-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 09 03

Biurokratus vaikys tik kitąmet

Premjeras Andrius Kubilius džiaugiasi, kad Vyriausybei pavyko sustabdyti valstybės tarnautojų skaičiaus augimą, nors iš esmės jį mažinti ketinama tik kitąmet.
Savivaldybių administracijose net gilėjanti krizė nesustabdė valdininkų armijos gausėjimo.
Savivaldybių administracijose net gilėjanti krizė nesustabdė valdininkų armijos gausėjimo. / Redo Vilimo/BFL nuotr.

Prezidentei Daliai Grybauskaitei vakar biurokratijos saulėlydį pavadinus pernelyg menku, premjeras A.Kubilius suskubo pasiteisinti. Vyriausybės tinklalapyje jis išplatino šešių puslapių analizę, esą rodančią valdžios pastangas vėdinant neefektyviai dirbančiais valdininkais apsodintus biurokratijos užkaborius.

Šiųmetis biurokratijos saulėlydžio derlius – apytikriai 6 proc. sumažintas maksimalus leistinas pareigybių skaičius Vyriausybei pavaldžiose institucijose. Anot A.Kubiliaus, šiuo veiksmu ir mažinant bazinę algą pasiekta, kad šiais metais valdininkų atlyginimams išleidžiama 7,2 proc. mažiau lėšų nei pernai.

Ekonomisto Eugenijaus Maldeikio teigimu, Vyriausybės paskelbtas kursas esąs sveikintinas, tačiau dėl pernelyg lėtų apsukų prarastas geras pusmetis.

Tiesiai – per aplinkui

Darbo biržoje vargiai sutiksi darbo netekusį klerką. Iš tiesų karjeros valstybės tarnautojai šiais metais praktiškai liko nepajudinti: antroje vasaros pusėje iš Vyriausybei atskaitingų institucijų išėjo 47 valdininkai, užtat du papildomi asmenys priimti eiti politinio pasitikėjimo pareigas. Pastebimas etatų sumažinimas šįmet pasiektas tik apie 500 kitų asmenų – sargų, vairuotojų, valytojų – atleidimo sąskaita.

Nuo spalio 1 dienos bus sumažinta maksimalaus valdininkų skaičiaus riba, todėl bendras didžiausias leistinas pareigybių skaičius Vyriausybei pavaldžiose įstaigose sieks 62,5 tūkst. – tai yra apie 6 proc. mažiau, nei buvo metų pradžioje. Vyriausybės kancleris Deividas Matulionis pabrėžė, esą šitaip valstybė sutaupys biudžetinių lėšų, skiriamų tarnautojų atlyginimams. „Didžioji dalis šių pareigybių laisvos, bet kartu šiuo sprendimu realiai bus atleista apie 700 žmonių. Jeigu mažiname maksimalų etatų skaičių, tai mažiname ir bendrą darbo užmokesčio fondą", – LŽ sakė kancleris.

Anot jo, vien Vyriausybės kanceliarijoje šį mėnesį vietoj 264 patvirtintų pareigybių liks 210. „Iš šių žmonių realiai dirbančių bebus 200", – skaičiavo D.Matulionis.

2010-ieji – radikalesni?

Vakar prezidentė D.Grybauskaitė, komentuodama biurokratijos saulėlydžio pergales, atkreipė dėmesį, kad realiai biurokratijos nemažėja: valstybės tarnyba esą nėra reformuojama tokiais tempais ir mastais, kaip buvo žadėta.

Rimčiau pasidarbuoti „saulėlydininkai" žada kitais metais. „Nuo kitų metų sausio susėsime su premjeru, vidaus reikalų ministru ir mažinsime realiai priimtų žmonių skaičių. Tai bus žymiai radikalesnis mažinimas", – tikino D.Matulionis.

Visuomenei pristatytame Nacionaliniame susitarime valstybės tarnautojų skaičių numatoma mažinti 20 procentų. „Žinoma, visas šis paveldas nėra lengvai įveikiamas, bet ir tai bus sutvarkyta. Valdininkų korpusas bus sumažintas iki tų dydžių, kurie Lietuvoje buvo 2003 metais", – atskleidė ateities planus A.Kubilius.

Ekonomistas E.Maldeikis LŽ atkreipė dėmesį, kad kiekvienas sutaupytas milijonas spaudžiant viešąjį sektorių turi prasmę. „Žinoma, problemos tai neišsprendžia, bet juk dideli skaičiai susideda iš mažų", – kalbėjo jis.

E.Maldeikis pabrėžė, kad dabar svarbiausia parodyti aiškią politinę valią pagaliau sutikti biurokratijos saulėlydį. Šiuo metu visose krašto institucijose darbuojasi apie 78 tūkst. valstybės tarnautojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius