Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 02 24

Britiška koronaviruso mutacija užsikrėtusiųjų skaičiumi išsiskyrė Vilkaviškis: skubės aiškintis pacientų būklę, kontaktus, saviizoliacijos sąlygas

Kaip ir visame pasaulyje, mūsų šalyje plinta įvairios koronaviruso mutacijos. Paskelbus apie tai, kad per parą nustatyta 11 britiškos atmainos atvejų, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Kauno klinikų generalinis direktorius Renaldas Jurkevičius sako, kad informacija apie tai dar labai „šviežia“, bus skubiai aiškinamasi pacientų, iš kurių skaičiumi išsiskiria Vilkaviškis, užsikrėtimo aplinkybės. Kartu profesorius minėjo, kad Lietuvoje fiksuotos ir kitos COVID-19 atmainos: gibraltariškoji, lietuviškoji, senegališkoji, gambiškoji ir kitos.
Koks likimas laukia Vilkaviškio rajono ligoninės – neaišku.
Vilkaviškio rajono ligoninė / „Lietuvos žinių“ nuotr.

Trečiadienio vakarą Sveikatos apsaugos ministerija paskelbė, kad Lietuvoje nustatyta 11 naujų britiškosios koronaviruso atmainos atvejų.

Tai patvirtinančius sekoskaitos tyrimų rezultatus šiandien gavo Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Kauno klinikų laboratorija, kurioje per pastarąją savaitę buvo ištirti 96 ėminiai, o šiandien 11-oje ėminių nustatyta šio viruso mutacija.

Tokie duomenys neramina vyriausiąją šalies epidemiologę Loretą Ašoklienę.

Aiškinamasi pacientų būklė

LSMU Kauno klinikų generalinis direktorius profesorius habilituotas daktaras R.Jurkevičius teigė, kad buvo tikėtasi, jog britiškasis COVID-19 variantas bus fiksuotas ir Lietuvoje.

„Turbūt keista būtų, kad aplinkinėse šalyse – Latvijoje, Lenkijoje – yra nustatyta, tai kodėl Lietuvoje jo nėra. Tai turbūt visi tikėjomės. Turbūt Vyriausybė priimdama atsargius sprendimus dėl karantino atlaisvinimo taip pat tikėjo, kad ta atmaina gali būti jau Lietuvoje. Tai turbūt buvo laiko klausimas, kada sekvenuojant, pradėjus sisteminį sekvenavimą, reguliarų sekvenavimą, mes tą atmainą rasime“, – nurodė profesorius.

Tai turbūt buvo laiko klausimas, kada sekvenuojant, pradėjus sisteminį sekvenavimą, reguliarų sekvenavimą, mes tą atmainą rasime.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Renaldas Jurkevičius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Renaldas Jurkevičius

Iš per pastarąją parą ištirtų mėginių, britiškoji COVID-19 atmaina nustatyta 6 ėminiuose iš Vilkaviškio, 4 – iš Kauno, o 1 – iš Marijampolės.

Ėminiai Vilkaviškyje imti iš miesto ligoninėje tirtų pacientų, Kauno apskrityje – iš mobiliuosiuose punktuose.

Pasak R.Jurkevičiaus, kol kas informacija yra visiškai nauja, britiškąja koronaviruso atmaina sergančių pacientų užsikrėtimo aplinkybės dar nežinomos.

„Tai visiškai „šviežia“ žinia iš mūsų laboratorijos, prieš porą valandų gauta. Dabar tikrai mes tiesiog žiūrime, iš kur tie mėginiai pateko per mūsų Nacionalinę laboratoriją, iš kur. Tai išsiaiškinome, iš kur. Toliau atkoduojamos tų pacientų pavardės ir toliau perduodama informacija mūsų Nacionalinei visuomenės sveikatos laboratorijai, kuri turbūt susisieks su Visuomenės sveikatos centrais ir toliau jau bus aiškinamasi tų pacientų būklė, kontaktai, saviizoliacijos sąlygos, nes tai yra labai labai svarbu, kad tą kuo skubiau padarytų“, – akcentavo LSMU Kauno klinikų vadovas.

Nustatytos ir kitos atmainos

Pasaulyje daug nerimo kelia ir Pietų Afrikos Respublikoje išplitusi koronaviruso atmaina.

R.Jurkevičiaus teigimu, Lietuvoje jos atvejų kol kas neužfiksuota.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Vakcinacija nuo koronaviruso PAR
AFP/„Scanpix“ nuotr./Vakcinacija nuo koronaviruso PAR

„Jų turbūt gal ir nėra, nes jų tikrai mažiau išplitę Europoje. Yra pavieniai atvejai, dešimtimis skaičiuojami, kol kas ne tūkstančiais, kaip Jungtinės Karalystės. Tai jų nėra. Bet tikrai visokių atvejų randame.

Radome, tarkime, ir Gibraltaro atvejų porą, ir lietuvišką vieną atvejį – tą Lietuvos linijos vadinamos. Tikrai ta geografija pakankamai didelė. Turbūt, natūralu, žmonės juda, keliauja vis dėlto ir tie variantai įvairėja Lietuvoje“, – aiškino profesorius.

Taip pat mūsų šalyje fiksuotos koronaviruso atmainos išplitusios iš Prancūzijos, Gambijos, Senegalo.

LSMU Kauno klinikų direktorius sakė, kad nėra informacijos, kad, tarkime, vadinamoji Gibraltaro COVID-19 atmaina yra kažkokia pavojingesnė nei įprastinis koronavirusas.

Anot R.Jurkevičiaus, dabar labiausiai neramina, kad britiškoji koronaviruso atmaina neišplistų.

„Dėl to ir ligoninėse mes pakankamą turime rezervą lovų – ir intensyviose terapijose. Mūsų regione, Kauno regione, yra pakankamas rezerve stovinčių lovų kiekis. Turbūt tas ir pakankamai griežto karantino Lietuvoje laikymasis pasiteisino, kad dar nėra britiškasis variantas dar nėra taip išplitęs, kaip galėjo išplisti. Kaip, tarkime, Jungtinėje Karalystėje, Danijoje ar kituose kraštuose“, – minėjo jis.

15min nuotr./Karantinas Lietuvoje: kas keičiasi nuo ketvirtadienio?
15min nuotr./Karantinas Lietuvoje: kas keičiasi nuo ketvirtadienio?

Veikia ir britiškąjį variantą

Kalbėdamas apie vakcinų, kuriomis šiuo metu nuo COVID-19 skiepijami šalies gyventojai, efektyvumą, R.Jurkevičius sakė, kad kol kas mokslinių duomenų, jog šios vakcinos neveiktų prieš britiškąją viruso atmainą, nėra.

Šiuo metu Lietuvoje nuo koronaviruso skiepijama kompanijų „BioNTech“/„Pfizer“, „Moderna“ ir „AstraZeneca“ vakcinomis.

Aliaus Koroliovo / 15min nuotr./Kaune pradėti skiepyti senjorai, kuriems – virš 80 metų
Aliaus Koroliovo / 15min nuotr./Kaune pradėti skiepyti senjorai, kuriems – virš 80 metų

„Turbūt yra dėl Pietų Afrikos varianto, kurio dar Lietuvoje nėra. Dėl jo truputėlį yra duomenų, kad vakcinos galbūt nėra taip efektyvios, kaip prieš mūsų turimą Lietuvoje vyraujantį variantą ar net ir tą patį britiškąjį.

Britiškasis variantas išsiskiria tuo, kad jis lengviau plinta. Galbūt yra tam tikrų diskusijų, ar jis sukelia galbūt sunkesnius variantus, bet čia daugiau diskusijos. Turbūt yra įrodyta, kad jis lengviau plinta. Taip pat mes žinome, kad vakcinos tikrai yra efektyvios prieš šitą variantą“, – pabrėžė LSMU Kauno klinikų vadovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius