Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 03 14

Britų portalas pasibaisėjo asmenukes žydų žudynių vietoje besidarančiais lietuviais

Lietuvoje 16 metų gyvenančio brito fotografo Richardo Schofieldo surinkta IX fortą aplankiusių turistų nuotraukų kolekcija sudomino britų interneto portalą „Daily Mail“. Portalas publikavo straipsnį apie šias nuotraukas.
„Daily Mail“ portale pasirodžiusio straipsnio antraštė
„Daily Mail“ portale pasirodžiusio straipsnio antraštė / Dailymail.co.uk

Straipsnyje baisimasi turistais, masinių žudynių vietoje besidariusiais asmenukes, stovėjusiais ant rankų ir netgi šokusiais. Nuotraukos įvardinamos kaip „beskonės“ ir „pykinančios“, o straipsnio antraštėje keliamas klausimas: „Ką jie sau galvojo?“.

R.Schofieldas surinko nuotraukas, kuriomis internete žmonės dalinosi su grotažyme #NinthFort. „Daily Mail“ jis teigė norėjęs atkreipti dėmesį, kad jauni žmonės Lietuvoje mokyklose nepakankamai sužino apie II pasaulinio karo baisumus.

R.Schofieldo teigimu, ši idėja jam kilo, kai pamatė dviejų paauglių mergaičių asmenukę iš IX forto su grotažyme „Žiemos pasaka“ (#WinterWonderland).

Kitoje nuotraukoje du jaunuoliai šypsosi prieš monumentą, o nuotrauką lydi grotažymės #happy ir #day.

Nuotraukose matyti, kaip portalo lankytojai linksmai pozuoja prieš memorialą. Kai kurie turistai stovi ant rankų, šokinėja ant aukų kapų ar net šoka baletą.

„Instagram“ nuotr./Mergina baleto pozoje IX forte
„Instagram“ nuotr./Mergina baleto pozoje IX forte

„Daily Mail“ pakalbino ir keletą lietuvių, užfiksuotų nuotraukose. Daugelis jų teigė žinantys, kas nutiko šioje vietoje, bet nemanantys, kad darydamiesi asmenukes negerbia jos praeities.

Modelio pozoje prie IX forto monumento pozavusi Julija sakė: „Aš žinau, kad fotografavomės vietoje, kur buvo išžudyti tūkstančiai žmonių. Bet nemanau, kad fotografuoti šią vietą, jog ji įstrigtų atmintyje, yra blogai. Blogiau būtų čia fotografuotis vestuvių ar gimtadienio proga“.

Savo nuotrauka šalia monumento, kurioje ji juokiasi, pasidalinusi Šarūnė sakė: „Darytis asmenukes ir fotografuoti nėra nepagarbu. Šioje vietoje esama daug monumentų, kurie tikrai gražūs, todėl aš manau, kad čia fotografuoti – normalu“.

Panašiai pasisakė ir Gabrielė, „Instagram“ socialiniame tinkle pasidalinusi nuotrauka, kurioje atlieka baleto judesius prie IX forto. Ji teigė: „Darytis asmenukes ten – nieko blogo. Svarbiau tai, kad niekas neišniekintų monumento ir jis liktų švarus“.

IX forto muziejaus direktorė Jūratė Žakaitė „Daily Mail“ sakė, kad muziejaus administracija stengiasi neleisti lankytojams darytis asmenukių, nes mano, kad jos yra nepagarba mirusiems šioje vietoje.

„Mus stebina, kad jie žino istoriją, bet vis tiek taip elgiasi. Jei mes juos pagauname, mes paprašome, kad liautųsi. Draudžiama ir lipti ant monumento“, – sako J.Žakaitė.

Buvęs Kauno žydų bendruomenės lyderis Simonas Dovidavičius „Daily Mail“ sakė, kad asmenukių Holokausto atminimo vietose mada jį pykina.

„Tai baisu. Tai parodo, kaip visuomenė nesugeba suvokti, kas įvyko. Tokios vietos negali būti atsipalaidavimo ir ramybės vietos. Man teko matyti žmones, kurie žmonių žudynių vietose rengė piknikus ar klausėsi muzikos. Ten nužudyti žmonės nusipelno pagarbos“, – teigė jis.

Europos žydų asociacijos generalinis direktorius, rabinas Menachemas Margolinas taip pat sakė: „Yra skirtumas tarp įprastų nuotraukų darymo tam, kad išliktų prisiminimai, ir tarp linksmo pozavimo prieš kamerą vietoje, kur vyko masinės skerdynės“.

„Instagram“ nuotr./Ant rankų stovintis žmogus IX forte Kaune
„Instagram“ nuotr./Ant rankų stovintis žmogus IX forte Kaune

„Daily Mail“ taip pat trumpai aprašė žydų žudynes Kaune, jas pavadindamas didžiausiomis Lietuvos žydų žudynėmis II pasaulinio karo metu.

Nuotraukų autorius R.Schofieldas portalui teigė Lietuvoje vykdantis kampaniją, kurios tikslas – raginti lietuvius nebijoti kalbėti apie Holokaustą ir paskatinti būsimuosius Lietuvos politinius lyderius bei sprendimų priėmėjus domėtis šia tema.

„Mes nesiekiame sugėdinti šių jaunų žmonių. Mes žinome, kad dauguma jų – geri vaikai. Tačiau problema slypi Lietuvos valstybėje, kuri nuvertina savo jaunus žmones, nepapasakodama jiems visos istorijos apie Holokaustą“, – sakė R.Schofieldas.

Kaip teigia „Daily Mail“, R.Schofieldas Lietuvoje gyvena 16 metų. Jis yra buvęs kelionių po Centrinę ir Rytų Europą gido redaktorius. Lietuvoje jis apsistojo, nes čia jam patiko.

2015 m. R.Schofieldas įkūrė VšĮ „Tarptautinis litvakų fotografijų centras“. Šis centras siekia fotografijos pagalba atskleisti unikalią litvakų istoriją ir kultūrą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius