-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 12 21

Birutė Vėsaitė konservatoriams: nesikiškite į žmonių virtuvę ir lovą

Socialdemokratai ir liberalai vienija jėgas prieš Seimui trečiadienį teikiamas Konstitucijos pataisas, kuriomis siekiama šeimą susieti su santuoka. Laikydamos tokią nuostatą žmonių laisvės rinktis pažeidimu, socialdemokratų partijos ir Liberalų sąjūdžio atstovės prašo konservatorių neversti Seimo pritarti Konstitucijos pataisoms.
Jausminga porelė
Jausminga porelė / Photos.com nuotr.

„Gerbiami konservatoriai, nesikiškite į žmonių virtuvę ir lovos reikalus“, – kreipėsi socialdemokratė Birutė Vėsaitė.

Pasak jos, įteisinus nuostatą, kad šeima  gali būti vadinami tik susituokę asmenys, labiausiai nukentėtų vaikai.

„Aš sakyčiau, kad labiausiai vaikai kentės, jei bus pasirinktas toks variantas. Argi neužtenka šiandien patyčių mokykloje, ar norime, kad vaikai būtų skirstomi į benkartus, atsiprašau, kurie ateis iš nesusituokusių, bet tvarkingų ir mylinčių vienas kitą partnerių šeimų?“ – klausė socialdemokratė.

Politikė paskaičiavo ir kitą statistiką: pasak jos, daugelis Konstitucijos pataisą teikiančių konservatorių patys gyvena ne pirmojoje santuokoje, todėl jų siūlymas atrodąs veidmainiškas.

Liberalė Dalia Kuodytė savo ruožtu pridūrė, kad šiuo metu šeimos turi daug rimtesnių problemų, nei jų skirstymas į tikras ir netikras šeimas.

„Paskutinių dienų įvykiai atskleidė baisius dalykus, kas darosi šeimose, jūs pažiūrėkite, kiek yra smurto ir sutuoktinių, ir nesutuoktinių šeimose, koks yra smurtas, kokia yra žmonių agresija. Tam reiktų skirti visas jėgas, pinigus ir protus“, – pareiške D.Kuodytė. 

Visos parlamentarės pabrėžė nesančios prieš tradicines susituokusias šeimas, tačiau neketinančios marginalizuoti ir sugyventinių. 

„Kai kurie Seimo nariai dabar dedasi šventesni už šventuosius ir prisiima sau teisėjų vaidmenį teisti kitus“, – apibendrino politinių nuostatas socialdemokratė Marija Aušrinė Pavilionienė.

Bendra politikių spaudos konferencija buvo surengta prieš trečiadienį Seimui teikiamą beveik šimto parlamentarų parengtą Konstitucijos pataisą, kuri šeimą susieja su santuoka.

Parlamentarai siūlo į Konstituciją įrašyti nuostatą, kad „šeima sukuriama laisvu vyro ir moters sutarimu sudarius santuoką“.

Šiuo metu Konstitucijos 38 straipsnis sako, kad šeima yra visuomenės ir valstybės pagrindas, valstybė saugo ir globoja šeimą, motinystę, tėvystę ir vaikystę, o santuoka sudaroma laisvu vyro ir moters sutarimu. Tačiau tiesioginės sąsajos, kad šeima sukuriama per santuoką, nėra.

Konstitucijos pataisos turi būti svarstomos ir dėl jų balsuojama Seime du kartus. Tarp šių balsavimų turi būti daroma ne mažesnė kaip trijų mėnesių pertrauka. Įstatymo projektas dėl Konstitucijos keitimo laikomas Seimo priimtu, jeigu kiekvieno balsavimo metu už tai balsavo ne mažiau kaip 94 Seimo nariai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius