijai ir tą etapą turėtų pasitikti naujas lyderis.

– O apskritai, šios pareigos jums buvo ne per didelės? Iššūkiai ne per dideli?

– Ne, tie iššūkiai tikrai ne per dideli, buvo tikrai įveikiami. Su gera komanda tai gali padaryti. Bet, kaip ir minėjau, rinkimai pasibaigė, prasideda nauji rinkimai. Ir į naujus rinkimus turi vesti naujas lyderis.

– Tai buvo pirmi rinkimai, kai jūs vadovaujate, ir partijai jie nebuvo sėkmingi. Tai jūsų vadovavimas turbūt nėra sėkmė partijai?

– Nesakyčiau, kad rinkimai nebuvo sėkmingi. Savivaldos rinkimuose dalyvaujame jau trečią kartą ir rezultatai palyginti yra visai neblogi. Tik tiek, kad pasikeitė išsidėstymas, pasikeitė merų atstovavimas rajonuose. Bet žiūrint į statistiką, tai tikrai nebuvo blogiausi savivaldos rinkimai.

– Statistiką galima vertinti įvairiai, bet vien faktas, kad Darbo partijos kandidatė į merus pralaimėjo Kėdainiuose, jau yra rimtas signalas, kaip manote?

– Signalas rimtas, bet aš tikrai labai jo nesureikšminčiau. Vis dėlto tarybos narių yra dauguma Kėdainiuose...

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Loreta Graužinienė
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Loreta Graužinienė

– Ne dauguma, trūksta.

– Trūksta, bet tikiu, kad bus daugumoje ir viskas ten bus gerai. Kėdainių žmonės pasitiki tais žmonėmis, kurie ne pirmą kadenciją dirba taryboje. Žinoma, gaila, kad mūsų kandidatė į merus nelaimėjo, bet tikiu, kad ji ir toliau sėkmingai dirbs Kėdainiams.

– Kiek įtakos jūsų sprendimui turėjo viešos V. Uspaskicho užuominos po rinkimų? Ar tai buvo labai svarbus signalas?

– Aš moku skaityti viešą informaciją. Moku skaityti ir tarp eilučių.

Aš moku skaityti viešą informaciją. Moku skaityti ir tarp eilučių.

– Nulėmė V. Uspaskicho žodžiai jūsų apsisprendimą?

– Tai turbūt aplinkybių visuma. Tikrai nesakyčiau, kad tai buvo lemiamas sprendimas, bet jo žodžiai kažkiek įtakos irgi turėjo. Šį sprendimą padariau labai gerai apgalvojusi, išanalizavusi situaciją ir žvelgdama į partijos perspektyvą. Labai noriu, kad partija sėkmingai sustartuotų 2016 m. rinkimuose, ir, kaip minėjau, manau, kad partija į rinkimus turi eiti su nauja programa, nauja strategija, nauju lyderiu ir nauja komanda.

– Jūs su V. Uspaskichu tiesiogiai bendravote po rinkimų, ar tik skaitėte jo mintis viešoje erdvėje?

– Čia jau mūsų vidiniai dalykai. Tikrai nenoriu viešai aptarinėti privačių pokalbių ar asmeninių susitikimų.

– Kalbant apie jūsų, kaip politikės, karjerą. Ar jūs sieksite likti Seimo Pirmininkės poste?

– Aš lauksiu, kol bus partijos sprendimas. Suvažiavime bus išrinktas naujas partijos pirmininkas, jis suformuos savo komandą. Tada su naujai išrinktu pirmininku ir jo komanda mes kalbėsimės.

– Kaip manote, kas galėtų būti partijos pirmininkas?

– Tikrai nenorėčiau šiandien įvardinti. Noriu, kad mūsų partijoje įvyktų demokratiški rinkimai. Tokiu atveju naujai išrinktas pirmininkas turės tikrai didžiulį pasitikėjimą partijoje – tai labai svarbu.

– Tai jūs moraliai jau atsisveikinote ir su Seimo Pirmininkės pareigomis?

– Ne, neatsisveikinu. Tikiu, kad mes rasime susitarimą.

Manau, kad likus tikrai nedaug laiko iki rinkimų, Valstybės mastu nebūtų tikslinga dar kartą keisti Seimo vadovą.

– Jūs galvojate, kad Seimo Pirmininke galite būti iki kadencijos pabaigos, ir būsimas partijos pirmininkas dėl to neturės jokių pretenzijų?

– Aš nežinau, kas bus pirmininkas. Nežinau, kokia bus partijos strateginė politika ir tikslai. Tik tuomet galėsiu priimti kažkokį sprendimą. Seimo Pirmininko pozicija yra labai atsakinga ir jos negali vertinti vien iš partijos pozicijos. Tai reikia vertinti iš valstybės pozicijų. Manau, kad likus tikrai nedaug laiko iki rinkimų, Valstybės mastu nebūtų tikslinga dar kartą keisti Seimo vadovą. Kalbu ne apie savo asmenį konkrečiai, klabu bendrąja prasme.

– Ar jūsų partijoje būtų žmonių, kurie iš tikrųjų būtų verti Seimo pirmininko pareigų? Man į galvą neateina tokia pavardė.

– Aš visada manau, kad reikia leisti žmogui pabandyti. Kartais gal tikrai yra neatsiskleidusių žmonių, kurie galiausiai įrodytų, kad gali sėkmingai atlikti šį darbą.

– Bet kalbant apie žmones, kurie yra vadovavę parlamentui, kaip, pavyzdžiui, V. Landsbergis, A. Brazauskas, Č. Juršėnas, I. Degutienė, tai tokio lygio politikų tikrai nėra jūsų partijoje.

– Tikrai nenoriu šiandien kalbėti apie kolegas ir gilintis į asmenybes. Turbūt visi suprantame, kad tokio lygio politikų, kaip A. Brazauskas ar V. Landsbergis, šioje politikų kartoje  tiesiog nėra. Tai reikia pripažinti. Ir tokių politikų nėra ne tik mūsų partijoje, nėra nė vienoje partijoje.

– Ar Seimo pirmininko pareigos nėra devalvuotos pastaruoju metu? Pradedant Arūno Valinsko išrinkimu, po to jūsų partijos kolegos Vydo Gedvilo, galiausiai jūsų. Kai išrenkami žmonės, kurie daugelio nuomone, net neverti tų pareigų.

– Verti ar neverti sprendžia tie, kurie išrenka. Juk sprendimas priimamas slaptu balsavimu. Savęs vertinti aš tikrai negaliu. Reikia tik pastebėti, kad šioms pareigoms reikia didžiulės patirties. Jeigu žmogus Seimo pirmininku išrenkamas pirmą kartą, o iki tol nebuvo nei frakcijos seniūnu, nei komiteto pirmininku, tai be abejo yra sunku atstovauti šaliai. Būna sunku kalbėtis su kitų šalių Parlamentų pirmininkais.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Loreta Graužinienė
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Loreta Graužinienė

– O jūsų pačios politinė ateitis? Ką apie ją manote?

– Aš galvoju, kad šiandien dar per anksti tai aptarinėti. Reikia tvarkingai ir atsakingai baigti šią kadenciją. Iššūkiai yra dideli.

– Jeigu šiandien aš jūsų paklausčiau apie jūsų nuotaiką ir kitus Seimo rinkimus, ar teisingai suprantu, kad jūs galvojate nebe kandidatuoti būsimuose Seimo rinkimuose?

– Ne, aš apie tai negalvoju. Tikrai savo ateitį dar sieju su politika. Gyvenime esu labai pastovus žmogus, ir kai prieš 11 metų pasukau į politiką – tai buvo sąmoningas sprendimas. Bet, žinoma, rinkėjai spręs, ar man patikėti Seimo nario mandatą.

– O jūsų partijos ateitis – ar jau ne metas pripažinti, kad ši organizacija be V. Uspaskicho tiesiog neturi ateities?

– Nenoriu sutikti. Aš matau kaip atsakingai mano partijos kolegos vertina situaciją, kaip atsakingai ruošiasi permainoms partijoje, kaip drąsiai ir ryžtingai kalba. Aš tikiu, kad partija įgaus kitą atspalvį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius