-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 07 08

Biurokratai žaidžia ligonių gyvybėmis

Kaune veikiančios ligoninės skambina pavojaus varpais – dėl kraujo trūkumo medikai priversti atidėti arba net visai atsisakyti nemažos dalies suplanuotų operacijų.
„Kraujo donorystės centrui“ gegužės pabaigoje ėmus tiekti tiek kraujo komponentų, už kiek užmoka Valstybinė ligonių kasa, Kauno bei kitų šalies miestų ligoninėse ėmė drastiškai trūkti donorų kraujo.
„Kraujo donorystės centrui“ gegužės pabaigoje ėmus tiekti tiek kraujo komponentų, už kiek užmoka Valstybinė ligonių kasa, Kauno bei kitų šalies miestų ligoninėse ėmė drastiškai trūkti donorų kraujo. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Kraujo tikrai trūksta. Nors mūsų poreikiai nėra pasikeitę, tenka atsisakyti kai kurių operacijų. Skubi ir būtinoji pagalba yra nesutrikusi, nes šiai sričiai mes teikiame prioritetą. Be to, vykdome ir tam tikras sudėtingesnes operacijas, kurios negali būti nukeltos. Tačiau tos, kurios gali būti atidėtos, yra šiek tiek ribojamos“, – neslėpė Kauno medicinos universiteto klinikų (KMUK) direktorius operacinei medicinai Rytis Rimdeika, patikinęs, jog į panašią padėtį yra pakliuvusios ne tik Kauno, tačiau ir kitų šalies miestų ligoninės.

Siekiant bent šiek tiek pagerinti kritinę padėtį, penktadienį KMUK organizuos kraujo donorystės akciją, kurios metu visas surinktas kraujas atiteks būtent šios ligoninės pacientams.

„Situacija klinikose yra labai sudėtinga. Didelio donorų kraujo kiekio kasdien prireikia senyvo amžiaus žmonėms, gimdyvėms, vaikams, onkologiniams ligoniams. Tikimės, jog savanoriškai akcijoje dalyvaus daugelio pacientų artimieji bei kitų nelaimėms neabejingi žmonės“, – vylėsi VšĮ „Nacionalinis kraujo centras“, padėsiančios KMUK vykdyti minėtą akciją, atstovė Jūratė Vaidelienė. „Tačiau tai yra tarsi gaisro gesinimo priemonės, kurios neišspręs pačios visų problemų“, – pripažino R.Rimdeika.

Kodėl pastaruoju metu Kauno ligoninės pajuto donorų kraujo stygių, nors, kaip akcentavo R.Rimdeika, kraujo poreikis išliko toks pats? Anot beveik pusei šalies ligoninių kraujo produktus tiekiančio „Kraujo donorystės centro“ direktoriaus Artūro Venslausko, tokia situacija susidarė dėl Sveikatos apsaugos ministerijos klerkų sprendimų skirstant biudžetą.

„Praėjusiais metais patvirtintoje Nacionalinėje kraujo programoje buvo numatyta, kad didžiausia lėšų, skirtų užmokėti už donorų kraują, dalis atitenka Vilniaus teritorinei ligonių kasai. Tuo tarpu Kauno regionui buvo paskirta tik trečdalis visos sumos. Mes už tas lėšas galime patenkinti tik maždaug 60–80 proc. ligoninių poreikio kraujo komponentams“, – tvirtino „Kraujo donorystės centro“ vadovas.Pasak A.Venslausko, jo vadovaujama įstaiga visus praėjusius metus ir pirmus keturis šių metų mėnesius ligoninėms tiekdavo tiek kraujo komponentų, kiek joms reikėdavo.

„Pavyzdžiui, kraujo komponentais aprūpinti ligonines bent minimaliai per mėnesį reikia kokio 1,1 mln. Lt, o mes, skyrę reikiamą kiekį, gauname, pavyzdžiui, 900 tūkst. Lt. Tokiu būdu ligonių kasos praėjusiais metais mums liko skolingos 3 mln. Lt, o šįmet jau spėjo įsiskolinti 2 mln. Lt. Jeigu ir toliau būtume tenkinę ligonių poreikius, tai mus būtų atvedę į bankrotą. Šiuo metu mes jau priėjome liepto galą. Svarbiausia, kad mes turime ir donorų, ir galimybes pagaminti užtektinai kraujo komponentų, tačiau mums už jį niekas nesumoka“, – rankomis skėsčiojo A.Venslauskas.

Dėl negautų net 5 mln. Lt į skolas įklimpęs „Kraujo donorystės centras“ nuo gegužės pabaigos savo aptarnaujamoms ligoninėms pradėjo tiekti tiek kraujo komponentų, kiek apmoka Valstybinės ligonių kasos. Susidarius tokiai situacijai, Kauno miesto bei regiono ligoninės pajuto didelį donorų kraujo stygių.

Ėmėsi priemonių

Išgirdusi šalies ligoninėse suskambusius pavojaus varpus, Sveikatos apsaugos ministerija ėmėsi gelbėti iš tragiška jau betampančios situacijos. Kiek daugiau kaip prieš savaitę buvo iš naujo suformuotas Nacionalinės kraujo programos valdymo komitetas, kuris vakar rinkosi į pirmąjį posėdį. Jo metu priimtas nutarimas įpareigoti Valstybines ligonių kasas per artimiausią savaitę padengti visus praėjusiais ir šiais metais susidariusius įsiskolinimus šalies kraujo centrams. Vėliau visoms ligoninėms planuojama sudaryti kraujo komponentų kvotas ir pagal tai kiekvieną mėnesį joms tiekti donorų kraują. „Kol kas viskas atrodo neblogai, tačiau palaukime savaitę ir pažiūrėsime, ar žodžiai pavirs darbais“, – atsargus buvo „Kraujo donorystės centro“ direktorius A.Venslauskas.

Kraujo donorystės akcija
Nacionalinis kraujo centras, atsiliepdamas į KMUK administracijos prašymą, liepos 10 dieną, penktadienį, rengia kraujo donorystės akciją. Ji vyks klinikų, esančių Eivenių gatvėje 2, Centriniame ligonių priėmimo skyriuje nuo 9 iki 16 val. Informacija teikiama telefonais 8 698 84493 arba 8 686  64634.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius