2009 09 23

Bijančiųjų žiemos krašte

Alytuje nebemoka už darbą, bet laiku atseikėja miesto mero bendrovei už statybą. Pinigų gydytojų, slaugių, medicinos seserų atlyginimams pristigęs ligoninės direktorius Juozas Krasnickas apie save sako: "Esu vienas bagočiausių tarp socdemų."
Kišenė
Kišenė / LŽ nuotr.

Kitas - "tarp socdemų" - Alytaus meras Česlovas Daugėla, kurio bendrovė ikikrizinėmis kainomis stato "bagočiausio tarp socdemų" ligoninei priestatą ir teigia nieko apie vergiją J.Krasnicko ligoninėje nežinąs.

Iš tiesų - naujasis direktoriaus namas erdviame sklype stebina kuklia prabanga. Keli statiniai puikiai dera su naujais želdiniais. Skiepytų medžių šluotražiai jau išsodinti ir prigiję palei mūro patvorį. Alytaus apskrities S.Kudirkos ligoninės direktorius J.Krasnickas teigia, kad viskas - už skolintus. Jis esą, kaip ir jo darbuotojai, algos laiku negauna, tačiau banko įnašui pasiskolina iš žmonos. Irgi gydytojos.

"Esu neišlaidus, mano žmonai kiekvieną kartą nereikia naujos suknios ar ką. Esam abu medikai, vaikai dideli. Tai - mano šeimos sukauptas turtas, ir tai yra kapeikos, palyginti su tais, kurie uždirba milijonus. 400 000 - ar čia pinigai? Visą laiką sakiau, kad esu gana bagotas žmogus", - tokia tirada J.Krasnickas aiškina, kaip jis, ligoninės, kurios darbuotojai nuo liepos negauna ubagiškos 800 litų per mėnesį algos, sugebėjo per ketverius metus savo turtą pasididinti 400 000 litų.

"Dar nė vienos ištinusios nuo bado"

J.Krasnicko vadovaujamos ligoninės medicinos seserys elgiasi labai drąsiai, kai neslėpdamos veidų pradeda pasakoti LNK "Paskutinei instancijai", ką reiškia gyventi negaunant iki pensijos dydžio sumažintų atlyginimų. Ligoninės darbuotojų susirinkimuose duota suprasti - administracija ras būdų nepatenkintuosius išvyti iš darbo.

Mūsų pašnekovių vaikai rugsėjo 1-ąją į mokyklas išėjo pernykščiais drabužiais ir be naujų pratybų sąsiuvinių. Vieną, kuri turėjo beprotybės pasiskolinti itin kukliam būstui, dabar bankas veja iš namų. Atlyginimai joms vėluoja du su puse mėnesio. Gydytojai negauna algos nuo birželio.

Kai J.Krasnicko pavaldiniai pristinga ir duonai arba, kaip nutiko vienai iš pašnekovių, - artimo žmogaus laidotuvėms, tuomet J.Krasnickas su ligoninės administracija yra sugalvoję pažeminimo sistemą: galima rašyti motyvuotą prašymą daliai algos "be eilės" gauti.

"Kai kam sakė: "Meilužį įsitaisyk." Čia moteriai su dviem vaikais. Kitai: "Ateik pas mane, duosiu sumuštinių", - pasakoja viena ligoninės darbuotoja. Kita raudodama išbėga iš kambario: "Žemina, be proto žemina (tokia situacija). Nėra ką kalbėti."

"Dar nė vienos iš bado ištinusios nemačiau", - sako J.Krasnickas, pyktelėjęs dėl tų priekaištų, kurių teisėtumą jau patvirtino ir Darbo inspekcija. Su inspekcija direktorius teisiasi, o ligonių kasos tvirtina, kad moka ligoninei už suteiktas paslaugas laiku. "Į 30 dienų terminą išsitenkam", - aiškina Rimvydas Adomėnas, Vilniaus teritorinės ligonių kasos direktoriaus pavaduotojas regioniniam darbui.

Savų pinigų paieškos jau atvedė ligoninės "vergus" į akligatvį. Ligonių kasos sakosi viską sumokančios, direktorius teigia, kad ne. O žiemą kas bus? "Žiemos bijau laukti", - atsako apskrities ligoninės medicinos sesuo ir nusuka akis. "Aš verksnė", - teisinasi.

"Ar tiesa, kad sakot savo darbuotojams, jog jie turi pusę šaukšto smegenų, kai prašo darbo užmokesčio?" - pasitiksliname dėl J.Krasnicko darbo metodų. "Nu, žinot, apie mane daug ką galima pasakyt. Aš nebijau pasakyt į akis, ką galvoju. Jei turiu ką pasakyt konkrečiai, tai sakau darbuotojams", - neneigia savo patyčių taktikos ligoninės vadovas.

R.Adomėnas pradeda painiotis, kai klausiame jo, ar gali ligoninė sumokėti atlyginimų pinigus Alytaus miesto mero šeimos bendrovei "Kortas" už statybas, bet neatsiskaityti su darbuotojais.

"Jeigu susitaria su darbuotojais, kad jie netriukšmautų", - toks buvo pirmas atsakymas. Po to jau patikslino, kad visi pinigai - ir už statybas, ir už ligoninės paslaugas - suplaukia ligoninės kason, todėl teisybės reikėtų ieškoti pas J.Krasnicką. O jis pyksta: "Jau paklausei savo du klausimus. Kai išmoksi dar du, ateik, aš tau atsakysiu."

Ligoninės darbuotojai teigia, kad atlyginimai ėmė vėluoti kaip tik prasidėjus "Korto" statyboms, t. y. šių metų pradžioje. Statybos sumanytos prašmatniai - 2008 metų pradžios kainomis, t. y. daugiau nei trečdaliu brangiau nei dabartinėmis rinkos kainomis. Sutarties kaina - puspenkto milijono pusę sumos sumokant avansu.

Kodėl reikėjo krizei jau įsisukus į Lietuvos ekonomiką suplanuoti tokias brangias statybas, ir dar iš ligonių kasų lėšų? "O jeigu stichinė nelaimė, o jeigu epidemija?", "Alytaus žmonės ir ligoninės darbuotojai turi turėti normalias darbo sąlygas", - tai vis to paties R.Adomėno motyvai. Kodėl taip brangiai statoma? Klauskit J.Krasnicko, nes sutartį sudarė ligoninė.

Klausiame: "Ar pažįstat Daugėlą?" - "Asmeniškai gerai pažįstu todėl, kad buvom abu kažkada vienoje frakcijoje. Aš - senas socdemas, o meras atėjo pas mus. Mes jį pasiūlėm į merus", - giriasi J.Krasnickas.

Gal miesto meras, suprasdamas sunkią valstybės ir jos ligonių kasų padėtį, sutiks peržiūrėti statybų kainas? "Krizė, juk čia valstybės pinigai", - lendame į mero sąžinę. "Bet yra viešųjų pirkimų įstatymas ir kaip jūs galit nevykdyti savo įsipareigojimų? Jūs man pasakykit dabar tokį dalyką juridiškai", - atsako "Korto" bendraturtis Č.Daugėla, einantis ir mero pareigas.

Valstybė - merui

Jokios paslapties - viskas Č.Daugėlos deklaracijose ir viešai prieinamuose dokumentuose. Svarbiausia mero bendrovė - "Kortas". Kam priklauso akcijos? Šeimos nariams? "Taip", - neneigia meras. Žmona ten dirba? Irgi - "taip". Mero žmona dar ne taip seniai vadovavo vietos greitosios pagalbos tarnybai, beje, kartu su dabartiniu Alytaus rajono meru, feodaliniais papročiais garsėjančiu ponu Vrubliausku, kuriam nepažįstamos bobutės užrašo savo žemes, o jei ne, tai meras pats pasiima. Ponia Daugėlienė savo kaimo turizmui yra gavusi per milijoną litų iš Europos Sąjungos (ES) fondų.

Kas dėl Č.Daugėlos, tai po "Korto" jo sąskaitoje bendrovė "Alkor", dažnai dirbanti kartu su "Kortu". Vietinė spauda rašo, kad dar yra "Česlovas ir kompanija", kuri daugeliu atvejų tiekia statyboms medžiagas. Dar Č.Daugėla deklaruoja, jog turi akcijų bendrovėse "Lietgrinda", "Alseka", "Grinduva", "Alita", "Alsekos statyba", "Akmė", "Metkonas", "Eurokortas" - 3,4 mln. turto ir piniginių lėšų, bet ir 5 mln. skolų.

Vietos laikraščio žurnalistė Alma Mosteikaitė spėja, kad kaip tik mieste ir rajone suaktyvėjusios statybos gelbsti mero šeimos verslus nuo bankroto. "Šiemet labai daug konkursų. 2007 metais buvo už 16 mln. litų, o šiemet - už 65 milijonus", - faktais papeni žurnalistės prielaidą meras ir verslininkas Č.Daugėla.

Č.Daugėla vaizduoja nuostabą, kai LNK "Paskutinės instancijos" žurnalistė jam pasako, kad ligoninės priestatą jo šeimos bendrovė brangiai stato iš bankrutuojančių ligonių kasų pinigų. "Tikrai netiesa, niekada nepatikėsiu", - lyg šaiposi, lyg stebisi Č.Daugėla.

Dar "Kortas" stato stadioną. "Kokia sandėrio kaina?" - klausiam. "Gal 6 milijonai su kapeikom?" - spėja meras. Ne, mūsų žiniomis, 5,5 milijono. "O, matot!" - atliepia meras.

"Manyčiau, kad ne tik savivaldybės, bet ir ES struktūrinių fondų lėšos, valstybės biudžeto lėšos, kurios skiriamos Alytaus miesto objektams rekonstruoti ir statyti, atitenka mero įmonėms", - tęsia A.Mosteikaitė.

Egzaminuojame merą: "Kiek savivaldybės konkursų yra laimėjęs "Alkoras"? - "Neatsimenu. Gal jūs turit geresnius duomenis?" - "Vaikų darželiai "Putinėlis", "Viltis", "Dzūkijos" vidurinė" - "Argi laimėjo "Alkoras" šitą?" - "O kas laimėjo?" - "Nežinau, aš tik jūsų klausiu. Tikrai nežinau, nes mano akcijų paketas yra gana nedidelis, aš negaliu komentuoti", - maloniai šypsodamasis atsako meras.

A.Mosteikaitė pamini dar vieną pavadinimą - "Alvista". Ta įmonė pastaruoju metu laimi ypač didelius konkursus, o po to nauda pasidalija su mero šeimos įmonėmis.

"Kokias pajamas gausit iš "Alvistos" užsakymų?" - toliau kamantinėjame merą. "Aš asmeniškai tikrai negausiu", - ramiai atsako miesto vadovas. "Kortas" gaus", - patiksliname. "Kortas" gal ir gaus. Nemaišykim dviejų dalykų", - drausmina klausinėtoją Č.Daugėla. "O kiek "Korto" akcijų priklauso jums?" - vėl mėginame laimę. "Na, tai yra UAB. Tai yra mano reikalas", - mandagiai atrėžia meras, o mums belieka pamėginti pažvelgti per tvorą, už kurios už 30 mln. statomi sporto rūmai. Konkursą laimėjo ne mero įmonė, bet pluša "Korto" technika.

"Nenusišalinot sprendžiant tuos dalykus?" - pasijutusi jau nepatogiai "Paskutinė instancija" prisimena viešųjų ir privačių interesų derinimo pareigą. "Kas?" - nesuprasdamas klausimo perklausia meras. "Jūs!" - "Aš? O kodėl turėjau nusišalinti?"

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius