Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 12 21

Biržų piliavietėje – reklaminės sūpuoklės

Lietuvos Respublikos istorijos ir kultūros paminklo teritorijoje galima statyti bet kokius reklaminius įrenginius. Be leidimų, suderinimų ir vietinės rinkliavos mokesčio. Žinoma, tokia tvarka galioja ne visur. Tai įmanoma, ko gero, tik Biržuose.
Sūpynės šalia Biržų pilies.
Sūpynės šalia Biržų pilies. / Laikraščio „Šiaurės rytai“ nuotr.

Gal Biržuose yra daugiau verslininkų, kurie norėtų reklamuoti savo gaminius ne kur kitur, bet pačioje Biržų širdyje – piliavietės teritorijoje? Tarkim, traktorių detales, ekologiškas daržoves, pirtis ar arklių ūkį?

Tokį klausimą Biržų krašto laikraščio „Šiaurės rytai“ redakcijai pateikė biržiečiai, pamatę Biržų pilies teritorijoje pastatytas dvejas medines sūpynes, ant kurių puikuojasi jas gaminusios firmos reklaminis užrašas.

Šiuo užrašu reklamuojama firma „Noreina“, kuri gamina medinius namus bei kitus įrenginius.

Biržiečiai dar atsimena prieš kelerius metus virusias diskusijas, kai buvo aiškinama, jog negalima ant tvirtovės pylimo įrengti laiptelių ir per apsauginį griovį nutiesti medinio liepto. Baimintasi, kad pernelyg didelis į šalia Širvėnos ežero esantį pliažą traukiančių biržiečių srautas pakenks tvirtovės įvaizdžiui.

Kilo triukšmas ir tuomet, kai paaiškėjo, kad piliavietės teritorijoje negalima statyti suoliukų.

Piliavietėje esančios sūpynės sukėlė biržiečių susidomėjimą, ar kiti verslininkai irgi galėtų čia pastatyti reklaminius įrenginius.

Jei kažką reklamuoja, tai jau reklaminis įrenginys. Tačiau net ir tokiu atveju, jei sūpynės būtų be reklamos, vis tiek su mūsų skyriumi reikėtų derinti laikino statinio pastatymą, – teigė L.Munikienė.O dabar štai stovi dvejos sūpuoklės. Su firmos reklama. Prie pat pilies vartų.

„Jūs ką, čia įžvelgiate kriminalą?“ – klausimu į klausimą, ar jis davęs sutikimą raštu reklaminiam įrenginiui piliakalnyje, paklausė muziejaus „Sėla“ direktorius Gintaras Butkevičius.

Jis sakė neįžvelgiantis, kad sūpuoklės būtų įrenginys ar juolab firmos reklama.

Direktorius sakė, kad „Noreinos“ firmos sūpynės buvo atvežtos šių metų rugpjūčio mėnesį vykusios Biržų šventės metu ir padovanotos miestui.

Po šventės firmos vadovas Valdis Jakubėnas telefonu kalbėjosi su G.Butkevičiumi ir paklausė, ar gali šias sūpynes teritorijoje palikti. G.Butkevičius sutikęs, nes, anot jo, sūpynės naudingos Biržų gyventojams – seneliai gali ateiti su anūkais, pasisupti, gražiai praleisti laiką. Reklaminiam įrenginiui sutikimo raštu nėra.

„Mūsų darbuotojai tik tas sūpynes kaskart vis patraukia, kad ta vieta neišsimindytų“, – aiškino G.Butkevičius.

„Bet kokiu atveju, tos sūpynės bus greitai išvežtos, nes prasidėjo žiema, jos gali būti sugadintos“, – kalbėjo muziejaus direktorius.

Jis tvirtino visuomet pasisakęs už tai, kad piliavietė būtų visuomenės traukos objektas.

„Suolelių piliakalnyje nepastatėme, nes tiesiog nėra lėšų. Bet jei kas norėtų juos pastatyti, manau, paveldosauga neprieštarautų. Mes juos prižiūrėtume – kaip dabar prižiūrime sūpynes“, – kalbėjo G.Butkevičius.

Nelegalu – kas atsiranda „partizaniškai“?

Biržiečiai dar nepamiršo laikų, kaip Biržų savivaldybės paminklosaugininkė Danutė Černienė gynė piliavietę nuo statinių, „kenkiančių“ išskirtinai kultūrinei šio objekto paskirčiai. Ką ji mano apie naujuosius statinius – reklamines sūpynes?

„Yra piliavietės valdytojas – muziejaus direktorius G.Butkevičius, jo ir reikėtų klausti. Muziejus geriau mato. Tačiau ar būtų sūpynės, ar vazonėlis – tai nėra statinys. Nieko baisaus, sūpynės neklius. Gal pastatė pabandymui, ar tai pasiteisins“, – svarstė atsakinga už kultūros paveldo apsaugą paminklotvarkininkė Danutė Černienė.

Dėl to, jog sūpuoklės yra kultūros paveldo, kurį reglamentuoja daugybė taisyklių, teritorijoje, paminklosaugininkė taip pat nematanti jokio baisumo – anot jos „sūpynės žalos nedaro“.

Priminus ilgus disputus dėl galimybių pastatyti suoliukus piliakalnyje D.Černienė tvirtino, jog „suoliukai yra stacionarus dalykas, o čia į žemę neįtvirtinta“.

Pašnekovė aiškino, kad, jei bus patvirtintas Biržų pilies komplekso specialusis planas, suoliukus tam tikrose numatytose vietose bus galima pastatyti.

„Negerai tada, kai jie atsiranda „partizaniškai“, po nakties. O kas nestacionaru, neįtvirtinta į žemę – nieko baisaus. Žmonės ateina su vaikais, anūkais, pasidžiaugia. Juk tos sūpynės tik laikinai pastatytos. Kai šiuo metu pilyje remontas vyksta – nieko blogo tos sūpynės nepadarys“, – dėliojo mintis savivaldybės paminklotvarkininkė.

Paklausus, ar D.Černienei neužkliūna tai, jog ant sūpynių yra firmos reklama, specialistė atšovė: „Kad ir reklama – čia juk vietinių meistrų daryta. Padarė, užsirašė – turės daugiau užsakymų“.

Seniūnė nekalba, nes supyko

Kokios pozicijos laikosi Biržų miesto seniūnija, kuri atsako už išorinės reklamos naudojimą? Ar ji nematė sūpuoklių piliavietės teritorijoje, ar čia išskirtinai taisyklės negalioja?

Tokį klausimą norėjome užduoti Biržų miesto seniūnei Kristinai Padbarotkinai.

Neseniai redakcija gavo informacijos apie jos uolumą bei operatyvumą aiškinantis dėl reklaminių stendų, be suderinimo pastatytų miesto centre.

Prisiskambinus šiuo metu miesto kalėdinės eglutės pastatymu besirūpinančiai seniūnei K.Padbarodkinai, ši, vos išgirdusi, kad su ja nori kalbėtis „Šiaurės rytai“, aikštingu balsu atšovė: „Visi klausimai – atstovei spaudai. Nes aš supykau. Maždaug prieš pusantros savaitės“.

Savivaldybės atstovės spaudai Deimantės Prunskienės pakalbinti nepavyko - ji atostogavo.

Turi kontroliuoti seniūnija

„Žinoma, kad pagal rajono savivaldybės tarybos patvirtintas išorinės reklamos taisykles jų vykdymą mieste kontroliuoja seniūnija“, – tvirtino savivaldybės Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėjos pareigas laikinai einanti Loreta Munikienė.

Pašnekovė sakė pirmą kartą iš korespondentės išgirdusi, kad piliavietės teritorijoje stovi sūpynės.

„Jei kažką reklamuoja, tai jau reklaminis įrenginys. Tačiau net ir tokiu atveju, jei sūpynės būtų be reklamos, vis tiek su mūsų skyriumi reikėtų derinti laikino statinio pastatymą“, – teigė L.Munikienė.

Anot jos, tokių dalykų neturėtų toleruoti nei paveldosaugininkai, nei miesto seniūnija.

Išgirdusi, kad paveldosaugininkams toks statinys kultūros paminklo teritorijoje neatrodo blogas dalykas, L.Munikienė žadėjo artimiausiu metu šį klausimą išsiaiškinti.

Laikinas reklaminis įrenginys be suderinimo

Biržų rajono tarybos sprendimu patvirtintos išorinės reklamos įrengimo taisyklės numato, kad išorinę reklamą draudžiama įrengti saugomose teritorijose raštiškai nesuderinus jos įrengimo su saugomos teritorijos direkcija, kultūros paveldo objektuose – negavus už kultūros paveldo objekto apsaugą atsakingos institucijos raštiško sutikimo.

Kultūros vertybių apsaugos departamento Panevėžio teritorinio padalinio viršininko pavaduotoja Birutė Beresnevičienė sakė, kad schema ir leidimai Biržų piliavietės teritorijoje pastatyti laikinus statinius buvo duoti. Bet tik trumpam laikui – kol vyko Biržų miesto šventė. Jai pasibaigus visi įrenginiai turėjo būti išmontuoti ir išvežti.

„Jei tai yra reklaminis įrenginys, jos savininkai irgi turi derinti su mumis remiantis kultūros ministro įsakymu. Bet tokio suderinimo, kiek žinau, nebuvo“, – teigė B.Beresnevičienė. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius