-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 04 14

Tauragės gimtadieniui M.Mikutavičiaus koncertas atsieis 20 tūkst. eurų

Tauragė ruošiasi švęsti 510-ąjį gimtadienį. Iškilmingai, triukšmingai, pompastiškai. Brangiai. Valdininkai sako „apvalaus“ miesto gimtadienio kartelę iškėlę aukštai – koncertuoti kviečiasi Marijoną Mikutavičių, esą šiemet negalima pasirodyti prasčiau nei pernai, kai tauragiškius linksmino popscenos karalienė Džordana Butkutė. Ši kartelė mokesčių mokėtojams atsieis nemenkai – 20 tūkstančių eurų.
Marijono Mikutavičiaus koncertas
Marijono Mikutavičiaus koncertas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Originalas saugomas Vatikane

Istoriniuose šaltiniuose Tauragė pirmą kartą buvo paminėta 1507 m. kovo 21 d. Šį faktą, tiksliau, konkrečią šio paminėjimo datą, iškniso Vilniuje gyvenantis Tauragės garbės pilietis Albinas Batavičius. Tauragės fundacijos dokumentu laikomo rašto kopiją jis sako atradęs atsitiktinai, rinkdamas informaciją savo 2007 m. išleistai Tauragės 500 metų jubiliejui skirtai knygai „Tauragė šimtmečių vingiuose“.

„Kai Tauragės 500 metų jubiliejui rašiau knygą, labai daug landžiojau po archyvus. Ir suradau, iš vienos nuorodos į kitą, taip atsitiktinai ir pavyko“, – sako A.Batavičius.

Dokumento, kuriame pirmą kartą paminėtas Tauragės miesto vardas, originalas saugomas Vatikano archyve. A.Batavičius jo faksimilę aptiko Vilniaus universiteto bibliotekos fonduose. Lotynišką Tauragės fundacijos akto tekstą, padedamas šios kalbos specialistės, A.Batavičius išvertė į lietuvių kalbą. Vilniuje 1507 m. kovo 21-ąją surašytame dokumente rašoma apie parapinės mokyklos įsteigimą prie Tauragės katalikų parapijos, siekiant Tauragės gyventojus iš pagonybės atversti į katalikų tikėjimą.

Štai ištrauka iš šio fundacijos akto: Dievo vardu, amen. Amžinam dalyko atminimui. Kadangi nuolat naudojamės savo pavaldinių gėrybėmis, teisinga būtų, kad rūpintumėmės jų sielų globa. Dėl šios priežasties mes, Bartosius, Vilniaus vaivadijos Žemaitijos žemių aplink Tauragę ponas, žinodami, kad miestiečiai ir kaimo gyventojai yra iki šiol apimti pagonybės ir stabų garbinimo paklydimo ir kad labai sunkiai pavyksta nuo įprasto namų židinio dievų garbinimo atitraukti ar kokiu nors kitokiu būdu jiems padėti, nusprendėme, kad reikia įkurti bažnyčią ir, padedant Žemaitijos vyskupui, paskirti kunigą, kuriam žemaičių kalba būtų gimtoji. Atsižvelgdami į tai, Švenčiausiosios Trejybės ir Apreiškimo Dievo Gimdytojai Mergelei, taip pat šv.Baltramiejaus, apaštalo ir kankinio, šlovei ir garbei pastatėme bažnyčią. Jai dovanojame ir amžinam naudojimui užrašome žemę aplink bažnyčią, skirtą namams, mokyklai, špitolei ir sodams, taip pat devynis sklypus arba lenus miško, kurį leidžiama iškirsti iki pat šaknų, skirti laukams ir ganykloms.

Dokumentas pasirašytas, patvirtintas notaro ir antspauduotas.

Renaldo Malycho nuotr./Tauragės garbės pilietį Albiną Batavičių galima laikyti Tauragės „Mažyliu“
Renaldo Malycho nuotr./Tauragės garbės pilietį Albiną Batavičių galima laikyti Tauragės „Mažyliu“

Garbės pilietis: „Visai proto neturi“

Tauragės garbės pilietis A.Batavičius sako jau tada, prieš dešimtį metų, kai Tauragė šventė 500 metų jubiliejų, ragino Tauragės valdžią paminėti kovo 21-ąją, nes ši diena laikoma tikruoju Tauragės gimtadieniu. Tuomet Tauragės fundacijos akto faksimilė buvo eksponuojama Tauragės bibliotekoje, tačiau šventės organizatoriai ir tada labiau akcentavosi į patį šventimą, bet ne į šios datos paminėjimą. Prabėgus keletui metų kovo 21-oji, tikrasis Tauragės miesto gimtadienis, buvo visai pamiršta ir niekada nei vienos, nei kitos rajono valdžios nebepaminėta.

Sužinojęs, į ką akcentuojasi šių metų šventės organizatoriai ir kad Marijono Mikutavičiaus koncertui savivaldybės administracija ruošiasi išleisti 20 tūkstančių eurų, A.Batavičius net sutriko.

A.Batavičiaus nuomone, pargabenti į Tauragę miesto fundacijos dokumentą būtų gal ir įmanoma, tačiau labai sudėtinga.

„Vatikane archyviniai dokumentai labai saugomi, man pačiam teko matyti tik jo kopiją, kuri yra Vilniaus universiteto bibliotekos archyvuose“, – sakė A.Batavičius.

Sužinojęs, į ką akcentuojasi šių metų šventės organizatoriai ir kad Marijono Mikutavičiaus koncertui savivaldybės administracija ruošiasi išleisti 20 tūkstančių eurų, A.Batavičius net sutriko.

„Šiemet Tauragei sukako 510 metų, niekas net neprisiminė tos datos, niekas nepaminėjo kovo 21 dienos. 20 tūkstančių už koncertą sumokės? Visai proto neturi“, – sakė Tauragės garbės pilietis.

M.Mikutavičius nesiderėjo

Kaip „Tauragės kurjerį“ informavo savivaldybės Kultūros ir sporto skyriaus vedėja Danutė Naujokienė, planuojama, kad Tauragės 510 metų sukakčiai skirta šventė startuos gegužės 29-ąją. Miestelėnus ir Tauragės svečius džiugins įvairios parodos, vietos saviveiklininkų koncertai, mugė, bus renginių vaikams. Birželio 2 dieną vyks tradicinis Baltijos galiūnų čempionatas. Brangiausias šventės akcentas – atlikėjo M.Mikutavičiaus koncertas vasaros estradoje birželio 3 dieną, šeštadienį, 22 val.

D.Naujokienė patvirtino, kad už pusantros valandos pasirodymą M.Mikutavičiui „į rankas“ bus atseikėta 17 tūkstančių eurų, biudžetui dar atsieis nuo šios sumos priklausantys mokesčiai – iš viso šis malonumas kainuos 20 tūkstančių eurų.

Paklausta, kas pasiūlė koncertuoti į Tauragę kviesti būtent M.Mikutavičių, D.Naujokienė neįvardijo, esą šis pasiūlymas gimė šventės komisijos, kuriai pirmininkauja savivaldybės administracijos direktorius Modestas Petraitis, posėdžiuose. Mat kartelės nuo pernykštės šventės, kai Tauragėje koncertavo Džordana Butkutė, nebegalima nuleisti žemiau.

D.Naujokienė pripažįsta, kad suma nemenka, tačiau ir kiti dainininkai nepigūs, o M.Mikutavičius net nesiderėjo.

„Jis iš karto pasakė, kad be 17 tūkstančių nevažiuos. Ir viskas, ir tokia buvo kaina. Tiesiog jis net nėjo į derybas. Dar bandėm klausti kitų – Valinskienė – per dešimt tūkstančių, ir tik vienos valandos koncertas. Kainos labai išaugusios. Turėjom ir daugiau pasiūlymų. Buvo dar mintis apie Kazlą, latvę Tiną, dar vieną kolektyvą iš užsienio“, – vardijo D.Naujokienė.

Dainiaus Čėplos nuotr./Marijono Mikutavičiaus koncertas
Dainiaus Čėplos nuotr./Marijono Mikutavičiaus koncertas

Bendras miesto šventės biudžetas sieks tiek, kiek pernai – 50 tūkstančių eurų. Pernai išleisti planuota mažiau, apie 30 tūkstančių eurų, ir tik po šventės paaiškėjo, kad jos išlaidos stipriai išaugo. Šiemet didžiausia lėšų dalis atiteks M.Mikutavičiui ir greičiausiai dar tiek pat – scenos bei apšvietimo įrangai.

Jei nenori, tegu neperka

„Tauragės kurjeris“ susisiekė su M.Mikutavičiaus vadybininku, bendrovės „Promostar“ generaliniu direktoriumi Gyčiu Jagminu. Jis sakė, kad M.Mikutavičius į Tauragę birželio 3-iąją atveš geriausias savo dainas, bus ir garsioji „Trys milijonai“.

Sužinojęs, kad Tauragės savivaldybė paviešino su M.Mikutavičiumi sutartą sumą, G.Jagminas kiek nustebo.

„Nežinau, ar jie gali atskleisti tai. Tai jeigu jie atskleidė, aš negaliu komentuoti. Kaina yra tokia visoms šventėms, mes esam nustatę. Mūsų agentūra už tiek pardavinėja. Mes esame daug investavę į reklamą, į Marijono vardą, todėl turime teisę pardavinėti už tiek, už kiek mes norim. Jei netenkina kaina, nekviečia. Kaip kas nori“, – „Tauragės kurjeriui“ kalbėjo G.Jagminas.

G.Jagminas informavo, kad su M.Mikutavičiumi per koncertą gros „gyvi“ muzikantai, pritariantys vokalai – iš viso scenoje išvysime 10 žmonių.

„Marijonas – populiariausias atlikėjas šiandien. Penkerius metus iš eilės renka arenas Lietuvoj, tai kažką pasako“, – sakė atlikėjo vadybininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius