Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 09 14

Bibliotekos įkurtuvės – savivaldybės rankose

Pilaitėje norima įsteigti biblioteką. Anot šio atokaus rajono seniūno Albino Šniro, bibliotekai rastos puikiai jai tinkančios patalpos. Tačiau visi planai įstrigo pradėjus juos aptarinėti su Vilniaus vicemeru Jaroslavu Kaminskiu.
Apie biblioteką Pilaitėje kalbama jau seniai, tačiau vis nerandama jai patalpų.
Apie biblioteką Pilaitėje kalbama jau seniai, tačiau vis nerandama jai patalpų. / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Naujus daugiabučius Pilaitėje statanti bendrovė kaip infrastruktūros mokestį miestui siūlo keturis butus, kurie gali būti skirti socialiniam būstui ar kitoms miesto reikmėms. Pilaitės bendruomenė su seniūnu priešakyje sumanė, kad šie beveik 200 kv.m ploto butai galėtų būti skirti seniūnijos bibliotekai. Tokios Pilaitėje iki šiol nėra ir esą labai trūksta.

„Atrodytų, savivaldybei tereikia tik baldus nupirkti. Tačiau sprendimas stringa, nes vicemeras J.Kaminskis išsakė abejonę, kad šis namas nutolęs nuo Pilaitės centro, todėl nelabai tinkamas tokiai įstaigai“, – „15min“ dėstė A.Šniras.

Jaunimas skaityti nelinkęs

Vicemeras, Vilniaus savivaldybėje kuruojantis kultūros klausimus, „15min“ užtikrino, kad jis nėra nusiteikęs prieš bibliotekos įkūrimą Pilaitėje, tačiau abejoja, ar siūloma vieta tam tinka. Siūlomi butai yra name, stovinčiame naujojoje Pilaitės dalyje, dešinėje Pilaitės prospekto pusėje. O ten esą apsigyvens jauni, pinigų turintys žmonės, kurie naudosis internetu, todėl bibliotekos jiems ne itin reikės.

„O iš senosios Pilaitės atstumas iki tos vietos beveik toks pats, kaip per miškelį iki Karoliniškių. Į Karoliniškių biblioteką skaityti norintys žmonės gali ir autobusu nuvažiuoti. Iki siūlomo namo Pilaitėje joks viešasis transportas nekursuoja“, –  savo nuomonę dėstė J.Kaminskis.

Siūlo kitą vietą

Mero pavaduotojas siūlo ieškoti kitų patalpų. Vienas iš galimų variantų – dabartinė poliklinika, įsikūrusi taip pat gyvenamajame name, tačiau pačiame Pilaitės centre. Tereikia sulaukti, kada bus pastatytas naujasis poliklinikos pastatas, ką žadama daryti.

Šiuos butus statytojai siūlo pagal sudarytą sutartį perduoti Vilniaus savivaldybei, kaip socialinį būstą. „Vieno buto kaina yra apie 250 tūkst. Lt, dar tiek pat prireiks skirti bibliotekai įrengti, vadinasi, už tą sumą galėtume įsigyti dar vieną socialinį butą. Socialinio būsto poreikis yra didžiulis, o taip mes galėtume turėti 5 papildomus butus“, – kalbėjo J.Kaminskis.

Vicemeras prisipažino iš pradžių entuziastingai palaikęs bibliotekos įkūrimo idėją.  Tačiau vėliau įsigilino ir pamatė nemažai spragų, tad biblioteką būtų geriau įrengti kitoje vietoje.

Svajojama seniai

iš senosios Pilaitės atstumas iki tos vietos beveik toks pats, kaip per miškelį iki Karoliniškių, –  sakė J.Kaminskis.Vilniaus centrinės bibliotekos direktorės Rimos Gražienės teigimu, Pilaitėje jau seniai norima įkurti biblioteką, tačiau vis nerandama tinkamų patalpų.

„Čia būtų patalpos gyvenamajame name, kas yra gerai, nes pritrauktų daugiau skaitytojų. Savivaldybei reikėtų pasirūpinti baldais, knygomis, darbuotojų etatais, taip pat norėtume įkurti ir kompiuterinę klasę, sutvarkyti įvažiavimą neįgaliesiems. Esame paskaičiavę, kad viskam tam reikėtų apie 250 tūkst. Lt“, – sakė R.Gražienė.

Ji nemano, kad miestui tai būtų labai didelė suma. Juolab kad ir situacija dabar palanki – planuojamas kitų metų biudžetas. Apie biblioteką Pilaitėje ketinama po savaitės kalbėtis ir susitikime su meru Artūru Zuoku, tikimasi, kad jis palaikys seniūnijos ir centrinės bibliotekos idėja.

R.Gražienė teigė, kad iki šiol nėra parduotos dvi patalpos, kur buvo įsikūrusios bibliotekos – butas Justiniškėse ir avarinės būklės pastatas Užupyje. Moteris svarstė, kad pardavus šias patalpas būtų galima išlaikyti biblioteką Pilaitėje.

„Pilaitės bendruomenė skundžiasi, kad neturi, kur susirinkti. O čia būtų puikios patalpos su kėdėmis, stalais. Juk biblioteka nėra mūsų nuosavybė, čia galėtų vykti susitikimai, renginiai“, – įsitikinusi Vilniaus centrinės bibliotekos direktorė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius