Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2021 08 16

BNS: svarbiausi pirmadienio įvykiai

BNS pateikia svarbiausių pirmadienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą.
Talibanui perėmus Afganistano kontrolę, Kabule tvyro panika
Talibanui perėmus Afganistano kontrolę, Kabule tvyro panika / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Situacija Afganistane. Po 20-ies metų pertraukos Afganistane į valdžią grįžo Talibanas.

* Kovotojams užėmus Afganistano sostinę Kabulą, iš šalies pabėgęs prezidentas Ashrafas Ghani pripažino Talibano pergalę. A.Ghani tvirtina Afganistaną palikęs tam, kad šalyje nebūtų liejamas kraujas. Skelbiama, kad jis išvyko į Omaną.

* Talibanui perėmus valdžią, Afganistano oro uoste kilo chaosas: šalį palikti bando tūkstančiai žmonių. Dėl to pristabdytas civilių reisų vykdymas. Jungtinės Valstijos ir dar per 65 valstybes paragino Talibaną leisti norintiems išvykti tai padaryti ir perspėjo dėl atsakomybės už bet kokius pažeidimus.

* Kinija pareiškė esanti pasirengusi palaikyti draugiškus santykius su Talibanu. Rusijos ambasadorius Afganistane ketina susitikti su Talibano atstovais. Vakarų valstybės tuo tarpu skuba iš šalies evakuoti savo piliečius. Europos Sąjungos ministrai antradienį rengia pasitarimą dėl situacijos.

* Lietuva šiuo metu svarsto galimybes į šalį atgabenti Lietuvos kariams Afganistane talkinusius vertėjus ir jų šeimas – apie šimtą asmenų.

Koronaviruso situacija:

* Nustatyti 356 nauji koronaviruso atvejai, mirė vienas žmogus. Lietuvos ligoninėse gydomi 382 COVID-19 pacientai, 48 iš jų – reanimacijoje. 14 dienų naujų susirgimų skaičius 100 tūkst. gyventojų pakilo iki 247. Pirma doze paskiepyti 702 žmonės.

* Įsigaliojo nauja tvarka, pagal kurią verslas gali pradėti priimti lankytojus tik su galimybių pasu, kitu atveju galios griežtesni apribojimai. Koronaviruso testai galimybių pasui gauti tampa mokami, išimtys bus taikomos dėl medicininių priežasčių negalintiesiems skiepytis ir nėščiosioms.

* Dėl didelio užimtumo kai kurių miestų mobiliuosiuose punktuose susidarė eilės, o Vakarų Lietuvoje testo gali tekti laukti savaitę.

* Į galimybių pasą nuo šiol bus įtraukiami ir naujai atlikti antikūnų testai.

* Tokijo paralalimpinių žaidynių organizatoriai pranešė, kad žaidynės vyks be žiūrovų.

* Niujorko vertybinių popierių birža reikalaus, kad prekiautojai iki rugsėjo 13 dienos pasiskiepytų nuo COVID-19. Reikalavimas pasiskiepyti nebus taikomas tiems, kas to padaryti negali dėl medicininių ar religinių priežasčių.

Migrantų krizė. Pasienyje su Baltarusija per parą apgręžta keliolika migrantų, nė vienas jų į Lietuvą nebuvo įleistas. Latvijoje neįleisti 62 žmonės.

Sporto rūmai. Vyriausybė atsisakė planų nebenaudojamus Vilniaus sporto rūmus paversti Vilniaus kongresų centru ir ketina ieškoti kitų sprendimų. Vyriausybės kanceliarija nurodo, kad projektas koreguojamas dėl pandemijos pasikeitus konferencinio turizmo rinkai.

Aukos Haityje. Pagal atnaujintą informaciją, 7,2 balo žemės drebėjimas Haityje pareikalavo mažiausiai 1,3 tūkst. aukų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Gelbėtojai gabena sužeistąjį.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Gelbėtojai gabena sužeistąjį.

„Tesla“ tyrimas. JAV pradėjo preliminarų tyrimą dėl elektromobilių gamintojos „Tesla“ autopiloto sistemos, nustačius 11 avarijų, susijusių su šia technologija. Tarp incidentų, įvykusių nuo 2018 metų, yra ir viena mirtina avarija.

Pirmalaikiai rinkimai. Kanados premjeras Justinas Trudeau paskelbė pirmalaikius rinkimus, numatytus rugsėjo 20 dieną. Visuotinės apklausos rodo, kad rinkimai greičiausiai grąžins J.Trudeau vadovaujamą liberalų partiją į valdžią.

Vyriausybės atsistatydinimas. Malaizijos premjerui praradus daugumos paramą, šalies vyriausybė karaliui įteikė atsistatydinimo raštą. Mokslo ministras Khairy Jamaluddinas nurodė, kad pasitraukė visas ministrų kabinetas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius