Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 02 27

Birutė Burauskaitė: su KGB susijusių asmenų veikla tebeturi neigiamos įtakos valstybei

Kai kurių su KGB susijusių asmenų veikla tebeturi neigiamos įtakos valstybei, sako Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro generalinė direktorė Birutė Burauskaitė.
KGB bylos
KGB bylos / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.

„Nė kiek neabejoju, kad kai kurių su KGB susijusių asmenų veikla turėjo ir tebeturi neigiamos įtakos valstybei, nors tokia žala ar įtaka sunkiai įvertinama tuoj pat, tam reikia laiko“, – pirmadienį žurnale „Veidas“ paskelbtame interviu sakė B.Burauskaitė.

„Minėti asmenys nebūtinai sąmoningai blogai ką darė – tiesiog negalėjo netrikdomai profesionaliai atlikti savo pareigų, nes buvo supančioti, priklausomi“, – sakė ji.

Komentuodama neseniai jos vadovaujamo centro paskelbtą KGB rezervo karininkų sąrašą, ji sakė, kad visuomenė turi teisę ir pareigą žinoti apie KGB veiklą.

B.Burauskaitė pabrėžė, kad KGB rezerve buvę asmenys suprato, jog jie galėjo būti panaudoti sovietinio režimo represinėje struktūroje.

„Agentai iki užverbuojant buvo nuodugniai tikrinami pagal griežtas procedūras, jiems skiriamos operatyvinės užduotys, agentūrinius pranešimus dažniausiai jie rašė ranka, pasirašydami slapyvardžiu. Būsimi KGB rezervo karininkai, vykdydami patikrinimo procedūras, taip pat negalėjo nesuprasti būsią sovietinio režimo represinės struktūros bendradarbiai ir ką jie, jei išauš diena X,  turės veikti“, – kalbėjo B.Burauskaitė.

Pasak jos, nors kai kuriais atvejais buvo naudojamas šantažas, kompromituojanti medžiaga, siūlomos karjeros galimybės, tačiau „visi galėjo rinktis – karjera ar sąžinės ramybė ir padorumas“.

„Tikiu, kad atskleista tiesa padės išgryninti visuomenės moralines nuostatas ir išlaisvins mus nuo homo sovieticus moralės pančių“, – teigė B.Burauskaitė.

Šį mėnesį Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras viešai paskelbė išsamų buvusių KGB rezervo karininkų sąrašą, kuriame – 238 pavardės.

Internete galima pamatyti ir dalies buvusių karininkų asmens bylas. Paskelbtame sąraše yra nuskenuotos buvusio Valstybės saugumo departamento vadovo Arvydo Pociaus ir buvusio užsienio reikalų ministro Antano Valionio, kelių teisėjų bylos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius