Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 02 01

BNS: svarbiausi pirmadienio įvykiai

BNS pateikia svarbiausių pirmadienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą.
Vilnių užklojęs gausus sniegas
Vilnių užklojęs gausus sniegas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Karantino atlaisvinimai. Vyriausybė leido atsidaryti atviriems slidinėjimo centrams. Į juos atvykti bus galima tik tos savivaldybės gyventojams, nes judėjimo apribojimai išlieka.

Vyriausybės ekstremalių situacijų komisija aptarė preliminarų kitų priemonių planą, tačiau sprendimus žadama priimti vėliau, įvertinus sergamumo rodiklius:

* Švietimo ministerija svarsto, kad pradinukai į mokyklas grįžtų vasario pabaigoje iškart po atostogų, o abiturientai – nuo kovo 1 dienos.

123RF.com nuotr./Asociatyvi nuotr.
123RF.com nuotr./Asociatyvi nuotr.

* Ministrai trečiadienį žada apsispręsti, ar leisti atsidaryti ne maisto prekių parduotuvėms, turinčioms atskirus įėjimus, taip pat kirpykloms ir grožio salonams.

* Nuo kitos savaitės pabaigos ketinama daugiau veiklų leisti savivaldybėse, kur sergamumas mažiausias.

Koronaviruso situacija:

* Lietuvoje pirmą kartą užfiksuota Jungtinėje Karalystėje išplitusi koronaviruso atmaina. Ji vilnietei nustatyta pernai gruodį, o duomenys apie nustatytą „britiškąją“ atmainą iš tyrimą atlikusios laboratorijos gauti praėjusią savaitę. Ši viruso atmaina gali plisti greičiau.

* Per praėjusią parą Lietuvoje nustatyti 355 nauji koronaviruso atvejai – tai mažiausias paros atvejų skaičius nuo spalio 20 dienos. Mirė 19 užsikrėtusiųjų. Ligoninėse šiuo metu gydomi 1509 COVID-19 pacientai, 163 iš jų – reanimacijoje.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilnių užklojęs gausus sniegas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilnių užklojęs gausus sniegas

* Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen pranešė, kad britų ir švedų bendrovė „AstraZeneca“ Europos Sąjungai pristatys 30 proc. daugiau vakcinos nuo COVID-19 dozių, nei pažadėjo praėjusią savaitę. Lietuvą pirmoji „AstraZeneca“ sukurtos vakcinos nuo koronaviruso siunta turėtų pasiekti vasario 7 dieną. Lietuvos valdžia dar svarsto, ar skiepyti šia vakcina vyresnius nei 55-erių metų žmones.

* Lietuvą pasiekė septintoji farmacijos kompanijų „BioNTech“ ir „Pfizer“ sukurtos vakcinos nuo COVID-19 siunta, joje – 22 tūkst. 230 dozių. Jos bus skirtos anksčiau paskiepytų žmonių revakcinacijai. Sekmadienio vakarą iš Belgijos į Lietuvą buvo atgabenta ir antroji farmacijos kompanijos „Moderna“ vakcinos nuo COVID-19 siunta – 3,6 tūkst. dozių.

* Lenkijoje atlaisvinus dalį karantino reikalavimų pirmadienį atsidarė muziejai, meno galerijos, bibliotekos ir prekybos centrai. Mokyklos, barai, restoranai, viešbučiai lieka uždaryti.

* Italija daugumoje regionų leido atsidaryti barams, restoranams ir muziejams. Atsidaryti leista Koliziejui, Vatikane esančiai Siksto koplyčiai.

* Prancūzijoje pranešama, jog kai kurie restoranai, nepaisydami apribojimų, slapta aptarnauja klientus. Vyriausybė įspėja, kad taip jie rizikuoja netekti finansinės paramos. Verslininkai teigia, kad taip siekia atkreipti valdžios dėmesį ir paskatinti dialogą apie lankstesnį pandemijos valdymą.

Perversmas Mianmare. Mianmaro kariškiai įvykdė valstybės perversmą, sulaikė šalies faktinę lyderę Aung San Suu Kyi ir paskelbė, kad metams įveda nepaprastąją padėtį ir šiam laikotarpiui perima šalies kontrolę. Perversmas įvykdytas po kelias savaites augusios įtampos dėl įtarimų sukčiavimu per lapkritį įvykusius rinkimus, kuriuos lengvai laimėjo Aung San Suu Kyi Nacionalinė demokratijos lyga. Perversmą pasmerkė JAV, Australija ir ES, ragindamos šalyje atkurti demokratiją.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Aung San Suu Kyi rėmėjai Bankoke
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Aung San Suu Kyi rėmėjai Bankoke

Genocido centras. Istorijos instituto vadovas ir trijų šalies universitetų atstovai kreipėsi į Seimo pirmininkę Viktoriją Čmilytę-Nielsen, teigdami, kad nebegali toliau bendradarbiauti su Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centru dėl šio centro vadovybės politizuoto požiūrio į jautrius istorijos įvykius. Genocido centro vadovas Adas Jakubauskas teigia, kad kritiką skatina įstaigos pertvarka nepatenkinta darbuotojų dalis.

Atsistatydinimas. Iš pareigų atsistatydino Lietuvos oro uostų valdybos pirmininkas Arijandas Šliupas. Pernai balandį pareigas eiti pradėjęs vadovas teigė nenorintis būti kliūtimi naujajai valdžiai, jis taip pat sukritikavo žiniasklaidos šališkumą.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Arijandas Šliupas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Arijandas Šliupas

Elektros sutrikimai. Valstybės valdomos elektros skirstymo bendrovės vadovas pirmadienį atsiprašė gyventojų, kuriems užtruko elektros atkūrimas po praeitą savaitę gausiai iškritusio sniego. Tiekimas visiems Lietuvos gyventojams atstatytas tik pirmadienį.

Sulaikymai Rusijoje. Stebėtojai pranešė, kad savaitgalį visoje Rusijoje sulaikyta daugiau nei 5,3 tūkst. protestuojų, reikalavusių Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno paleidimo. A.Navalno žmonai dėl dalyvavimo demonstracijoje Maskvos teismas skyrė 217 eurų baudą. Prancūzija paragino Vokietiją dėl atsisakyti „Nord Stream 2“ dujotiekio.

Latvijos operatorius. Latvijos telekomunikacijų operatorius „Tet“ pranešė dėl tarptautinių sankcijų nebesiūlysiantis klientams kelių rusiškų televizijos programų, tarp jų – „NTV Mir“, Ren TV, PBK. Pasak bendrovės, šių kanalų valdymas gali būti susijęs su sankcionuojamais asmenimi.

Sidabro kainos. Internetinėje platformoje „Reddit“ susibūręs mažmeninių investuotojų judėjimas pakurstė staigų sidabro kainų augimą rinkose. Sidabro ateities sandoriai pirmadienį šoktelėjo daugiau nei 10 procentų. Smulkieji prekybininkai neseniai stojo ginti ne itin populiarių bendrovių akcijų – jie sako, kad taip siekia mesti iššūkį rizikos draudimo fondams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius