-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 11 18

BNS šaltiniai: Jose Manuelis Barroso dėl TIR sistemos kreipėsi į Vladimirą Putiną

Europos Komisijos (EK) vadovas Rusijos prezidentui pareiškė esąs susirūpinęs dėl vienašališkai pakeistų automobiliais gabenamų krovinių tranzito taisyklių, pranešė BNS šaltiniai Briuselyje.
Vladimiras Putinas ir Manuelis Barroso
Vladimiras Putinas ir Manuelis Barroso / AFP/„Scanpix“ nuotr.
EK vadovas Jose Manuelis Barroso laiške Vladimirui Putinui išreiškė susirūpinimą dėl nacionalinės Rusijos garantijų sistemos, kuri pradeda įsigalioti vietoj „TIR Carnet“, ypač jeigu naujoji sistema pakenktų Europos Sąjungos ir Rusijos ekonominiams santykiams.

Anot šaltinių, EK prezidentas Rusijos vadovui priminė, kad naujosios taisyklės turėtų atitikti ES ir Rusijos įsipareigojimus, priimtus G20 susitikime Sankt Peterburge, kad palengvintų tarptautinę prekybą.

Nuo lapkričio 12 dienos naujoji Rusijos garantijų sistema vežėjams įsigaliojo centrinėje Rusijoje – aplink Maskvą, o nuo 19 dienos ji turėtų įsigalioti pasienyje su Latvija bei Estija. Nuo gruodžio 1 dienos sistema ims galioti visoje Rusijoje, taip pat ir Karaliaučiaus srityje.

Pasak nacionalinės vežėjų automobiliais asociacijos „Linava“, Lietuvoje prekiaujančios TIR knygelėmis, nepaisant Rusijos teiginių, kad šių knygelių nebereikės, jas vis vien teks pirkti, nes kertant Europos Sąjungos sieną, be jų kiltų problemų įforminti krovinius. Asociacija teigia, kad taip pat per tarptautinę vežėjų organizaciją IRU bandys dėl Rusijos veiksmų kreiptis į teismus.

TIR knygelių kaina Lietuvoje siekia nuo 152 litų iki 259 litų, o Rusijos garantijų sistema vežėjams turėtų kainuoti nuo 50 iki 150 eurų (nuo 172 litų iki 517 litų).

Lietuvos vežėjai krovinius į Rusiją paprastai gabena per Latvijos ir Baltarusijos teritorijas.

TIR knygelė yra tarptautinė garantija, kad ją turinčiam asmeniui padarius pažeidimą, IRU apmokės šalies, kurioje buvo nustatytas pažeidimas, reikalaujamą atlyginimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius