-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 04 13

BNS klausia politologų: kas laukia Liberalų sąjūdžio?

Prokurorai ketvirtadienį paskelbė įtariantys, kad koncernas „MG Baltic“ neteisėtai rėmė Liberalų sąjūdį, taip pat paprašė Seimo panaikinti partijoje narystę suspendavusio parlamentaro Gintaro Steponavičiaus neliečiamybę.
Gintaras Steponavičius
Gintaras Steponavičius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

BNS paklausė politologų, kas po šių įvykių laukia Liberalų sąjūdžio.

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto politologas Mažvydas Jastramskis:

„Aš manau, kad vienokių ar kitokių įtampų partijos viduje tikrai atsiras. To proceso išorėje nesimato, bet dalis žmonių gali nusisukti nuo partijos ir iš jos išeiti.

Kita vertus, kiti rinkimai Lietuvoje vyks 2019 metais, iki jų dar yra dveji metai, todėl realios visuomenės paramos išraiškos šiai partijai mes kol kas nematysime.

Be to, Liberalų sąjūdis reitinguose dabar turi 5 ar 4 procentus, tai nėra labai daug kur kristi. Prisimenu ir praėjusią vasarą, kai po Eligijaus Masiulio skandalo partijos reitingas buvo 3 procentai, tačiau paskui Seimo rinkimuose partija pasirodė pakankamai neblogai.

Žodžiu, aš nesakyčiau, kad jie dabar iš karto ims ir sugrius“.

Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos Politikos mokslų katedros vedėja Jūratė Novagrockienė:

„Manau, kad partijai yra iškilusi labai rimta grėsmė, kadangi premjeras jau minėjo, kad jai bus pareikšti įtarimai kaip juridiniam asmeniui. Jeigu visi įtarimai pasitvirtintų teisme, tai iškiltų pagrįstas klausimas, ar tokia partija apskritai galėtų išlikti.

Dabar viešojoje erdvėje ši tema yra labai nagrinėjama, bet juk pritrūkus įrodymų išankstiniai kaltinimai kartais subliūkšta. Jeigu taip atsitiktų, partijos viešajai reputacijai vis tiek būtų padaryta didžiulė žala, nuo jos nusisuks daug rinkėjų ir politinis spektras labai nukentės“.

Vytauto Didžiojo universiteto Politikos mokslų ir diplomatijos fakulteto Viešojo administravimo katedros vedėjas Mindaugas Jurkynas:

„Turint omenyje, kad šiais ir kitais metais nevyks jokių rinkimų, Liberalų sąjūdžio ateitis, manau, per daug nesikeis. Šis skandalas užsimirš arba jį užgoš kitos politinės aktualijos ir realijos, todėl tie reitingai, išlaikant liberalių rinkėjų būrį, kuris yra tarp 6 ir 10 procentų, pernelyg neturėtų keistis.

Kita vertus, jei partijos vidinė opozicija galvotų, jog su šia partija nereikia turėti nieko bendro, kad senoji partijos valdžia yra susikompromitavusi ir partijoje įvyktų skilimas, tai tada natūralu, kad kita liberali politinė partija pritrauktų tuos rinkėjus. Bet aš kol kas nematau jokių sąlygų skilimui, jeigu į įtariamųjų ir kitų susitepusių asmenų atsakomybę partija pasižiūrės pakankamai principingai. Nes, tarkime, Remigijaus Šimašiaus vadovavimas, manau, nėra siejamas su juodais partijos finansais ar panašiai.

Ką liberalai darys, tai bandys apsivalyti nuo susitepusių politinių asmenų ir savo pozicija bandys išlaikyti šią politinę organizaciją“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius