Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 01 18

BNS: svarbiausi pirmadienio įvykiai

BNS pateikia svarbiausių pirmadienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą.
Aleksejus Navalnas skrenda į Rusiją
Aleksejus Navalnas skrenda į Rusiją / AFP/„Scanpix“ nuotr.

A.Navalno sulaikymas. Rusijos teismas nurodė iki vasario 15 dienos suimti opozicijos lyderį Aleksejų Navalną. Teismo posėdis policijos nuovadoje surengtas praėjus dienai po to, kai Kremliaus kritikas sekmadienio vakarą buvo sulaikytas Maskvos oro uoste, grįžęs į tėvynę iš Vokietijos. A.Navalnas teismo posėdį policijos nuovadoje pavadino pasityčiojimu iš teisingumo ir paragino žmones išeiti protestuoti į gatves. Vakarai pasmerkė Rusijos veiksmus ir paragino paleisti A.Navalną, o Lietuva, Latvija ir Estija paragino įvesti Europos Sąjungos sankcijas Maskvai.

VIDEO: „15/15“: Kas Rusijoje laukia A.Navalno?

Koronaviruso situacija:

* Per parą Lietuvoje nustatyti 476 koronaviruso atvejai – mažiausiai nuo spalio 26 dienos. Per parą mirė 21 žmogus. Lietuvos ligoninėse šiuo metu gydoma 1910 COVID-19 pacientų, 148 iš jų – reanimacijoje. „Esame eksponentinio kritimo stadijoje ir, išlaikius dabartines tendencijas 5–6 savaites, situacija turėtų tapti tokia, kokia buvo prieš prasidedant antrajai pandemijos bangai spalį“, – teigia Vyriausybė.

* Lietuvos darbdavių konfederacija paragino Vyriausybę atšaukti dabartinius prekybos ribojimus ir leisti veikti ne maisto prekių parduotuvėms, nes dabar nustatyti karantino reikalavimai nesąžiningai iškraipo konkurenciją, o jų nauda valdant pandemiją yra abejotina. Vyriausybei susirinkus į pasitarimą, premjerė Ingrida Šimonytė pranešė, kad Ministrų kabinetas šio prašymo kol kas nesvarstys. Ministrams pristatytas pasiūlymas leisti kurti „socialinį burbulą“ vienišiems žmonėms.

* Latvijoje, siekiant pagerinti žemus vakcinacijos nuo COVID-19 rodiklius, planuojama informacinė kampanija rusų kalba. Latvijos sveikatos ministerijos duomenimis, rusakalbių dominuojamo Daugpilio regiono ligoninėje vos 10 proc. darbuotojų pageidavo būti paskiepyti. Latvijoje praėjusią savaitę buvo nustatyti dar keturi užsikrėtimo naujos „britiškosios“ koronaviruso atmainos koronavirusu atvejai

* Lenkijoje į klases po daugiau kaip dviejų mėnesių nuotolinio mokymosi sugrįžo 1-8 klasių moksleiviai. Tėvams nerimaujant dėl vaikų saugumo pandemijos metu, specialistai įspėja dėl neigiamo nuotolinio mokymosi poveikio vaikų psichologinei būsenai.

* Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) sukritikavo vakcinos gamintojus, kad jie siekia patvirtinimo COVID-19 vakcinai turtingose šalyse, vietoj to, kad pateiktų duomenis PSO, kuri galėtų leisti ją naudoti visame pasaulyje. Organizacija taip pat įspėja, kad pasaulis rizikuoja katastrofiška moraline nesėkme, jeigu visa vakcina atiteks turtingoms valstybėms, o skurdžiausios kentės.

Šalčiai. Savaitgalį Lietuvoje paspaudus 20 laipsnių šalčiui, mirtinai sušalo aštuoni žmonės.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Šalčio banga palietė sostinės gamtą
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Šalčio banga palietė sostinės gamtą

„Samsung“ valdytojas. Didžiausios pasaulyje išmaniųjų telefonų ir atminties lustų gamintojos „Samsung Electronics“ viceprezidentui ir jos faktiniam valdytojui Lee Jae-yongui Pietų Korėjos teismas pirmadienį skyrė pustrečių metų laisvės atėmimo bausmę dėl kyšininkavimo ir turto grobstymo. Šis teismo sprendimas atima iš technologijų milžinės svarbiausią sprendimų priėmėją, todėl, ekspertų vertinimu, gali trukdyti konglomeratui priimti sprendimus dėl būsimų didelių investicijų.

Neramumai Tunise. Tunise per riaušes keliuose miestuose sulaikyti 632 žmonės, pranešama apie nukentėjusius pareigūnus. Neramumai prasidėjo šaliai įvedus griežtus suvaržymus dėl koronaviruso. Neramumai prasidėjo kelių miestų darbininkų rajonuose, jų priežastis nėra iki galo žinoma, tačiau jie siejami su prasta politine bei socialine situacija šioje Šiaurės Afrikos valstybėje.

Kinijos ekonomika. Kinijos ekonomika pernai augo 2,3 proc. – lėčiausiu tempu per daugiau nei 40 metų, parodė oficiali statistika.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius