Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 07 /13:07

Lietuva apribos Rusijos piliečių įleidimą, tą patį padarys Latvija ir Estija

Bręstant regioniniam rytinių Europos Sąjungos (ES) šalių sprendimui neįsileisti turistines vizas turinčių Rusijos piliečių, Lietuva imasi apriboti rusų įleidimą į valstybę. Tą patį pranešė padarysiančios Latvija ir Estija.
Rusijos pasas
Rusijos pasas / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Rusija Viza

Trečiadienį perregistruotame Vyriausybės nutarimo projekte dėl nepaprastosios padėties pratęsimo siūloma nustatyti, kad „ribojamas Rusijos Federacijos piliečių vykimas per Europos Sąjungos išorės sieną“.

Anot projekto, į Lietuvą patekti galėtų tik Lietuvos Vyriausybės nustatytus kriterijus atitinkantys Rusijos piliečiai.

Šiuos kriterijus turėtų parengti Užsienio reikalų ministerija, suderinusi juos su kitomis regiono valstybėmis.

Baltijos šalių susitarimas

Baltijos šalių užsienio reikalų ministrai trečiadienį Kaune paskelbė iš esmės pasiekę susitarimą dėl ribojimų rusų turistams į jas atvykti ir nurodė, kad draudimai bus nustatyti nacionaliniais teisės aktais.

Regiono šalys imasi griežtesnių priemonių nei Europos Sąjunga (ES), linkusi sutarti dėl supaprastinto vizų režimo panaikinimo Rusijos piliečiams.

Apie tai Kaune po Šiaurės ir Baltijos šalių aštuoneto (NB8) užsienio reikalų ministrų susitikimo pranešė Lietuvos, Latvijos ir Estijos diplomatijų vadovai.

„Baltijos šalys iš esmės pasiekė (susitarimą)“, – žurnalistams sakė Latvijos užsienio reikalų ministras Edgaras Rinkevičius.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Edgaras Rinkevičius
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Edgaras Rinkevičius

Pasak jo, galutiniai sprendimai bus priimami nacionaliniu lygiu.

Savo ruožtu Lietuvos ministras Gabrielius Landsbergis teigė, kad šį klausimą išspręsti tikimasi artimiausiu metu.

„Tikiuosi, kad tai jau yra labiau dienų klausimas, savaičių galbūt“, – sakė politikas.

Estijos ministras Urmas Reinsalu pabrėžė, kad tai nėra tarptautinis susitarimas, o pavieniai nacionaliniai susitarimai, kurie yra derinami tarpusavyje.

Anksčiau svarstyta, kad regioninis sprendimas taip pat apimtų ir Lenkiją bei Suomiją.

Tačiau trečiadienį Pekka Haavisto teigė, kad Helsinkis laukia Europos Komisijos išaiškinimo, ar šalis gali neįsileisti rusų, turinčių kitos šalies Šengeno vizas.

„Norime, kad Komisija pateiktų teisinį išaiškinimą“, – sakė jis.

Kam bus uždrausta atvykti?

Latvijos užsienio reikalų ministras E.Rinkevičius sakė, kad bus uždrausta atvykti ne visiems Rusijos piliečiams, bus išimčių.

Anot jo, sprendimus priims Latvijos, Lietuvos ir Estijos vyriausybės pagal nacionalines procedūras ir jie įsigalios tuo pačiu metu.

Rusijos naujienų agentūra TASS, remdamasi Latvijos užsienio reikalų ministerija, praneša, kad šis apribojimas bus taikomas Rusijos piliečiams, kertantiems sieną iš Rusijos ir Baltarusijos. Tačiau sunkvežimių vairuotojams, diplomatams, šeimos nariams ir piliečiams, atvykstantiems į Baltijos šalis dėl humanitarinių priežasčių, bus daromos išimtys.

ES ėmėsi švelnesnių priemonių

Europos Komisija antradienį nustatė švelnesnes naujas kliūtis keliautojams iš Rusijos, prašantiems įvažiavimo į Europos Sąjungą vizų.

ES šalių narių ministrai praėjusią savaitę sutarė sustabdyti 2007 metų susitarimo su Rusija dėl vizų režimo supaprastinimo taikymą. Nors visiškas kelionių draudimas nepaskelbtas, Briuselio paprašyta parengti naujas taisykles.

Antradienį už vidaus reikalus atsakinga Europos Komisijos narė Ylva Johansson pristatė siūlomą naują režimą ir tikimasi, kad jau artimiausiomis dienomis jam pritars bloko narės.

Rusai, prašantys išduoti Šengeno erdvės – 22 ES narių ir Norvegijos, Islandijos, Šveicarijos bei Lichtenšteino – vizas, dabar mokės 85, o ne 35 eurų mokestį.

Standartinė prašymo išduoti vizą nagrinėjimo trukmė bus pailginta nuo 10 iki 15 dienų, o kai kuriais atvejais tikrinimas truks iki 45 dienų. Bus sugriežtintos daugkartinėms vizoms taikomos taisyklės.

Prašymus išduoti vizą pateikiantys asmenys taip pat turės pateikti daugiau dokumentų – pagal visą patvirtinamųjų dokumentų sąrašą – ir nebegalės naudotis supaprastintu sąrašu, įtrauktu į susitarimą dėl vizų režimo supaprastinimo.

Europos Komisija taip pat pasiūlys ES šalims nepripažinti Rusijos pasų, išduotų okupuotuose Ukrainos regionuose, kuriuos Maskva bando aneksuoti.

„Rusai neturėtų turėti galimybės lengvai patekti į Europos Sąjungą, o keliavimas į ES kaip turistui nėra žmogaus teisė“, – sakė Y.Johansson ir pažadėjo griežtesnes saugumo patikras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius