Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 06 24

Biržuose prasideda jubiliejinis Lietuvos evangelikų reformatų Sinodas

Biržuose šį savaitgalį vyks jubiliejinis 460-asis Lietuvos evangelikų reformatų Sinodas – Bažnyčios aukščiausios vadovybės suvažiavimas.
Evangelikų reformatų bažnyčia
Evangelikų reformatų bažnyčia / Organizatorių archyvo nuotr.

Sinodas prasidės šeštadienio rytą Biržų evangelikų reformatų bažnyčioje pamaldomis bei posėdžiais, sinodalai – parapijų išrinkti atstovai – kartu su dvasininkais ir Bažnyčios kuratoriais balsuos įvairiais aktualiais Bažnyčiai klausimais, skelbia bendruomenė.

Iš Vokietijos atvykęs kunigas Kęstutis Daugirdas pilies arsenale skaitys paskaitą apie reformacijos Lietuvoje tėvą – diplomatą, publicistą, kultūros veikėją, ryškiausią Lietuvos reformatų teologinės ir pilietinės minties lyderį Andrių Volaną.

Sinodas yra Lietuvos evangelikų reformatų aukščiausioji bažnytinės savivaldos institucija. Jis tradiciškai vyksta kasmet Biržuose evangelikų reformatų bažnyčioje per Jonines.

Kaip pažymima bendruomenės interneto svetainėje, A.Volanas ne tik tarnavo Mikalojaus Radvilos Rudojo dvare, bet ir dirbo Lenkijos karaliaus ir Lietuvos didžiojo kunigaikščio sekretoriumi, polemizavo teologinėmis temomis su jėzuitu Petru Skarga bei antitrinitoriais, o jo darbai lotynų kalba buvo spausdinami ir skaitomi to meto Europos šviesuomenės.

Po paskaitos Biržų bibliotekos salėje vyks šventinis Reformacijos jubiliejaus koncertas, studentų choras iš Jungtinių Amerikos Valstijų kartu su biržiečių jaunimu giedos evangelinius choralus.

Sekmadienį vyks iškilmingos Sinodo pamaldos Biržų evangelikų reformatų bažnyčioje, bus pristatyti Sinode priimti kanonai, kiti skelbimai. Kaip pažymi reformatai, pirmą kartą istorijoje Sinodą tiesiogiai transliuos Lietuvos televizija.

Sinodas yra Lietuvos evangelikų reformatų aukščiausioji bažnytinės savivaldos institucija. Jis tradiciškai vyksta kasmet Biržuose evangelikų reformatų bažnyčioje per Jonines.

Šiemet minimos 500-osios Reformacijos metinės. Reformacija buvo religinis sąjūdis, egzistavęs XVI–XVII amžiaus Europoje ir siekęs reformuoti Romos katalikybės doktriną. Reformacijos pradžia laikomi 1517 metai, kai Martinas Lutheris Vokietijos mieste Vitenberge paskelbė savo garsiąsias 95 tezes, prikalęs jas prie bažnyčios durų.

Reformacijos idėjas Lietuvoje aktyviai skleidė didikai Radvilos, Biržuose įkūrę reformatų parapiją ir fundavę bažnyčios statybas.

Evangelikų reformatų tikėjimui save priskiria per 6 tūkst. Lietuvos gyventojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius