Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 09 02

BNS: svarbiausi trečiadienio įvykiai

BNS pateikia svarbiausių trečiadienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą:
Aurelijaus Verygos spaudos konferencijoje žiniasklaidai
Žiniasklaida / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

Viruso plitimas. Lietuvoje per parą patvirtinti 29 nauji užsikrėtimo koronavirusu atvejai. Po kontakto su žinomais sergančiaisiais užsikrėtė 21 žmogus, registruoti keturi įvežtiniai atvejai, keturių žmonių užsikrėtimo aplinkybės nežinomos. Ligoninėse nuo koronaviruso šiuo metu gydomi 49 žmonės, septyni iš jų – reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriuose. Latvijoje nustatyti du nauji COVID-19 atvejai, Estijoje – 20, Lenkijoje – 595, Baltarusijoje – 179, Rusijoje – 4952.

Burbulo pabaiga. Lietuvoje ir Estijoje augant susirgimų koronavirusu, vadinamasis Baltijos šalių kelionių burbulas baigsis šį penktadienį, paskelbė Latvijos premjeras Krisjanis Karinis. Latvijos premjeras sakė, kad lietuviams nebus taikoma išimtis ir atvykę į Latviją jie turės laikytis privalomos dviejų savaičių izoliacijos.

Barų darbas. Vyriausybė nusprendė kol kas neriboti kavinių, barų, naktinių klubų ir kazino darbo laiko. Ministrų kabinetui buvo teikiamas siūlymas darbo laiką apriboti iki vidurnakčio, bet premjeras Saulius Skvernelis pranešė, kad bus einama kitu keliu – numatoma nustatyti griežtesnius saugumo reikalavimus, įskaitant žmonių skaičiaus ribojimą. Vyriausybė taip pat supaprastino užsieniečių atvykimą į artimųjų laidotuves Lietuvoje.

Situacija Baltarusijoje:

* Rusija stiprina paramą Aliaskandro Lukašenkos režimui: trečiadienį Maskvoje apsilankė Baltarusijos užsienio reikalų ministras Vladzimiras Makejus, ketvirtadienį į Minską atvyks Rusijos premjeras Michailas Mišutinas, penktadienį į Rusiją vyks Baltarusijos gynybos ministras Viktoras Chreninas. Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pareiškė, kad Maskva neleis „atplėšti Baltarusijos nuo Rusijos“.

* V. Makejus Maskvoje paskelbė, kad Baltarusija įves atsakomąsias sankcijas Baltijos šalims. Pasak, jo Baltarusija į neviešinamą juodąjį sąrašą įtraukė tuos Lietuvos, Latvijos ir Estijos piliečius, kurie esą „uoliai bandė kištis į Baltarusijos valstybės vidaus reikalus, paskelbė atitinkamų nepriimtinų politinių pareiškimų ir pateikė konkrečių pasiūlymų dėl finansinės paramos valdžios oponentams“.

* Baltarusijos vyriausybė pranešė, kad rugsėjo 1-ąją buvo sulaikyti 95 žmonės, įskaitant 30 studentų, protestavusių prieš A.Lukašenkos režimą. Jiems bus surašyti administraciniai protokolai už dalyvavimą nesankcionuotame renginyje.

* Opozicijos suburtos Koordinacinės tarybos narys, buvęs Baltarusijos kultūros ministras Pavelas Latuško išvyko iš Baltarusijos ir atvyko į Lenkiją. Penktadienį jis žada lankytis Lietuvoje, kur susitiks su užsienio reikalų ministru Linu Linkevičiumi ir Seimo nariais. Keli opozicijos kandidatės Sviatlanos Cichanouskajos suburtos Koordinacinės tarybos nariai šiuo metu yra suimti.

* Lietuvos vyriausybė paskelbė planą iš Baltarusijos pritraukti kvalifikuotus specialistus ir verslą, ypač veikiančius informacinių technologijų srityje. Šiuo tikslu svarstoma supaprastinti migracijos procedūras, palengvinti galimybę atsidaryti sąskaitą Lietuvos bankuose. Ministrų kabinetas taip pat nutarė skirti 100 stipendijų studentų iš Baltarusijos studijoms Lietuvos aukštosiose mokyklose, 100 tūkst. eurų iš Vyriausybės rezervo humanitarinei pagalbai ir 200 tūkst. eurų – Vilniuje veikiančiam Europos humanitariniam universitetui.

* Seimo valdyba sudarė Lietuvos parlamentarų delegaciją vykti į Baltarusiją, tačiau politikai pripažįsta, kad vizitas mažai tikėtinas, nes Baltarusijos valdžia nenorės jų įsileisti ir susitikti.

* Prezidentas Gitanas Nausėda padėtį Baltarusijoje telefonu aptarė su Suomijos prezidentu Sauli Niinisto ir paragino palaikyti regionines ir Europos Sąjungos sankcijas Baltarusijos pareigūnams.

Skundas ES. Lietuvos Vyriausybė nusprendė ES Teisingumo Teismui skųsti šiemet priimtas vežėjų veiklą griežtinančias Mobilumo paketo nuostatas. Daugiausia diskusijų kelia įpareigojimas vilkikams kas aštuonias savaites grįžti į įsisteigimo valstybę. Vakarų europiečiai teigia, kad privalomas vilkikų grąžinimas padės kovoti su fiktyvių krovinių vežimo įmonių registravimu. Lietuvos vežėjai ir Vyriausybė sako, kad Vakarų europiečiai siekia konkurentus išstumti iš rinkos, o vilkikų privalomas grąžinimas padidins taršą keliuose ir taip trukdys kovoti su klimato kaita.

Teismo sprendimas. Konstitucinis Teismas paskelbė, kad prezidento dekretas ir Seimo nutarimas, kurių pagrindu Sigita Rudėnaitė atlesta iš Lietuvos Aukščiausiojo Teismo Civilinių bylų skyriaus pirmininkės pareigų, prieštarauja Konstitucijai.

Advokatų sprendimas. Advokatų taryba iš advokatų sąrašų išbraukė teisėjų korupcijos byloje įtarimų sulaukusius teisininkus Drąsutį Zagrecką ir Giedrę Cimbolienę, kurie buvo atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės, kai nusprendė bendradarbiauti su teisėsauga.

Prancūzijos teismas. Prancūzijoje prasidėjo 13 vyrų ir moters, siejamų su 2015 metų atakomis prieš satyrinį laikraštį „Charlie Hebdo“ ir košerinio maisto parduotuvę Paryžiuje, teismas. Per tris atakų dienas 2015 metų sausį žuvo 17 žmonių ir visi trys užpuolikai. Teisiamieji yra kaltinami ginklų ir automobilių pirkimu, logistine pagalba.

Venecijos kino festivalis. Laikantis griežtų saugumo reikalavimų, Venecijoje prasidėjo kino festivalis. Dėl pagrindinio apdovanojimo varžysis 18 filmų. Venecijos kino festivalio reikšmė šiemet ypač išaugo, kai dėl koronaviruso buvo atšauktas pagrindinis Venecijos konkurentas Kanų festivalis, tradiciškai vykstantis gegužės mėnesį.

D.Trumpo žinia. JAV prezidentas Donaldas Trumpas lankydamasis Kenošoje pareiškė, kad pastaruoju metu šiame Viskonsino mieste vykę neramumai buvo vidaus terorizmo aktai. Neramumai mieste kilo po incidento, kai baltasis policininkas Kenošoje iš arti paleido virtinę šūvių juodaodžiui į nugarą. Viskonsinas laikomas viena iš svarbesnių valstijų, kurios gali nulemti lapkričio mėnesio JAV prezidento rinkimų baigtį.

Kinijos sprendimas. Kinija paskelbė, kad nuo ketvirtadienio po penkių mėnesių pertraukos atnaujins tiesioginius skrydžius į Pekiną iš aštuonių šalių – Tailando, Kambodžos, Pakistano, Graikijos, Danijos, Austrijos, Švedijos ir Kanados. Keleiviai turės atlikti du COVID-19 testus, jiems bus taikomas 14 dienų karantinas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius