Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 06 08

Bronius Merkys: nukritęs lėktuvas An-2 buvo eksperimentinis

Į Baltijos jūrą nukritęs lėktuvas An-2 buvo eksperimentinis, tokiu skristi rizika yra didesnė, sako Susisiekimo ministerijos orlaivių avarijų ir incidentų tyrimų vadovas Bronius Merkys.
Susisiekimo ministerijos orlaivių avarijų ir incidentų tyrimų vadovas Bronius Merkys
Susisiekimo ministerijos orlaivių avarijų ir incidentų tyrimų vadovas Bronius Merkys / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Svarbiausias apribojimas, kuris taikomas eksperimentiniam modeliui, kad jo negalima naudoti komerciniais tikslais, galima naudoti tik pervežimams ir panašiai. Jei tokiu orlaiviu skraidinami žmonės, jie turi būti perspėti, turi būti užrašas, kad tai eksperimentinis modelis, kuris šiuo atveju ir buvo, ir pilotai turi perspėti, kad modelis yra nesertifikuotas, eksperimentinis, ir dėl to yra padidėjusi rizika skristi“, – žurnalistams pirmadienį Seime sakė B.Merkys.

Susisiekimo ministerijos atstovas pirmadienį teikė paaiškinimus lėktuvo avarijos aplinkybes tiriančio Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui, ši posėdžio dalis buvo uždara.

Tiria 3 versijas

Žurnalistams jis patvirtino, kad yra versijų, kodėl lėktuvą ištiko avarija, tačiau sakė negalintis jų atskleisti, kol vyksta tyrimas. B.Merkys tik patvirtino, kad viena iš teorinių galimybių, terorizmas, bus atmesta.

„Versijų yra, bet, kol vyksta tyrimas, aš jų atskleisti negaliu. Bet kuriuo atveju visada yra keturios grupės – žmogaus klaida, labiausiai tikėtinas, tada būna gedimai, toliau nepalankios oro sąlygos ir toliau išorės poveikis, terorizmas. Kol nebaigtas tyrimas, mes visas tris versijas nagrinėjame, terorizmo versiją galėtumėme su nemaža tikimybe atmesti“, – kalbėjo B.Merkys.

Iškelti neplanuoja

Klausiamas, ar pakaks medžiagos išsiaiškinti avarijos priežastį, ekspertas sakė, jog stengiamasi „daryti iš to, ką turime“. Jis taip pat teigė, kad lėktuvo iškelti neplanuojama dėl labai didelės kainos, be to, nėra garantijos, kad iškėlus lėktuvą būtų nustatyta avarijos priežastis.

Klausiamas, kokia būtų lėktuvo iškėlimo operacijos kaina, nedetalizavo, tik teigė, kad „kalbama apie milijonus“.

„Kol kas priėmėme sprendimą lėktuvo neiškelti, nes tai labai brangi operacija, o įsitikinimo, kad iškėlus lėktuvą galėsime pasakyti avarijos priežastis, tikrai nėra, šimtaprocentinio įsitikinimo nėra“, – sakė B.Merkys.

Klausiamas, kokia būtų lėktuvo iškėlimo operacijos kaina, nedetalizavo, tik teigė, kad „kalbama apie milijonus“.

Susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius jau patvirtino, jog siūlys Vyriausybei palikti lėktuvą Baltijos jūros dugne. Jis teigė, kad dėl lėktuvo iškėlimo Ministrų kabinetas turėtų apsispręsti antradienio pasitarime.

Premjeras Algirdas Butkevičius pirmadienį žurnalistams sakė, kad Vyriausybė yra priėmusi politinį sprendimą, jog lėktuvas turėtų būti iškeltas, tačiau reikia atsižvelgti į naujas aplinkybes.

Dingo gegužės 16-ąją

Iš Geteborgo į Klaipėdą skridęs „Klaipėdos avialinijų“ lėktuvas An-2 su patyrusiais lietuviais pilotais Adolfu Mačiuliu ir Alvydu Selmistraičiu virš Baltijos jūros dingo gegužės 16-osios popietę.

Po trijų parų lėktuvas rastas Baltijos jūros dugne, už daugiau nei 100 kilometrų nuo kranto, 124 metrų gylyje.

Vėliau pranešta, kad orlaivyje yra bent vieno piloto kūnas, jis buvo iškeltas penktadienį. Antrojo piloto kūno orlaivyje narai nerado.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius