-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 10 07

Braška generalinio prokuroro kėdė

Po žudynių Kaune kritikos strėlės nukrypo į generalinį prokurorą Algimantą Valantiną. Prezidentė Dalia Grybauskaitė kol kas jo nesirengia judinti, bet parlamentarai nusiteikę ryžtingiau.
Algimantas Valantinas
Algimantas Valantinas / Redo Vilimo/BFL nuotr.
Temos: 2 Kėdė Pedofilija

„Vilniaus diena“ informuoja, kad antradienį prezidentės patarėja teisės klausimais Solveiga Cirtautienė pakartojo nekintamą valstybės vadovės poziciją, jog neturėtų būti kišamasi į įvykių Kaune tyrimą, kol nepaaiškėjo tikslios aplinkybės, kurios leistų daryti išvadas dėl vieno ar kito aukšto pareigūno darbo kokybės, galimos atsakomybės.

„Prezidentė yra generalinio prokuroro informuota apie vykstantį tyrimą. Tačiau kol kas nėra būtinybės kviestis jį ar kokius kitus aukštus pareigūnus formalaus susitikimo į prezidentūrą. Prezidentė darys išvadas vėliau pagal jų darbą ir tyrimo išvadas, – teigė S.Cirtautienė. – Nepaaiškėjus visoms aplinkybėms neturėtų būti keliamas kokių nors pareigūnų atsakomybės klausimas. Tai būtų neprofesionalu ir neetiška.“

Antradienį A.Valantinas vis dėlto apsilankė pas D.Grybauskaitę, ją informavo apie tyrimą. Generalinis prokuroras gavo valstybės vadovės nurodymą viešai nekalbėti apie tyrimą ir nedalyvauti televizijos laidose.

Tačiau neatmetama, kad nepasitikėjimas A.Valantinu galėtų būti pareikštas, jeigu atliekant tyrimą paaiškėtų, jog Generalinės prokuratūros vadovas galėjo, bet nesiėmė priemonių, kurios būtų leidusios užkirsti kelią tragedijai Kaune, arba prokurorai vengė tirti įtariamojo Drąsiaus Kedžio keltus kaltinimus pedofilija nužudytam teisėjui Jonui Furmanavičiui ir kitiems asmenims. Nepasitikėjimą aukštais teisėsaugos pareigūnais gali bandyti pareikšti Seimas. Jame jau inicijuojama laikinoji komisija, kuri turėtų ištirti visas įvykių Kaune aplinkybes.

Generalinis prokuroras A.Valantinas ragino susilaikyti nuo sąvokos „vilkina“, kai kalbama apie D.Kedžio kaltinimų pedofilija tyrimą. „Dabar pradėtas tarnybinis patikrinimas, bus detaliai išanalizuota, ar viskas padaryta gerai“, – sakė jis.

A.Valantinas teigė esąs pasirengęs atsistatydinti, jeigu tai išspręstų visas problemas teisėtvarkos srityje arba jeigu kas nors objektyviai išsiaiškinęs pasakytų, kad ko nors jis tokiomis aplinkybėmis nepadarė. „Bet šiandien dar nėra nustatytos tuos įvykius lėmusios priežastys“, – pabrėžė generalinis prokuroras.

A.Valantinas teigė, kad po to, kai bus objektyvus išsiaiškinimas, spręs, kokių veiksmų imtis vertinant konkrečių prokurorų darbą.

Jis pripažino, kad įvykiai Kaune sudavė rimtą smūgį prokuratūrai. „Tačiau teisti ir vertinti neigiamai iš anksto nesinorėtų. Taip, šis atvejis parodo galbūt ir mūsų klaidas. Tik klaidų mums niekas nenori atleisti ir leisti jų ištaisyti. Tokiu atveju mes galime pritrūkti prokurorų, kurie norėtų imtis tirti sudėtingas bylas“, – pabrėžė Generalinės prokuratūros vadovas.

Pagal Konstituciją ir įstatymus generalinis prokuroras septyneriems metams skiriamas prezidento Seimo pritarimu.

A.Valantinas į generalinio prokuroro postą paskirtas 2005 m. lapkričio 24 d. prezidento Valdo Adamkaus dekretu, prieš tai gavus Seimo pritarimą šiai kandidatūrai. A.Valantino kadencija baigiasi 2012 m. lapkritį. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius