Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
02 24

Brangakmenių ekspertas iš Kauno – apie tai, ko verti močiučių anūkams saugoti žiedai su „rubinais“ bei sovietmečio žalą (1)

Kaune veikia nedidukas, privatus, vienintelis toks Baltijos šalyse brangakmenių muziejus. Jame – ne tik šimtai retų eksponatų, bet ir daugybė neįtikėtinų istorijų, o ir patį muziejaus įkūrėją Arūną Kleišmantą galime laikyti tikru deimantu, – tokių gemologų ekspertų Lietuvoje daugiau neturime. 15min jis papasakojo aibę įdomybių, susijusių su brangakmeniais. Pavyzdžiui, ar žinojote, kas tokio slypi smėlyje, kad moterys taip mėgsta degintis pliaže?
Arūno Kleišmanto brangakmenių muziejus
Arūno Kleišmanto brangakmenių muziejus / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

Tai, kad interviu tektų pakartoti, nutinka itin retai. Pirmąkart susitikus su deimantų tyrimo pionieriumi Lietuvoje vadinamu dr. A.Kleišmantu, tespėjome papliurpti valandą ir to akivaizdžiai neužteko. Patikėkite, istorijų apie paslaptinguosius akmenėlius – daugybė.

Teko susimatyti dar kartą.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Arūnas Kleišmantas savame brangakmenių muziejuje
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Arūnas Kleišmantas savame brangakmenių muziejuje

Brangakmenių muziejų Kauno L.Zamenhofo ir Kurpių gatvių sankirtoje Arūnas įkūrė dar 1996 m. Iš pradžių jame eksponatų buvo nedaug, tačiau įkūrėjui įsitraukus į akademinę (dėsto Vilniaus bei Vytauto Didžiojo universitetuose), o vėliau kartu – ir į mokslinę, veiklą, muziejus plėtėsi ir tobulėjo.

Įdomu tai, kad mažose erdvėse telpa ir brangakmenių tyrimų laboratorija bei autorinių juvelyrinių dirbinių, kuriamų paties Arūno bei jo kolegų, parduotuvėlė „Du safyrai“. Galima teigti, kad mokslininkas A.Kleišmantas – du viename: puikus ir teoretikas, ir praktikas.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Arūno Kleišmanto brangakmenių muziejus
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Arūno Kleišmanto brangakmenių muziejus

Norinčių išgirsti apie brangakmenių ypatumus, jų imitacijas daugėjo, tad imtos vesti ekskursijos. Nors gidaudavo ir įmonės darbuotojai, daugelis lankytojų pageidavo paties muziejaus įkūrėjo, o šiam nėra lengva derinti aktyvią akademinę, mokslinę veiklą su edukacine veikla, tad į muziejų galima patekti tik iš anksto sutarus dieną ir laiką telefonu.

Kas per akmenėlis mano rankose?

Vos tik įžengus į brangakmenių muziejaus vidų, visus nustebina granito, bronzos bei aukso mišinio laiptai.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Arūno Kleišmanto brangakmenių muziejus
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Arūno Kleišmanto brangakmenių muziejus

Kol žaviuosi jais, Arūnas užkaičia arbatinuką. Teisybės dėlei, arbata taip ir liko neužplikyta, nes į pokalbį panirome nuo pirmųjų minučių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius