Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2018 04 19 /10:22

Bronius Markauskas pareiškė, kad Gabrieliaus Landsbergio uošvis jam žadėjo konservatorių frakcijos paramą

Pas konservatorius ketvirtadienį atvykęs žemės ūkio ministras Bronius Markauskas, klausiamas, ar ne metas prisiimti politinę atsakomybę, sakė, kad mes visi turime prisiimti atsakomybę. Ministras kartojo, kad nepažeidė draudimo jam turėti reikalų su verslu, nepaisant to, kad dirba mamos ūkyje, nes jokio atlygio jis už tai negauna. Konservatoriams jis pareiškė, kad jų pirmininko Gabrieliaus Landsbergio uošvis Evaldas Čijauskas jam esą žadėjo šios frakcijos paramą už tam tikrus sprendimus.
Jurgis Razma ir Bronius Markauskas
B.Markauskas konservatorių frakcijoje / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Ministras aiškino, kad pradėjęs eiti pareigas sulaukdavo daug lankytojų.

„Vienas iš jų buvo Evaldas Čijauskas. Turbūt ne pirmo susitikimo metu sužinojau, kad jis yra konservatorių frakcijos lyderio Gabrieliaus Landsbergio uošvis. (...) E. Čijauskas pažadėjo frakcijos paramą kai kuriais klausimais“, – BNS cituoja B.Markauską.

Jis taip pat pripažino nežinantis, ko buvo verti E.Čijausko pažadai, nes šis nesąs politikas.

Vėliau žurnalistų klausiamas, ką jam žadėjo G.Landsbergio uošvis, B.Markauskas teigė jo niekuo nekaltinantis, tačiau jei jau kalbama apie skaidrumą, Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro direktoriaus patarėjas E.Čijauskas dažnai pas jį užeidavo ir jiedu aptarinėdavo įvairias temas.

„Buvo atvejų, kai, sakykim, būdavo teikiamas siūlymas, pavyzdžiui, dėl Veterinarijos tarnybos prijungimo prie ŽŪM, buvo teikiamas pažadas pakalbėti su frakcija, pabandyti gauti pritarimą frakcijos. Aišku, ne kartą buvo atėjęs kalbėti, kadangi mes ŽŪM pavaldžiose institucijose vykdėme reformas ir tikrai jautė, kad gali netekti darbo, buvo atėjęs kalbėti dėl galimybių kitur dirbti – Nacionalinėje žemės tarnyboje, tam pačiame centre sukūrus kitą departamentą“, – kalbėjo jis.

G.Landsbergis neigia, kad jo uošvis galėjo ką nors ministrui žadėti.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./B.Markauskas konservatorių frakcijoje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./B.Markauskas konservatorių frakcijoje

Paklaustas, ką jam G.Landsbergio uošvis žadėjo, šis teigė, kad paramą Seime vienu ar kitu klausimu.

„Ne konkrečių žmonių, aišku, – sakė jis ir pridūrė, kad tai buvo anksčiau, iki skandalo dėl jo šeimos naudojamų žemių. – Mano pažadai tikrai nebuvo įgyvendinti, nes E.Čijauskas kaip buvo patarėjas, taip ir tebėra.“

E.Čijauskas po ŽŪM pavaldžių įstaigų pertvarkos išeis į pensiją.

B.Markauskas teigė nelaikęs rimtu dalyku pokalbių su G.Landsbergio uošviu, todėl apie jo esą duotus pažadus premjerui nepasakė.

Klausiamas, ar jis vis dar nori būti ministru, ar to labiau pageidauja LVŽS frakcija, B.Markauskas aiškino dar negirdėjęs frakcijos nuomonės.

„Aš turiu pripažinti, taip. Kadangi mano patirtis žemės ūkio politikoje, ūkininkaujant tikrai nemažai, tai yra privalumas žemės ūkio ministro, kuris ir iš praktikos žino problemas. Jei galėčiau dirbti vien kaip žemės ūkio ministras ir spręsti problemas, man tikrai tas darbas patinka, bet tai, kas dabar vyksta, aišku, nelabai patinka“, – sakė jis.

Gailėjosi neįvertinęs rizikų

Konservatorė Irena Degutienė stebėjosi, kodėl ministras bei premjeras Saulius Skvernelis dangstosi teisine atsakomybe. „Kaip žiūrite į savo politinės atsakomybės prisiėmimą šitoje situacijoje?“ – klausė ji.

Manau, visi turim prisiimti tą atsakomybę.

„Teisingai pažymėjote, kad daugelis jūsų per ilgą politinio darbo patirtį... Aš turiu pripažinti, kad man tos patirties trūko, aš tikrai per mažai apie tai galvojau, daugiau galvojau apie darbą... Suprantu, kad aš esu opozicinės partijos frakcijoje, visada reikia nepamiršti, kad šalia visada yra politika, o opozicijos tikslas – kritikuoti. O kalbant apie moralę, manau, kad visi turim prisiimti tą atsakomybę, atliekamas tyrimas, duotos išvados turbūt ir, kaip politiko, apie kokį mes pažeidimą kalbam“, – kalbėjo jis.

„Jei būtume įvertinę rizikas, to nebūtų atsitikę“, – konservatorių frakcijai ketvirtadienį sakė B.Markauskas. Jis kartojo, kad jo mama atsisako ūkio veiklos – nebedirbs žemės.

Jis pridūrė, jog penktadienį atvažiuos firmos furgonas išsivežti gyvulių.

„Į ateitį, kad nebūtų klausimų, atsisakome žemės ūkio veiklos, o į praeitį – praeitis nedingsta (...). Kitiems metams bus kitos taisyklės, kad ūkininkams nebūtų daugiau rizikų“, – sakė jis.

Konservatorius Jurgis Razma pastebėjo nemanantis, kad B.Markauskas yra vienas iš daugybės ūkininkų, kurie susiduria su tokiomis problemomis, nes jis yra ministras, kuris išvis neturėtų užsiimti kita veikla ir gauti pajamų.

„Jūs, kaip suprantu, perrašėte ūkį motinai, bet pagal įgaliojimą tvarkote ūkio reikalus. Ar nemanote, kad apeinate nuostatą?“ – klausė J.Razma.

B.Markauskas sakė girdintis viešojoje erdvėje pasakymus, kad slepiasi už mamos nugaros, tačiau pakartojo, ką yra sakęs anksčiau: ūkis pradėtas 1990 metais ir visada jis priklausė jo mamai Sofijai Markauskienei.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./B.Markauskas konservatorių frakcijoje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./B.Markauskas konservatorių frakcijoje

„Darbinių santykių neturėjau ir neturiu su Sofijos Markauskienės ūkiu. Aš dirbau kaip šeimos narys. Atsitiko bėda, kad mamos regėjimas silpsta, tad tenka tvarkyti ūkio reikalus, jokio atlygio už tai negaunu, darbinių santykių ir atlyginimo negaunu. Tai gana mažas, vidutinis ūkis, tai tikrai galiu pasakyti, kad tai šaudymas iš patrankos į žvirblį“, – kalbėjo jis.

Konservatorius Stasys Šedbaras aiškino B.Markauskui, kad jis kritikos iš konservatorių sulaukia ne dėl to, kad jie dabar opozicijoje. Anot jo, jeigu į tokią istoriją įsipainiotų konservatorių atstovas, pokalbis su tuo politiku būtų lygiai toks pat.

Gresia tik bauda

BNS rašo, kad Žemės ūkio ministras teigė esąs įsitikinęs, kad žodinės sutartys dėl žemės nuomos galimos. Anot jo, tai leidžia Civilinis kodeksas.

„Tikrai labai plačiai paplitusi praktika – žodinės sutartys. Ir šiais metais nedrįstume uždrausti žodinių sutarčių, tai sukeltų didelį ūkininkų pasipiktinimą“, – teigė B. Markauskas.

Jis pakartojo, kad šeima nutarė parduoti motinos ūkį, ir apgailestavo, kad to nepadarė anksčiau.

„Šiemet nebedeklaruosime pasėlių, ateityje planuojame žemės ūkiu nebeužsiimti“, – sakė B. Markauskas.

Tuo metu Seimo narys konservatorius Jurgis Razma atkreipė dėmesį, kad deklaruojant pasėlius siekiant gauti ES išmokas, taisyklės numato, jog reikia pateikti žemės valdymo teisės (nuosavybės, nuomos ar panaudos pagrindais) patvirtinimo dokumentus.

„Kokius dokumentus pateikėte deklaruodamas?“ – teiravosi J. Razma.

„Šiuo atveju aš nepateikiau“, – sakė žemės ūkio ministras.

Anot jo, dokumentų Nacionalinė mokėjimų agentūra reikalauja tik iš tų ūkių, kuriuos atrenka patikrinti.

„Jeigu yra žodinė sutartis, nuvažiavus pas savininką, jis parašo paprastą raštą, kad aš neprieštarauju ir neprieštaravau, kad mano žemės yra dirbama ūkininko. To agentūrai užtenka. (...) Šiuo atveju turbūt savininkas nesitrauks, bet tai bus bauda, taip pat kaip už greičio viršijimą“, – svarstė B. Markauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius