-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 10 07

BNS: svarbiausi trečiadienio įvykiai

BNS pateikia svarbiausių trečiadienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą.
Išankstinis balsavimas automobiliu
Išankstinis balsavimas automobiliu / Valdo Kopūsto / 15min nuotr.

Koronaviruso situacija:

* Per parą nustatyta 117 naujų koronaviruso atvejų. Šiaulių apskrityje mirus dar dviem žmonėms, aukų skaičius pasiekė 101. Ligoninėse dėl koronaviruso gydomi 128 žmonės, 11 iš jų – reanimacijoje.

* Vyriausybė nusprendė, kad ateityje izoliuotis reikės tik atvykus iš šalių, kur sergamumas COVID-19 bus 10 procentų didesnis nei Lietuvoje. Konkrečių šalių sąrašai ateinančiai savaitei bus skelbiami kiekvieną penktadienį.

* Raseinių rajone dėl didelio sergamumo koronaviruso Vyriausybė dviem savaitėms įvedė karantiną. Esminių papildomų ribojimų savivaldybėje neįvedama, tačiau meras sako, kad šis teisinis mechanizmas leis taikyti griežtesnę atsakomybę ir lengviau gauti pagalbą iš centrinės valdžios bei kitų rajonų.

* Lenkijoje, Ukrainoje ir Čekijoje užfiksuotas rekordinis naujų atvejų skaičius (atitinkamai 3003, 4753 ir 4457).

* Latvijoje įsigaliojo reikalavimas dėvėti kaukes viešajame transporte.

Seimo rinkimai:

* Per pirmas dvi išankstinio balsavimo dienas Seimo rinkimuose savo valią pareiškė 36 tūkst. 759 rinkėjai arba 1,52 proc. nuo visų esančių sąrašuose.

* Vilniuje Savanorių prospekte atidarytas punktas, kur balsuoti galima neišlipant iš automobilio. Saviizoliacijoje esantys žmonės jame balsuoti negali.

* Seimo rinkimuose iš anksto balsavo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų pirmininkas Gabrielius Landsbergis, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos vadovas Ramūnas Karbauskis, Liberalų sąjūdžio lyderė Viktorija Čmilytė-Nielsen, Darbo partijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas ir partijos sąrašą vedantis Vigilijus Jukna. G.Landsbergis žurnalistams sakė, kad mažumos Vyriausybės galimybė yra „gana realistiška“, o R. Karbauskas sakė, kad tikisi pratęsti darbus valdančiojoje daugumoje bei neatmetė galimybės bendradarbiauti su krikdemišku flangu Tėvynės sąjungos gretose.

* Socialiniuose tinkluose paviešintas premjero sutuoktinės Silvijos Skvernelės uždaroje feisbuko grupėje paskelbtas raginimas Vilniaus rajono Upės gatvės bendruomenei balsuoti už vidaus reikalų ministrę Ritą Tamašūnienę dėl jos pastangų, siekiant kelio asfaltavimo. „Jos pastangų dėka šiandien mes turime dalį asfalto“, – skelbė S.Skvernelė, įrašą pažymėjusi kaip neatlygintiną politinę reklamą.

Profsąjungų mitingas. Pasaulyje minint Oraus darbo dieną, apie šimtas profesinių sąjungų atstovų Vilniuje prie Vyriausybės rūmų surengė protesto akciją reikalaudami Vyriausybės sparčiau didinti minimalią mėnesio algą. Profsąjungos reikalauja minimalią algą kelti mažiausiai iki 663 eurų, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija siūlo ją didinti 35 eurais iki 642 eurų (iki mokesčių). „Kad minimali alga kils, tai tikrai yra faktas, o koks bus dydis, ar maksimalus, kokio nori profesinė sąjunga, ar tas, kurį siūlo Vyriausybė, tai taškas dar nėra padėtas“, –sakė ministras pirmininkas Saulius Skvernelis.

„Ignitis“ akcijos. „Nasdaq“ Vilniaus ir Londono vertybinių popierių biržose pradėta prekiauti valstybės kontroliuojamos energetikos grupės „Ignitis grupė“ vertybiniais popieriais. Įmonės vadovas Darius Maikštėnas sako, kad bendrovės sėkmingai įgyvendintas pirminis viešas akcijų platinimas (IPO) atveria kelius į kapitalo rinką ir kitoms valstybės kapitalo įmonėms. „Mūsų rolė šiuo atveju yra ledlaužio ar pirmeivio“, – BNS sakė D. Maikštėnas.

Kaimynų solidarumas. Latvija ir Estija atšaukė konsultacijoms savo ambasadorius iš Baltarusijos, taip solidarizuodamosi su Lietuva ir Lenkija. Baltarusijos užsienio reikalų ministerija spaudžia lietuvius ir lenkus sumažinti diplomatų skaičių Minske.

Bauda „Gazprom“. Lenkijos antimonopolinė tarnyba skyrė 6,46 mlrd. eurų baudą Rusijos dujų bendrovei „Gazprom“ dėl dujotiekio „Nord Stream 2“. Dar 52 mln. eurų bauda skirta penkioms rusų įmonėms partnerėms.

Netektis. Po ilgos kovos su vėžiu mirė roko žvaigždė Eddie Van Halenas iš grupės „Van Halen“, laikomos viena įtakingiausių visų laikų Amerikos roko grupių. Jam buvo 65 metai.

Atleidimas. Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis atleido lietuvį Aivarą Abromavičių iš valstybinės gynybos pramonės įmonės „Ukroboronprom“ generalinio direktoriaus pareigų. A.Abromavičius sako nusprendęs grįžti į privatų verslą.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Aivaras Abromavičius
Arno Strumilos / 15min nuotr./Aivaras Abromavičius

Sankcijos Rusijai. Vokietijos užsienio reikalų ministras Heiko Maasas perspėjo Rusiją, kad ji neišvengiamai sulauks sankcijų, jeigu nebendradarbiaus ir nesuteiks informacijos apie Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno apnuodijimą. Pats A.Navalnas interviu laikraščiui „Bild“ paragino sankcijas įvesti Kremliui artimiems oligarchams.

Įtampa JAV. JAV prezidentas respublikonas Donaldas Trumpas paskelbė nutraukiantis derybas su demokratais dėl naujo koronaviruso paveiktos ekonomikos skatinimo plano ir atideda jas laikotarpiui po rinkimų. D. Trupo varžovas lapkričio 3-iosios rinkimuose demokratas Joe Bidenas apkaltino prezidentą „atsukus nugarą“ amerikiečiams.

Apmaudas dėl Nobelio premijos. Nobelio chemijos premija paskirta prancūzei Emmanuelle Charpentier ir amerikietei Jennifer A.Doudnai už genomo redagavimo technologijos sukūrimą. Lietuvoje ne vienus metus buvo tikimasi, kad už genų žirklių atradimą Nobelio premija gali būti apdovanotas Vilniaus universiteto profesorius Virginijus Šikšnys. „Profesorius V. Šikšnys nuo pat pradžių buvo vienoje gretoje su šiandieninėmis laimėtojomis, todėl yra labai apmaudu“, – BNS sakė Vilniaus universiteto prorektorė profesorė Edita Sužiedėlienė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Virginijus Šikšnys
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Virginijus Šikšnys

Teismas Graikijoje. Graikijos teismas neonacių partiją „Auksinė aušra“ pripažino nusikalstama organizacija. Bausmės buvusiems partijos vadovams bus paskelbtos vėlesniuose posėdžiuose. „Auksinė aušra“ 2012 metais buvo tapusi trečia populiariausia šalies partija, bet per rinkimus pernai į parlamentą nebuvo išrinktas nė vienas jos atstovas. Šis teismo procesas paskatino tūkstantines demonstracijas ir policijos bei antifašistų grupuočių susirėmimus.

Teismas Vokietijoje. Vokietijoje prasidėjo buvusio čečėnų kovotojų vado nužudymu Berlyno parke įtariamo ruso teismas. 55 metų kaltinamasis, prokurorų identifikuotas kaip Vadimas Krasikovas, bet pats prisistatantis Vadimu Sokolovu, kaltinamas pernai rugpjūčio 23 dieną Tyrgarteno parke nušovęs Sakartvelo pilietį 40 metų Tornikę Kavtarašvilį. V.Krasikovas iki šiol nieko nekalba apie nužudymą, bet vokiečių prokurorai mano, kad jį užsakė Maskva. Šis teismo procesas gali dar labiau pabloginti Berlyno ir Maskvos santykius.

Krizė Karabache. Kalnų Karabacho pareigūnai paskelbė, kad dėl konflikto su Azerbaidžanu namus turėjo palikti apie pusė iš maždaug 150 tūkst. regiono gyventojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius