-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 04 07

Botanikos sode pasodintas Europos Sąjungos žiedas

Pirmadienį Vilniaus universiteto Botanikos sode Kairėnuose pasodintas Europos Sąjungos žiedas. Vilniuje viešinčių Europos Sąjungos valstybių narių parlamentų atstovai ir valstybių ambasadoriai pasodino 28 europines liepas, tokiu būdu palikdami simbolinį didžiausio iki šiol Lietuvoje vykusio parlamentinio renginio ženklą.
Europos Sąjungos žiedo sodinimas Kairėnuose
Europos Sąjungos žiedo sodinimas Kairėnuose / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Anot renginio dalyvius pasveikinusio Seimo kanclerio Jono Mileriaus, Vilniaus universiteto Botanikos sode pasodintos 28 europinės liepos pabrėžia vieningą ir darnią Europos valstybių šeimą, prie kurios prieš dešimt metų prisijungė ir Lietuva.

Seimo kancleris išreiškė viltį, kad pasodintos dar nedidelės liepaitės suleis giliai šaknis ir suformuos tankius šakų vainikus, kurie susilies į glaudų žiedą, simboliškai liudijantį Europos Sąjungos valstybių nuolatinio tarimosi ir nuoseklaus bendradarbiavimo svarbą.

Laikinojo Vilniaus universiteto rektoriaus Jūro Banio teigimu, simboliška, kad Lietuvos pirmininkavimas Europos Sąjungos Tarybai, iškilmingai pradėtas Vilniaus universiteto Didžiajame kieme, yra baigiamas Vilniaus universiteto Botanikos sode.

Europos Sąjungos žiedas – tai bendras Seimo ir Vilniaus universiteto Botanikos sodo mokslininkų sumanymas. Jis gimė pirmųjų Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai parlamentinio matmens renginių, kurių dalis vyko ir 1781 metais įkurtame Botanikos sode, metu. Artėjant didžiausiam pirmininkavimo parlamentinio matmens renginiui, mokslininkai netoli Vilniaus universiteto 400 metų jubiliejui atminti pasodintos paprastųjų ąžuolų giraitės paruošė specialią 80 metrų skersmens simbolinės formos vietą ir įsigijo simbolinį rūšies pavadinimą turinčių medžių.

Europinė liepa atsirado susikryžminus dviem Europos žemyne plačiausiai paplitusioms medžių rūšims ir tiek lietuviškame, tiek lotyniškame pavadinime turi žodį „europinis“ (lot. Tilia x europea). Liepos – daugeliui Europos tautų svarbūs medžiai. Prancūzijoje ir Šveicarijoje jos yra laisvės simbolis, sodinamos mūšių vietose, Vokietijoje – tai meilės ir teisybės ar tiesos simbolis. Lenkijoje – tai šventas medis, apie tai liudija dažni kaimų pavadinimai Święta Lipka. Liepos yra Slovakijos, Slovėnijos ir Čekijos nacionalinis medis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius