-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 04 23

Brolių Macijauskų ūkis – serbentai: lietuviai šias uogas myli vis labiau

Mindaugas ir Audrius Macijauskai serbentų ūkį vadina laisvalaikio užsiėmimu. Abu turi kitus darbus – Mindaugas dirba mokytoju net keliose mokyklose, Audrius – kartu su judviejų tėvu nuosavoje medienos perdirbimo įmonėje. Tačiau ūkis traukia abu. Štai Mindaugas augina aronijas, įveisė vynuogyną. Audrius ėmėsi smidrų, galvoja klaidžioja ir mintys apie avis, nes juk kaime be gyvulių nebūsi.
Mindaugo ir Audriaus Macijauskų serbentų ūkis
Mindaugas ir Audrius Macijauskai / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Broliai gimę ir užaugę Tauragės rajone, vėliau studijos nuvedė juodu į Vilnių, kur tiek vienas, tiek kitas kuriam laikui ir šaknis buvo įleidę.

„Dešimt metų ten pagyvenom ir kažkaip susidarėm įspūdį, kad ten nėra taip ir gerai. Tėvukas buvo 10 ar 14 hektarų juodųjų serbentų įveisęs. Tas ūkis, kaip matėm, nelabai ir prižiūrimas, nes tėvuko pagrindinė veikla yra medienos apdirbimo įmonė.

Tėvas mane ir paragino gal jau sugrįžti, nes vienas nespėja, kažką galėtume modernizuoti. Pradėjau domėtis tais serbentais, pradėjome žiūrinėti, dalyvauti ES remiamose programose, atsirado naujos technikos. Nesinorėjo būti tuo ūkininku, kuris tik gauna paramą. Ir taip žiūrim, kad atsirado šeimos ūkyje ir daugiau tų serbentynų“, – pasakoja Mindaugas.

Audrius antrina – tas daugiau buvę apie 40 hektarų, o šiuo metu jau yra beveik šimtas.

Tačiau net ir turint 10 hektarų serbentų skinti derlių rankiniu būdu vargu ar būti įmanoma. Tad Macijauskai pasakoja įsigiję pirmąjį kombainą, kuris apimdavo pusę vagos ir, jeigu derlius geras, nuskinti būdavo galima per dieną uogas nuo maždaug 1,5 ha serbentų krūmų. Jeigu krūmai mažesni, važiuoja greičiau, tada ir 2-3 ha įveikiami.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius