Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 01 18

Blinkevičiūtės atsakomybė – tik kalbos

Naujoji valdžia, pamačiusi, jog „Sodros“ rezervo kapše tuščia, suskato ieškoti kaltų, ir pirmiausia nusitaikė į buvusią socialinės apsaugos ir darbo ministrę Viliją Blinkevičiūtę. Tačiau bijoti kalėjimo jai tikrai nereikia.
Vilija Blinkevičiūtė
Buvusi socialinės apsaugos ir darbo ministrė V.Blinkevičiūtė / BFL nuotr.

Premjeras Andrius Kubilius paprašė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos bei „Sodros“ skubiai pateikti informaciją apie „Sodros“ atsargų panaudojimą 2008 metais. Tokį pranešimą šiomis dienomis išplatino Vyriausybės spaudos tarnyba.

Vis šneka apie nusikaltimą

Maždaug prieš savaitę susitikime Sąjūdžio taryboje A.Kubilius,  kalbėdamas apie buvusios ministrės V.Blinkevičiūtės sprendimą praėjusiais metais du kartus padidinti pensijas, taip pat pareiškė: „Net ir gerais norais pagrįsti veiksmai gali būti traktuojami kaip nusikalstami“.

 Anot jo, norai padidinti pensijas lyg ir buvo geri, tačiau „Sodros“ biudžete tam lėšų numatyta nebuvo. „Mes dėl to dar žiūrėsime“, – kalbėdamas apie išnaudotą „Sodros“ rezervą ne sykį yra sakęs premjeras.
 

V.Blinkevičiūtė portalui 15min.lt prisipažino jau daug kartų girdėjusi panašių priekaištų ir iš premjero A.Kubiliaus, ir iš dabartino ministro Rimanto Jono Dagio.

 „Tokiu atveju gal premjeras A.Kubilius nori pasakyti, kad pensijų didinimas yra nusikalstama veika? – stebėjosi V.Blinkevičiūtė. – „Sodros“ rezerve buvo pinigų, mes turėjome finansinių galimybių, ir mūsų Vyriausybė nedraudė didinti pensijas“.

Atsakomybė – kolektyvinė

V.Blinkevičiūtė piktinosi, jog ir iš ministro R.J.Dagio nuolat girdinti apie iššvaistytą  „Sodros“ biudžetą. „Bet ar išmokos motinoms, auginančioms mažylius iki dvejų metų – švaistymas? Juk dėl to gerėja valstybės demografinė situacija! Pats R.J. Dagys irgi kalbėjo, jog 2050 metais Lietuvoje jau bus 4 mln. gyventojų. Jei nesirūpinsime gimstamumu, to nebus“, – kalbėjo eksministrė.

V.Blinkevičiūtė siūlė neieškoti kaltų, juolab kad visus sprendimus dėl išmokų didinimo priėmė ne ji  viena, bet palaimino Seimas.
 

Konservatoriai tą kuo puikiausiai žino. Tačiau nenustoja kalbėti apie „nusikalstamą iššvaistymą“. Bet kalėjimu V.Blinkevičiūtei tikrai nekvepia. „Deja, politikai turi tik atsakomybę prieš rinkėjus, nėra  kolektyvinės atsakomybės“, – portalui 15min.lt sakė R.Dagys.

Būtų laikę banke

V.Blinkevičiūtės veiksmus jis tik švelniai pavadino „finansine kvailyste“.
 

„Buvo visą laiką teigiama ir iš ministerijos, ir iš „Sodros“: viskas tvarkoj, pinigų užtenka. O kai tokia oficiali informacija iš valstybinių institucijų, Seimas balsavo už pensijų didinimą. Jeigu būtume turėję realią informaciją, galbūt sprendimai būtų visai kiti. Kaip vertinti klaidingą informaciją, čia jau kitas klausimas“, – sakė R.J.Dagys.

Anot jo, jei  „Sodra“ dabar būtų turėjusi tą 1,3 mlrd. litų rezervinį fondą, banke būtų galima gauti didžiules palūkanas. „O dabar panašią pinigų sumą mes turime skolintis už didžiules palūkanas. Visa tai suskaičiuoji ir pamatai, kokia  finansinė kvailystė padaryta“, – sakė R.J.Dagys. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius