Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 07 08

BNS: svarbiausi trečiadienio įvykiai

BNS pateikia svarbiausių trečiadienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą.
Koronaviruso pandemija
Koronaviruso pandemija / 123RF.com nuotr.

Viruso plitimas. Lietuvoje per parą nustatyta 10 naujų koronaviruso atvejų – daugiausiai nuo birželio 11 dienos. Trys atvejai nustatyti Respublikinės Vilniaus psichiatrinės ligoninės pacientams, identifikuota apie 100 sąlytį turėjusių asmenų. Specialistai šiuo metu aiškinasi, kaip kilo šis židinys. Trys atvejai nustatyti Vilniaus regione archyvavimo ir dokumentų tvarkymo paslaugas teikiančios įmonės darbuotojams, jie susiję su šeiminiu protrūkiu. Taip pat užsikrėtė du anksčiau susirgusių žmonių artimieji, du atvejai – įvežtiniai iš Čekijos. Ligoninėse gydoma 13 užsikrėtusiųjų, vienas iš jų – reanimacijoje.

Kaukių dėvėjimas. Vyriausybės posėdyje premjeras Saulius Skvernelis perspėjo, kad virusui plintant vidaus renginiams gali būti grąžinamas privalomas kaukių dėvėjimas. Jis paprašė kitos savaitės Vyriausybės posėdžiui parengti projektą dėl būtinųjų apsaugos priemonių taikymo viešajame transporte, prekybos vietose ir uždaruose renginiuose.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Saulius Skvernelis, Aurelijus Veryga
Luko Balandžio / 15min nuotr./Saulius Skvernelis, Aurelijus Veryga

Virusas kaimynystėje. Latvijoje per parą patvirtinti septyni nauji atvejai, Estijoje – aštuoni. Baltarusijoje per parą nustatytas 221 naujas užsikrėtimo atvejis ir septynios mirtys, Lenkijoje – 227 nauji atvejai ir 15 mirčių, Ukrainoje – 807 atvejai ir 23 mirtys, Rusijoje – 6562 atvejai ir 173 mirtys.

Riojimai renginiuose. Vyriausybė trečiadienį leido renginiuose uždarose erdvėse nuo liepos 17 dienos dalyvauti iki 400, o nuo rugpjūčio 1 dienos – iki kaip 500 žiūrovų. Atvirose erdvėse leidžiamas dalyvių skaičius nepakito – juose ir toliau galės dalyvauti iki 1 tūkst. žmonių.

Sienų kontrolė. Vyriausybė dar mėnesiui, iki rugpjūčio 15 dienos, pratęsė vidaus sienų kontrolę. Bus tikrinami atvykstančių lėktuvais arba keltais asmenų pasai. Atvykstančių sausumos keliais asmenų pasai nebus tikrinami.

Skundas dėl karantino ribojimų. Teismui trečiadienį pateiktas pirmasis skundas dėl karantino metu įvestų draudimų teikti paslaugas. „Aukštaitijos implantologijos klinika“ teigia, kad Vyriausybė kovo viduryje viršijo įgaliojimus, uždarydama verslus. Įmonė prašo atlyginti 70 tūkst. eurų žalą dėl negautų pajamų ir susidariusių išlaidų.

RT draudimas. Lietuvos radijo ir televizijos komisija uždraudė Lietuvoje transliuoti Rusijos televizijos tinklo RT (anksčiau „Russia Todayo) programas dėl ryšių su Europos Sąjungos „juodajame“ sąraše esančiu Kremliaus propagandos skleidėju Dmitrijumi Kiseliovu.

Skrydžiai į Sakartvelą. Sakartvelo vyriausybės atstovai pranešė, jog šalis atidaro oro susisiekimą su Lietuva, Latvija, Estija, Vokietija ir Prancūzija.

Ateities ekonomikos DNR planas. Vyriausybė patvirtino bendros 6,3 mlrd. eurų vertės „Ateities ekonomikos DNR“ plano veiksmų ir projektų įgyvendinimo tvarką. Šis aprašas bus taikomas naujiems plano veiksmams ir projektams, tokių investicijų plane vertė – apie 1 mlrd. eurų.

Būsto rinka. Eurostato duomenimis, metinis būsto kainų augimas Lietuvoje pirmąjį šių metų ketvirtį buvo mažiausias Baltijos šalyse. Sausį-kovą, palyginti su tuo pačiu laiku 2019 metais, būstas Lietuvoje pabrango 6,2 proc., Latvijoje per metus būstas pabrango 9,1 proc., Estijoje – 11,5 procento.

Mobilumo paketas. Europos Parlamento nariai susirinko į sesiją, kur bus balsuojama dėl vežėjų veiklos griežtinimo. Daugiausia diskusijų kelia siūlomas įpareigojimas vilkikams kas aštuonias savaites grįžti į įsisteigimo valstybę. Lietuvos vežėjai ir Vyriausybė sako, kad vadinamuoju Mobilumo paketu Vakarų europiečiai siekia konkurentus išstumti iš rinkos, o vilkikų privalomas grąžinimas padidins taršą keliuose ir taip trukdys kovoti su klimato kaita. Vakarų europiečiai teigia, kad privalomas vilkikų grąžinimas padės kovoti su fiktyvių krovinių vežimo įmonių registravimu, kai bendrovės, siekdamos sumažinti kaštus, steigiamos vienur, o veiklą vykdo visai kitur. Dalis parlamentarų sesijoje dalyvauja nuotoliniu būdu, todėl balsavimo rezultatai gali būti paskelbti tik ketvirtadienį.

JAV palieka PSO. JAV prezidentas Donaldas Trumpas oficialiai pradėjo šalies pasitraukimo iš Pasaulio sveikatos organizacijos procedūrą. D.Trumpas organizaciją kaltino dėl jos netinkamo atsako į koronavirusą ir nuolaidžiavimo Kinijai. Kritikai teigia, jog JAV prezidentas siekia nukreipti dėmesį nuo to, kaip jis dorojasi su situacija šalyje, registruojančiai daugiausiai mirties nuo viruso atvejų pasaulyje.

Neramumai Serbijoje. Serbijoje paskelbus apie karantino apribojimų sugrąžinimą savaitgaliui, Belgrade į gatves išėjo tūkstančiai protestuotojų, pranešama apie jų susirėmimus su policija.

Brazilijos prezidentas. Brazilijos prezidentas Jairas Bolsonaro pranešė, jog susirgo COVID-19. Smarkiai viruso paveiktos šalies lyderis ilgą laiką neigė pandemijos rimtumą.

Honkongo kontrolė. Kinija atidarė Honkonge nacionalinio saugumo agentūrą. Ji kinų agentams pirmą kartą atvirai veikti Honkonge pagal naują saugumo įstatymą, Pekinui viešai demonstruojant griežtesnę šio finansų centro kontrolę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius