Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 04 17 /11:09

Bronius Markauskas LVŽS frakcijos posėdyje nepasirodė, Saulius Skvernelis žada principingą sprendimą dėl ministro

Nors praėjusią savaitę kai kurie „valstiečiai“ tikėjosi sulaukti žemės ūkio ministro Broniaus Markausko paaiškinimų dėl 15min paskelbtos informacijos apie jo šeimos naudojamą svetimą žemę, antradienį Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos posėdyje Seime B.Markauskas nepasirodė. Pasak Seimo vicepirmininkės Rimos Baškienės, taip nutiko dėl to, kad esą vėlavo ministro lėktuvas. Tuo metu antradienį su B.Markausku susitiksiantis premjeras žada, kad sprendimas dėl ministro ateities bus principingas.
Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis
Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

LVŽS frakcijos strateginio komiteto susitikimas su B.Markausku buvo planuotas pirmadienio vakarą, tačiau jis buvo atšauktas. Posėdis įvyko antradienio rytą. Pirmadienį Seimo vicepirmininkė, LVŽS lyderio Ramūno Karbauskio pavaduotoja partijoje Rima Baškienė, 15min paklausta, ar jame dalyvaus ir ministras, vylėsi, kad jis atvyks.

Tačiau posėdyje ministras nepasirodė.

Po frakcijos posėdžio R.Baškienė 15min teigė, kad B.Markauskas tik naktį grįžo iš kelionės. Pirmadienį B.Markauskas dalyvavo Žemės ūkio ir žuvininkystės ministrų taryboje Liuksemburge.

„Mes jo laukiame susitikime, kuris numatytas mūsų darbotvarkėje 14 val. 40 min. Kadangi jis atlieka ministro pareigas ir užsienyje dalyvavo pasitarimuose dėl Lietuvos žemdirbių pozicijų, tai jis ką tik iš lėktuvo, tai tikrai frakcijoje aptarėme šį klausimą ir daug ką išsakė premjeras. Tai lauksime jo atvykstant“, – kalbėjo ji.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Rima Baškienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Rima Baškienė

13 val. 40 min. numatyti B.Markausko atsakymai į Seimo narių klausimus Seimo plenariniame posėdyje.

R.Baškienei priminus, kad ji praėjusią savaitę kalbėjo, kad LVŽS frakcijos posėdyje norinti išgirsti informaciją iš paties ministro, politikė sakė, kad į klausimus atsakys posėdyje ir galbūt po jo.

„Įvertinome žmogišką jo skrydžio suvėlavimą ir atskridimą naktį į Lietuvą, mes turėsime 14 val. Bet visko gali dar įvykti per tą laiką“, – mįslingai kalbėjo ji.

S.Skvernelis: tai bus mano principingas sprendimas

Pavakare žemės ūkio ministras vyks pas premjerą Saulių Skvernelį, kuris turės galutinai apsispręsti, siūlyti B.Markauskui trauktis ar ne.

„Šiandien susitiksiu su ministru ir priimsiu sprendimą išklausęs ministrą ir įvertinęs visas aplinkybes. Tai bus mano sprendimas, be niekieno įtakos ir principingas sprendimas. Aš jį priimsiu, paskelbsiu ir pakomentuosiu“, – antradienio rytą žurnalistams sakė S.Skvernelis.

Susitikime su ministru S.Skvernelis teigė besitikintis tiesiai iš ministro išgirsti atsakymus į kai kuriuos klausimus.

Paklaustas, ar nekeičia pozicijos, kad ministrui būtų sunku dirbti, bet įmanoma, premjeras teigė, kad visais atvejais viskas įmanoma: „O dėl sunkumo aš galiu tiktai pakartoti – be abejo, šioje situacijoje ministrui būtų dirbti sunku, bet įmanoma.“

R.Karbauskis: mes savo nuomonę pasakėme

Antradienį R.Karbauskis šiuo klausimu nebuvo kalbus.

„Čia reikėtų klausti premjero, ne mūsų. Mes savo nuomonę pasakėme“, – teigė jis.

Paklaustas, ar tiesa, kad B.Markauskas buvo nusprendęs atsistatydinti, bet po pokalbio su juo galėjo apsigalvoti – tai leidžiama suprasti iš opozicijos suformuluotų klausimų ministrui, R.Karbauskis sakė: „Jeigu ponas Landsbergis Gabrielius vadina mus kosmonautais kai kuriais atvejais, tai šitokiu pareiškimu tikriausiai jis pats artėja į platųjį kosmosą. Nežinau, fantazija visiška. Man tiesiog juokinga.“

Patikslinus, kad šie klausimai ne konservatorių, o socialdemokratų, R.Karbauskis nepasimetė: „Atleiskit, socialdemokratų Palucko? Tai tas pats, kas konservatoriai.“

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

G.Landsbergis: jei liks poste, bus ieškoma balsų interpeliacijai

Konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis, antradienį vylėsi, kad B.Markauskas pasitrauks pats.

„Aš visada turiu vilties, kad premjeras nebėgs nuo atsakomybės, kaip darė iki šiol“, – G.Landsbergį cituoja BNS.

Jei ministras liks poste, opozicijos frakcijos kartu su mažumos atstovais skaičiuos, ar surinktų 71 balsą B. Markauskui pareikšti nepasitikėjimą.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis

„Turėsime opozicinių frakcijų pasitarimą, kviesime visas, ir opozicines, ir mažumos frakcijas pasitarti, ką galime daryti. Jei matysime, kad pavyksta surinkti 71 balsą, mes turbūt eisime interpeliacijos keliu“, – sakė G. Landsbergis.

Anot BNS, valdantieji šiuo metu neturi Seime formalios daugumos – „valstiečių“ ir Socialdemokratų darbo partijos frakcijos kartu turi 68 balsus, dar vienas balsas – pagal Seimo statutą frakcijai nepriklausančio „valstiečio“ Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio.

Opozicinės konservatorių, liberalų, socialdemokratų, „tvarkiečių“ frakcijos turi 59 balsus, taip pat keturis atstovus turi Seimo narių mišri grupė.

Mažumoje formaliai esanti Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga nėra pasiskelbusi opozicine frakcija, ji turi aštuonis balsus. Ši frakcija per balsavimus neretai paremia „valstiečius“, nors oficialių susitarimų su valdančiaisiais nėra sudariusi.

B.Markauskas pas konservatorius neina

Anksčiau neradęs laiko apsilankyti konservatorių frakcijoje, B.Markauskas susitikti su opozicine frakcija atsisakė ir antradienį.

Anot pačios frakcijos, ministras buvo kviečiamas atvykti balandžio 11, 17, 19 dienomis arba kitu jam patogiu metu, tačiau visais atvejais atsisakė.

„Ministro atsisakymą atvykti į didžiausios opozicinės frakcijos posėdį vertiname kaip bėgimą nuo atsakomybės, vengiant atsakyti į klausimus, kurių pastaruoju metu susikaupė tiek dėl ministro asmeninių interesų be sutarties nuomojant žemę ir gaunant ES išmokas, tiek dėl jo veiklos, tiek dėl pertvarkos procesų, vykstančių ministerijoje, – pranešime cituojamas frakcijos seniūnas G.Landsbergis. – Tokią ministro laikyseną vertiname kaip demokratinėje valstybėje veikiančių parlamentinės kontrolės principų nepaisymą.“

Frakcijos nariai norėjo paaiškinimų iš ministro lūpų

Nors praėjusią savaitę R.Karbauskis sakė, kad B.Markauskas turi absoliutų frakcijos palaikymą, kai kurie „valstiečiai“ 15min teigė turintys abejonių ir vylėsi, kad jas išsklaidys pats ministras.

„Aš laikausi pozicijos, kad jis turi ateiti į frakciją ir mes jį turime išgirsti. Manau, kad tą šešėlį, kuris yra, privalu išsklaidyti. Čia ne šiaip šešėlis, čia rimtas dalykas, nes ką reiškia prezidentės argumentai ir abejonės išsakytos. Tai yra labai stipru. Jeigu jis turi visišką paneigimą tų abejonių, kurios išsakytos, tai jis turi jas išsklaidyti“, – praėjusią savaitę kalbėjo R.Baškienė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytautas Bakas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytautas Bakas

„Valstietis“ Vytautas Bakas taip pat vylėsi viską išgirsti iš ministro: „Laukia frakcijoje rimtas pokalbis. Aš kol kas susilaikysiu nuo komentarų, nes mane pasiekė skirtinga informacija. Peržiūrėjus laidą, kurioje dalyvavo ministras, tai tie paaiškinimai yra pakankamai sudėtingi ir vargu, ar galėtų įtikinti. Bet iš frakcijos narių, kurie situaciją žino, girdžiu, kad yra reikšmingų aplinkybių, kurios ministrui palankios. Nenoriu spekuliuoti iki pirmadienio.“

Su R.Karbauskiu pastaruoju metu nuolat konfrontuojantis, todėl iš frakcijos lauk krapštomas Povilas Urbšys 15min teigė, kad R.Karbauskis meluoja. Pasak Seimo nario, frakcija apie B.Markausko ateitį išvis nesikalbėjo. Tai esą buvo aptarta tik siaurame artimiausių R.Karbauskio bendražygių ratelyje.

„Frakcijoje tai nebuvo aptarta. Jei frakcija nė nesvarstė, tai negalima sakyti, kad yra frakcijos nuomonė priimta“, – sakė jis.

Praėjusią savaitę 15min rašė, kad nors dauguma frakcijos narių iš tikrųjų teisina ministrą, yra ir tokių „valstiečių“, kurie svarsto balsuoti už interpeliaciją B.Markauskui.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Dalia Grybauskaitė
AFP/„Scanpix“ nuotr./Dalia Grybauskaitė

Prezidentė Dalia Grybauskaitė praėjusią savaitę pareiškė, kad B.Markauskas turi trauktis.

„Aš manau, kad nei politinės, nei moralinės teisės likti poste toks ministras nebeturi – jis ją prarado. Ir tai taip pat būtent toje šviesoje, kad mums reikės pradėti derybas dėl žemės ūkio finansavimo po 2020 metų. Neįsivaizduoju, kaip toks žmogus galės atrodyti arba apsimesti, kad skaidrus, moralus ir politiškai atsakingas, – LRT Radijui kalbėjo valstybės vadovė. – Kompromitacija reputacijai jau padaryta ir jei Vyriausybės vadovas ir valdančioji dauguma manys, kad toks ministras jiems tinkamas, tai labai apgailestauju, kad mes turime tokią valdančiąją daugumą.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius